Hlavní navigace

Chrome opět upouští od skrývání částí URL. Google to ale zřejmě bude zkoušet i nadále

14. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: logo: Google | koláž: Petr Urban / Cnews
Webový prohlížeč Chrome před rokem zkoušet zavést zkrácené adresy URL, respektive místo kompletní adresy zobrazovat pouze doménu. Prý aby nemátl uživatele. Nyní od toho upustil, experiment trval přesně rok. Nebylo to poprvé…

Jedním z plusů mělo být podle Googlu snadnější rozpoznání falešné adresy, kdy uživatel není zahlcen dlouhou adresou. URL je na některých webech často poměrně komplexní a obsahuje i nějaký kód. Zvláště na webech Googlu. Po vyhodnocení se zjistilo, že tohle nastavení bezpečnosti nijak nepomáhá. Tým za prohlížečem Chrome se netají snahou zabít URL, jen zatím neví jak na to.

Chcete v prohlížeči vidět plnou adresu URL

Uživatel prý nepotřebuje vědět, jaká je struktura webu a stačí mu název domény. Celá adresa se odhalila po klepnutí na její zkrácenou část. Ve svém twitterovém příspěvku Emily Stark (security engineer v Googlu), která byla největším zastáncem nové funkce, uvedla, že právě maže část kódu, který by sama v Chromu nejraději ponechala.

https://twitter.com/estark37/status/1398033450649546752

MMF24

Tohle bylo již minimálně podruhé, co se Google pokusil adresu skrývat, předchozí experiment skončil s negativním ohlasem v roce 2014. Chrome stále skrývá první část adresy, kterou je http:// či https://. V nastavení si ale můžete zapnout plné zobrazení.

Zkrácené url v Chrome Zkrácené url v Chrome

zdroj: techspot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.