Hlavní navigace

Chystá se nová modulární verze PlayStation 5, s optickou mechanikou zvlášť jako rozšířením

20. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Sony
Optické mechaniky z herních konzolí nezmizí. Sony z ní ale prý udělá externí příslušenství mimo základní krabičku. Pro novou verzi PS5, která se teď chystá, se bude dát dokoupit zvlášť, možná i jako pozdější upgrade pro digitální verzi.

Sony chystá novou revizi konzole PlayStation 5. Ta od svého vydání již absolvovala určité změny hardwaru, kdy například dostala nový chladič, jenž je lehčí, ale měl by být účinnější. Teď se však chystá dosud asi největší změna, která potká nejen hardware schovaný před uživatelem uvnitř, ale přímo zasáhne vnější funkční rysy. PS5 měla doteď své dvě edice (s diskovou mechanikou a čistě digitální), což nová revize změní.

Podle webu Insider Gaming chystá Sony novou revizi, která se interně označuje jako „D chassis“, na fiskální rok 2023. U Sony začíná účetní rok o něco později, začátkem dubna, takže toto vymezení znamená období od 1. 4. 2023 do 31. 3. 2024. Vydání tohoto nového designu konzole je prý předběžně plánováno zhruba doprostřed, takže by mohla přijít okolo září 2023. Čili přibližně za rok.

PlayStation 5 ve verzi D chassis má být opět o něco lehčí a menší, nebo alespoň tenčí. Nicméně ta hlavní změna je, že optická mechanika, která bude stále zachována a zatím se nechystá do důchodu, už nebude integrovanou součástí konzole (v její dražší nedigitální verzi). Místo toho bude řešená jako externí a bude se připojovat do portu USB-C na zadní straně konzole. Snad by opět měla podporovat Blu-ray i 4K optické disky UHD Blu-ray, byť to výslovně řečeno není.

Samotná konzole bude tedy bez mechaniky. Zdá se, že Sony bude díky tomuto už vyrábět jen jednu verzi přístroje a levnější digitální i dražší verze s mechanikou budou ten samý design, pouze k dražší verzi bude přiložená mechanika navíc. Nadále ale budou nabízené tyto dvě verze. Vedle toho by optická mechanika měla být na prodej i samostatně, což umožní ji dokoupit zvlášť v případě, že se původní rozbije. Teoreticky by to mohlo umožnit pozdější dokoupení mechaniky i k digitální verzi konzole – snad tomu nebude bránit nějaká softwarová bariéra nebo absence portu na digitální verzi. Pěkné by bylo, pokud by se mechanika třeba dala přenášet mezi více konzolemi a půjčovat kamarádům.

Design PlayStation 5 16 Design původní PlayStation 5. Optická mechanika tvoří jakýsi hrb šasi (zdroj: Sony)

Ačkoliv bude mechanika externí, údajně má být design navržený tak, aby zapadla k tělu samotné konzole a po jejím osazení celek vypadal designově úhledně a jako jedno zařízení. Sony asi chce, aby až na kabel schovaný vzadu za konzolí externí mechanika „nevypadala externě“. Uvidíme, jak se to podaří.

Externí optickou mechaniku již v minulosti konzole mívaly – pokud pomineme dřevní doby, kdy „kompaktní disky“ jen začínaly, a proto šlo o volitelné příslušenství (Sega CD), pak nejvíc za zmínku asi stojí Xbox 360. K tomu byla jako příslušenství nabízená mechanika pro disky HD-DVD, které tehdy soutěžily s Blu-ray. Tato mechanika stála ze začátku zhruba 199 $ a byla nejlevnějším přehrávačem tohoto eventuálně opuštěného formátu (pokud jste již dotyčný Xbox 360 měli), podobně jako PS3 byla chvíli nejlevnějším přehrávačem Blu-ray. V tomto případě ovšem mechanika byla viditelně externí, takže nic pro designové puristy.

MMF24

Tato nová verze má na trhu nahradit předešlé verze konzole – jak ty se zabudovanou optickou mechanikou, tak ty čistě digitální. Na nový design se asi přejde dost rychle, firma během onoho fiskálního roku 2023 údajně plánuje vyrobit nejen 12 milionů původních verzí, ale rovnou 18,5 milionu těch nových.

Zdroj: Insider Gaming, NotebookCheck

Byl pro vás článek přínosný?