Hlavní navigace

Chytré hodinky Huawei Watch 3 Pro: tři týdny na zápěstí (recenze)

6. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Od předchozí generace hodinek Huawei udělaly Watch 3 Pro velký skok. Luxusní materiály doplňuje nový operační systém s ještě delší výdrží, přitom nechybí GPS ani podpora eSIM. Celé to ovládáte pomocí nové otočné korunky. A konečně se dá naplno využít volání přímo z hodinek.

Huawei se ze špičkového výrobce smartphonů zkouší stát špičkovým výrobcem chytrých hodinek. Tak trochu vynucený přesun k wearables ale vůbec nemusí být krokem stranou. Tyto produkty totiž zažívají raketový růst a podle statistik nyní téměř každý kupuje chytré náramky, hodinky či sluchátka. Watch 3 Pro z titanu a safírového skla už ale nebojují jako dřív cenou a Huawei si luxus nechá zaplatit. Tyhle hodinky se nejvíce hodí k saku, jejich místo je ale i při sportu. Hlavním konkurentem budou Galaxy Watch3 od Samsungu, které jsou levnější, ale také již skoro rok staré.

Huawei nedávno oficiálně vydal vlastní operační systém HarmonyOS 2.0 a hodinky Watch 3 Pro jsou prvním produktem, který u nás bude s tímto systémem nabízet. V minulých generacích používal (taktéž vlastní) systém nazvaný LiteOS. Prostředí i aplikace jsou velmi podobné. Většina aplikací je známa už z předchozí generace hodinek. Podle Huawei ale byly přepsány, neboť aplikace pro LiteOS nejsou s těmi pro Harmony OS kompatibilní.

Provedení a ceny

Předprodej probíhá do 11. července

Huawei bude nové hodinky prodávat ve dvou verzích jako Watch 3 Pro a levnější Watch 3. Ceny se liší i podle typu pásku a za nejvybavenější model s titanovým řemínkem si řekne 15 999 Kč. Během aktuálního předprodeje lze ale ušetřit dva tisíce korun (13 999 Kč) a získat jako bonus bezdrátová sluchátka FreeBuds 4i zdarma. Stále to není málo, ale Apple Watch stojí ještě více. S koženým řemínkem jsou hodinky levnější, nyní zaplatíte 9999 Kč (později 10 999 Kč).

Slabší varianta Watch 3 bude stát podle typu řemínku (silikonový a kožený) 9999 Kč a 10 499 Kč (nyní jsou obě verze za 9499 Kč). Liší se menším tělem, materiály (nerezová ocel místo titanu) a kratší výdrží na akumulátor.

Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro

Balení nových hodinek se proti minulé generaci nezměnilo, řemínky lze vzájemně zaměnit a bezdrátová magnetická nabíječka je také velmi podobná. Watch 3 Pro jsou nové hlavně uvnitř a umí se připojit i pomocí Wi-Fi. Testovali jsme s nejnovějším firmwarem 2.0.0.155.

Watch 3 Pro jsou poměrně velké hodinky a hodí se tak spíše na velkou ruku. Srovnával jsem je třeba s menší verzí Galaxy Watch3 (41mm) a ten velikostní rozdíl je markantní. Díky tomu ale nabídnou i velký čitelný displej (1,43" AMOLED) a vejde se do nich větší akumulátor (i když jeho kapacitu Huawei nezmiňuje). 24hodinový ciferník na lunetě je jen pro parádu. Žádnou funkci nemá – jen pokud byste si náhodou stáhli ciferník, jehož ručičky budou fungovat ve 24hodinovém režimu (takový jsem ale nenašel) a na displeji by čísla vykresleny nebyly, mohl by být užitečný. Je to zkrátka designový prvek.

Přes aplikaci svítilna jsem proměřil displej. Maximální jas dosahuje 485 nitů, tedy zhruba stejně jako u lepších smartphonů. Huawei udává jas až 1000 nitů, ale to je myšleno bodově. Při celé bílé obrazovce je logicky nižší. Na hodinky je to stále velmi vysoký jas a i za jasného dne je displej čitelný.

Hodinky jas upravují automaticky podle okolního osvětlení. Barvy jsou typicky pro AMOLED posunuté ke studeným tónům. Rozlišení kulatého displeje činí 466 × 466 px.

Pouzdro Watch 3 Pro je z titanu a na pravém boku má dvojici tlačítek. Každé je jiné – to dolní klasické a místo horního Huawei poprvé použil otočnou ovládací korunku s vroubkováním a haptickou odezvou. Na korunce je malinký nápis Huawei Watch.

Huawei Watch 3 Pro recenze4 Otočná korunka

Spodní část se senzory je keramická (tedy plně anti-alergická) a krycí sklíčko safírové. Zkrátka samé prémiové materiály. Odolnost proti vodě standardu IP68 doplňuje funkce pro vytřepání tekutiny, která se do těla může dostat mřížkou reproduktoru. Vibrace motorku by ji měly dostat ven.

Hodinky snadno spárujete s telefony s Androidem i iOS (i když uživatelů Applu, kteří by z principu chtěli jiné hodinky než iWatch, bude zřejmě minimum). Plné integrace (kdy budete mít hodinky propojené třeba i s dalšími spotřebiči) půjde v budoucnu docílit s telefony, které budou mít stejný operační systém jako hodinky, ale takové v Česku zatím v prodeji nejsou.

HUAWEI zdravi QR Pro spojení s telefonem potřebujete aplikaci Huawei Zdraví

Uživatelské prostředí hodinek

Obrazovku zapnete kterýmkoliv tlačítkem, nebo pohybem zápěstí. Poklepáním na displej to nejde. Ciferníků je mnoho a dá se mezi nimi velmi rychle přepínat. Hlavní ciferník zobrazuje čas a několik dalších ukazatelů. Většinou krokoměr, počasí či stav baterie. Můj oblíbený (pod názvem Rychlík) pak ještě fázi měsíce. Jiné umí zobrazit předpověď počasí na delší čas, kalendář či základní ovládání hudebního přehrávače. Některé ciferníky obsahují i widget pro spuštění nějaké další aplikace a lze je mírně upravovat. Možnosti ciferníků jsou velmi široké a neliší se jen designem. Obsahují třeba i pěkné animace. Některé jsou i označené popisem své energetické náročnosti. Jinými slovy s některými ciferníky vydrží hodinky déle než s jinými.

Obrazovka vlevo
Obrazovka vlevo
Jeden z možných ciferníků
Jeden z možných ciferníků

U domovské obrazovky také fungují gesta potažení shora pro rychlou volbu a potažení zdola pro zobrazení notifikací. Spodní tlačítko je programovatelné a v nastavení mu přiřadíte spouštění vaší oblíbené aplikace. V základu otevře nabídku fitness, v mém případě jsem jej využíval pro rychlé zobrazení kontaktů a následné volání. Jeden z nabízených ciferníků ale zobrazuje i widget pro tento účel a zkratek pro ovládání tak můžete mít více. Prostředí HarmonyOS je proti LiteOS mnohem svižnější, přestože obsahuje více animací.

Rychlé volby
Rychlé volby

Vše ovládáte horním tlačítkem – otočnou korunkou. Kromě stisku funguje i pro rolování či posun v menu. Seznam aplikací mohou hodinky zobrazovat buď postaru jako rolovací, nebo nově matici ikonek podobně jako na Apple Watch.

Volba zobrazení seznamu aplikací
Volba zobrazení seznamu aplikací
Novější varianta
Novější varianta

Z ciferníku se lze dostat dále gesty do všech čtyř stran. Doleva od hlavní obrazovky máte náhled počasí a v případě spuštěného hudebního přehrávače také hudby. Potažením zprava pak zobrazíte náhledy na nejvýše čtyři pevně dané aplikace. Volit můžete mezi měřením SpO2, záznamem aktivit (krokoměr, atd.), měřením teploty kůže a tepovou frekvencí. Záměrně píšu náhledy, neboť pokud spustíte tyto aplikace přímo ze seznamu aplikací, nabídnou více možností. Což je trochu schizofrenní a stejné to bylo u minulých generací hodinek.

Menu

Huawei Watch 3 Pro menu1
Huawei Watch 3 Pro menu1
Huawei Watch 3 Pro menu2
Huawei Watch 3 Pro menu2
Huawei Watch 3 Pro menu3
Huawei Watch 3 Pro menu3
Huawei Watch 3 Pro menu4
Huawei Watch 3 Pro menu4
Huawei Watch 3 Pro menu5
Huawei Watch 3 Pro menu5
Huawei Watch 3 Pro menu6
Huawei Watch 3 Pro menu6
Huawei Watch 3 Pro menu7
Huawei Watch 3 Pro menu7
Huawei Watch 3 Pro menu8
Huawei Watch 3 Pro menu8

Na eSIM si ještě počkáte

Co se naopak velmi zlepšilo je volání a seznam vašich kontaktů. Už minulá generace uměla telefonovat skvěle a plně mi nahradila i handsfree v autě. Tedy téměř, neboť trpěla zbytečným omezením na deset hlavních kontaktů. Pokud vám zavolal někdo jiný, koho jste v mobilu měli sice také uloženého, na hodinkách se zobrazilo pouze číslo.

Kontaktlist
Kontaktlist
Klávesnice pro vytáčení
Klávesnice pro vytáčení

Tak teď už máte i v hodinkách plnohodnotný kontaktlist. Watch 3 Pro navíc podporují eSIM, takže mohou fungovat zcela samostatně i bez spárování s telefonem. Huawei aktuálně jedná se všemi českými operátory o podpoře a ještě to tedy nemůžeme vyzkoušet.

Aplikace

  • Cvičení: Typické nepřeberné množství sportovních a fitness aktivit, které využívají stále stejné senzory a zbytek podle typu sportu dopočítají. U běhání zobrazí trasu přímo na hodinkách, žel bez mapového podkladu.
  • Záznamy cvičení: Uvidíte uběhlou vzdálenost, rychlost, tempo, kroky, kadenci kroků, překonanou výšku, záznam tepové frekvence, procento únavy a doporučenou dobu pro zotavení.
  • Stav cvičení: Počítá se všemi vašimi aktivitami a zobrazí, jak dlouho ještě máte do dalšího běhu počkat.
  • Záznamy aktivit
  • Telefon: reproduktor je hlasitý a hodinky fungují jako handsfree na jedničku.
  • Kontakty
  • Hudba
  • Tepová frekvence
  • Spánek: pokud vám nevadí spát s poměrně velkými hodinkami na ruce, získáte docela přesné automatické měření spánku a dozvíte se, jak kvalitně spíte. Důležité jsou hlavně fáze hlubokého spánku.
  • SpO2: měření hladiny kyslíku v krvi. Většina lidí bude mít minimálně 98 %, ale pokud byste naměřili výrazně nižší hladinu, vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Stress
  • Dechová cvičení
  • Počasí
  • Kalendář
  • Budík: jednoduché buzení nezávisle na telefonu pomocí vibrování i melodie. Chytré buzení pomocí spánkových cyklů zde není.
  • Stopky
  • Časovač
  • Kompas
  • Barometr
  • Poznámkový blok: ne pomocí miniaturní klávesnice, jde o hlasové poznámky.
  • Nastavení
  • AppGallery: tady lze stahovat další aplikace. Zatím je jich v nabídce jen pár, ale po oficiálním zahájení prodeje by se to mělo zlepšit.
  • Teplota kůže: měří jen teplotu povrchu kůže, tedy například 33 °C. Neexistuje spojitost s teplotou těla, naměřená hodnota je tedy jen taková zajímavost.

Další aplikace půjde doinstalovat z integrovaného AppGallery. Zatím je nabídka malá, ale rozrůstá se.

Měření teploty
Měření teploty
Tepová frekvence
Tepová frekvence
Pomocník pro uklidňující dýchání
Pomocník pro uklidňující dýchání
Budík
Budík
Tlak okolí
Tlak okolí
Nadmořská výška
Nadmořská výška
další aplikace přes AppGallery
další aplikace přes AppGallery

Výdrž na akumulátor

Výdrž opravdu dosahuje inzerovaných hodnot. V úsporném stavu se lze dostat až na tři týdny, ale pokud zapnete zobrazení Always On, budete často využívat GPS a (až to půjde) zavoláte si přes eSIM, výrazně se zkrátí k hranici pěti dnů. I při plné zátěži je to ale pořád více, než u konkurence. Nabíjení probíhá pomocí magnetické kolébky přes standard Qi a za hodinu je nabito na 56 % a plno za necelé dvě.

Nastavení:

Novější varianta
Novější varianta
Huawei Watch 3 Pro nastavení1
Huawei Watch 3 Pro nastavení1
Huawei Watch 3 Pro nastavení2
Huawei Watch 3 Pro nastavení2
Huawei Watch 3 Pro nastavení3
Huawei Watch 3 Pro nastavení3
Huawei Watch 3 Pro nastavení4
Huawei Watch 3 Pro nastavení4
Huawei Watch 3 Pro nastavení5
Huawei Watch 3 Pro nastavení5
Huawei Watch 3 Pro nastavení6
Huawei Watch 3 Pro nastavení6
Huawei Watch 3 Pro nastavení7
Huawei Watch 3 Pro nastavení7
Huawei Watch 3 Pro nastavení8
Huawei Watch 3 Pro nastavení8
Huawei Watch 3 Pro nastavení9
Huawei Watch 3 Pro nastavení9
Huawei Watch 3 Pro nastavení10
Huawei Watch 3 Pro nastavení10
Huawei Watch 3 Pro nastavení11
Huawei Watch 3 Pro nastavení11
Huawei Watch 3 Pro nastavení12
Huawei Watch 3 Pro nastavení12
Huawei Watch 3 Pro nastavení13
Huawei Watch 3 Pro nastavení13
Huawei Watch 3 Pro nastavení14
Huawei Watch 3 Pro nastavení14
Huawei Watch 3 Pro nastavení15
Huawei Watch 3 Pro nastavení15
Huawei Watch 3 Pro nastavení16
Huawei Watch 3 Pro nastavení16
Huawei Watch 3 Pro nastavení17
Huawei Watch 3 Pro nastavení17

Hodnocení

Huawei své hodinky prezentuje jako profesionální asistent pro zdravý životní styl. A sportovních či fitness režimů umí opravdu hodně (okolo 100). Určitě mnohem víc, než kolik průměrný člověk vůbec provozuje sportů. Hodinky je neumí samy rozpoznat (třeba po rozběhnutí se), start aktivity musíte odklepnout sami.

Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro

Komu by nevyhovoval rozměr, tak model Watch 3 je s (pravděpodobně) menší baterií celkově subtilnější.

Naopak práce s notifikacemi je stále docela slabá. Můžete si je přečíst, reagovat ale už ne. Podle průzkumů většina uživatelů vyžaduje vysokou výdrž a fitness aktivity, Huawei se tedy zaměřuje právě na tohle.

Huawei Watch 3 Pro recenze2 Huawei Watch 3 Pro recenze2

Velké rozměry nebudou vyhovovat každému a Watch 3 Pro jsou tak spíše pánskými hodinkami. Osobně mám raději menší rozměry, na druhou stranu velký displej je krásně čitelný, i když zobrazuje více údajů na jediné obrazovce. A otočná korunka pro rolování mezi obrazovkami je příjemným doplňkem, i když často je rychlejší jednou přejet prstem po displeji.

MMF24

Huawei Watch 3 Pro recenze5 Huawei Watch 3 Pro

Prostředí HarmonyOS a Lite OS jsou velmi podobná, nový systém toho ale obsahuje více a nabídky jsou více animované. Hodinky jsou také poměrně nezávislé na telefonu a to nejen díky eSIM. Nové aplikace si totiž stáhnete přímo z hodinek.

Za nemalé peníze (ale nyní ještě pár dní s velkou předprodejní slevou) nabízí Huawei luxusní hodinky s velmi dlouhou výdrží. Právě výdrž na baterii je stále jejich největším tahákem, neboť konkurenční Galaxy Watch či Apple Watch je třeba nabíjet každé dva tři dny a Huawei Watch 3 Pro vydrží týdny…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.