Hlavní navigace

ChytréMapy.cz vám ukážou to, co na mapách Googlu ani Seznamu nenajdete

6. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Brněnská společnost TopGis, která pro Seznam dodává letecké snímky nebo Panoramu, spustila vlastní chytremapy.cz. Jejich vzhled nebo ovládání nezapřou podobu s Mapami.cz, ale tam, kde se Seznam zaměřuje na běžné uživatele, TopGis cílí spíš na úřady nebo experty ve stavebnictví. V praxi to znamená, že chybí zimní mapa nebo vyhledávání spojů v MHD, ale zato dostanete nové vrstvy, které přidají informace z katastru nemovitostí. Uvidíte hranice parcel, po kliknutí i jejich vlastníky nebo věcná břemena. U jednotlivých staveb nechybí informace o způsobu využití, zdroji vody, způsobu odvádění odpadních vod, typu vytápění nebo dostupnosti výtahu.

Základní mapa s katastrální vrstvou
Základní mapa s katastrální vrstvou
Výpis z katastru nemovitostí
Výpis z katastru nemovitostí
Letecká mapa
Letecká mapa
Panorama
Panorama
Měření vzdálenosti/plochy
Měření vzdálenosti/plochy
Detaily budov
Detaily budov
Legenda mapy
Legenda mapy

Vzhledem k množství vrstev i funkcí je ovládání trochu složitější a dlouho jsem hledal například legendu, která by vysvětlila barevné puntíky nebo piktogramy. V levém sloupci najdete přepínač vrstev, přes hamburgerové menu se pak dostanete k nastavení vrstev, zdrojích dat a zmíněné legendě.

TIP: Mapy.cz mají novou Panoramu na velké části Česka. Najdete se?

V pravém panelu pak můžete spustit různé nástroje. Jeden slouží k měření vzdáleností či velikosti ploch, další aktivuje informace z katastru a symbol oka otevře Panoramu. Ta je nachlup stejná jako u Map.cz. Totožné jsou také letecké snímky, tedy ortofotomapa. Základní mapa a topografická s vrstevnicemi ale vypadá jinak než u Seznamu.

CS24

TIP: Mapy.cz mají nové letecké snímky. Aktualizována byla třetina Česka

V panoramatických snímcích lze vidět podrobné detaily značení budov, detaily pouličního osvětlení či dopravních značek. Jsou vidět povrchy chodníků i stav komunikací. Obce, které využívají mapové služby TopGis prostřednictvím Gisonline.cz, mají kromě pasivního náhledu navíc ještě možnost využít v panoramatických snímcích přesné měření výšek, vzdáleností a sklonů, mapování či editaci pro pasporty obecního majetku,“ říká Drahomíra Zedníčková z TopGisu.

Byl pro vás článek přínosný?