Hlavní navigace

Číňané prý chtějí koupit GlobalFoundries, aby získali FinFETy nebo FD-SOI

4. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv Čína hraje ve světové produkci hardwaru důležitou roli, její průmysl stále nedosáhl na ty nejpokročilejší technologie, například co se týče výkonných architektur procesorů, ale také ve výrobě čipů samotných. Čína se proto například snaží dostat k vlastní výrobě pamětí DRAM a NAND, která jí chybí. Skluz má ale i ve výrobě logických čipů, kde její nejmodernější podniky teprve rozjely 28nm proces. Nyní se však objevily informace, že by se Čína i v tomto případě mohla pokusit dohnat svůj skluz tak, že koupí nějakého z předních hráčů na trhu. Do hledáčku se jí prý dostala společnost GlobalFoundries, s níž by se zkratkou dostala do první ligy.

Podle zprávy, kterou zveřejnil tchajwanský web DigiTimes, má na GlobalFoundries zálusk čínský fond Hua Capital Management, kterým vláda investuje do lokálních polovodičových programů. Jeho zástupci údajně GlobalFoundries přímo oslovili a mají mít zájem buď o nějakou formu spolupráce či společného podniku, nebo o úplné odkoupení společnosti. V obou případech má být cílem dostat do Číny vyspělé výrobní technologie.

Vezprávě se hovořilo hlavně o tom, že je cílem zajištění 14nm procesu a výroby s tranzistory typu FinFET. SMIC, nejmodernější výrobní závody v Číně, jsou zatím na 28 nm a 14nm technologii budou prý mít až po roce 2020, takže získání GlobalFoundries by čínskému průmyslu zlepšilo pozici masivně. Nicméně 14nm proces má GlobalFoundries licencovaný od Samsungu a asi by tedy dávalo větší smysl se pokusit o financování také – i když zkušenosti, IP a další jmění GlobalFoundries má jistě také nějakou cenu. Jen zájmem o 14nm proces tedy snahu o akvizici vysvětlit nelze, pokud tedy Samsung snahy o licencování neodmítl (zahraniční firmy se do Čína často zdráhají nejmodernější technologii pustit z obavy, že bude okopírována a že nakonec ztratí vlastní pozici). V takovém případě je ale otázka, zda by dohody s GlobalFoundries po prodeji nezrušil.

GlobalFoundries, cleanroom továrny Fab 1 (Zdroj: PC Games Hardware)
GlobalFoundries, cleanroom továrny Fab 1 (Zdroj: PC Games Hardware)

Ve hře by nicméně mohly být i technologie, které má GlobalFoundries vlastní. Před dohodou se Samsungem měla totiž společnost vlastní program FinFETového 14nm procesu, jehož výsledky by se třeba daly použít. 10nm proces prý nyní firma také vyvíjí nezávisle a pokud uspěje, Číně by se samozřejmě hodil. Že koupě GlobalFoundries kvůli licenci od Samsung nedává moc smysl, si myslí také web BenchLife, podle kterého je cíl možná spíše technologie výroby na waferech FD-SOI, kterou GlobalFoundries nabízí od letošního roku. Jenže v tomto případě je situace trochu podobná – tato technologie je totiž založená pro změnu na IP vyvinutým společností STMicroelectronics. Opět je tedy otázka, proč místo toho nebyl pokus FD-SOI licencovat od ní.

O tom, jaké postoje má k nabídce GlobalFoundries, jaké by byly podrobnosti obchodu nebo dokonce o jakých částkách za koupi by případně byla řeč, žádné informace nejsou, žádný z aktérů médiím nic nepotvrdil.

 

O tom, zda je prodej GlobalFoundries reálnou možností, bych měl jisté pochybnosti. Ponechme stranu ochotu vlastníků prodat. Problém by pravděpodobně nastal proto, že GlobalFoundries nedávno spolkla polovodičové továrny IBM. Tato akvizice přitom potřebovala schválení americkými úřady, neboť dotyčné technologie byly vnímány jako předmět strategického zájmu (továrny IBM například údajně vyráběly některé součástky pro obranný průmysl, ale nejspíše i z obecného technologického hlediska). Souhlas byl pravděpodobně vázán na nějaké záruky, že technologie nebudou obratem převedeny zase dál a potenciálně „mimo kontrolu“.

MMF24

Prodej GlobalFoundries do Číny by pravděpodobně tedy byl posuzován ještě striktněji a je docela možné, že by byl zablokován. Je samozřejmě možné, že by neprůchodné části mohly být z akvizice vyčleněny a neprodány, což by ale také bylo náročné a nevíme, zda se případný blok nevztahuje třeba i na výzkum a vývoj, který pod GlobalFoundries z IBM přešel. Ten by totiž asi čínská strana nechat ležet nechtěla.

Zdroje: KitGuru, BenchLife

Byl pro vás článek přínosný?