Hlavní navigace

Čínské Oppo rezignuje na výrobu vlastního SoC procesoru

16. 5. 2023

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Oppo do svých smartphonů osazuje procesory od Qualcommu a MediaTeku a nejspíše u toho zůstane i nadále. Čínský výrobce smartphonů totiž zrušil svou divizi Zeku, jejímž cílem bylo vyvinout vlastní SoC pro mobilní telefony.

Oppo si nejprve začalo vyrábět jednodušší koprocesory například pro mobilní kamery, ale SoC (system-on-chip) se jim vyvinout nepodařilo. Oppo nyní celou divizi zruší a zřejmě zůstane u amerických Qualcommů a tchajwanských MediaTeků. Oppo patří mezi největší výrobce smartphonů na světě, aktuálně je na pátém místě těsně za Xiaomi. Spadají pod něj ale i značky Vivo, Realme či OnePlus.

Vývojovou divizi nazvanou Zeku založilo Oppo v roce 2019. Jejím cílem bylo vyvinout vlastní procesory (SoC) pro mobilní telefony. Na tomto trhu dominují Qualcomm a MediaTek, jejich SoC najdeme v naprosté většině telefonů s Androidem. Menší část vyrábí Samsung (procesory Exynos) či Huawei (procesory Kirin) a své vlastní procesory vyrábí (nechává si vyrábět) také Apple pro iPhony.

Nejnovější model Oppo Find X6 Pro má Snapdragon 8 Gen 2 na 4 nm, a jelikož není zatížen sankcemi jako Huawei, tak i včetně 5G. Oppo ale musí stejně jako další čínské firmy žádat o licenci, aby mohla používat čipy amerických společností. Zatím ji má, ale to se může změnit.

Tip: USA chtějí za 52 miliard dolarů zabránit polovodičovým firmám ve výrobě čipů v Číně

Přísnější pravidla pro vývoz technologií kromě USA zavedlo třeba i Nizozemsko, kde sídlí ASML, jediná firma vyrábějící pokročilé ultrafialové litografické stroje na světě. Oppo si je ovšem v tomto ohledu zřejmě jisté. Nebo naopak firma zjistila, že vyrábět si vlastní čipy nemusí být vždy výhra. Samsung například používá své Exynosy pouze v některých modelech a nedokáže jich vyrobit tolik, aby pokryl celou potřebu. Oficiálně ukončilo Oppo vývoj kvůli současným klesajícím prodejům v celém segmentu.

Generální ředitel ASML Peter Wennink pro Bloomberg dříve uvedl, že je nepravděpodobné, že by nějaká omezení zabránila Číně ve výrobě vlastních verzí strojů. „Pokud tyto stroje nemohou koupit, vyvinou si je nakonec sami.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.