Hlavní navigace

Čínský Rockchip uvede první SoC s jádry Cortex-A12. Zvládne i 4K video v HEVC

5. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost ARM Holdings loni oznámila, že do jejího sortimentu přibude nové procesorové jádro Cortex-A12. To má tvořit jakousi zlatou střední cestu mezi úsporným, ale slabým Cortexem-A7 a rychlým Cortexem-A15, který má ale vyšší spotřebu. Jako jedna z prvních se tehdy pod prapor Cortexu-A12 přidala čínská firma Rockchip. Její SoC RK3288 bude zřejmě také prvním hotovým čipem s těmito jádry, který se dostane na trh, což by se snad mělo stát ještě tento měsíc.

Firma procesor s jádry Cortex-A12 prezentovala na CES, podle webu SemiAccurate ho ale zřejmě uvede na akci MWC, která se odehraje koncem měsíce (v hotových zařízeních se ale pochopitelně objeví až za určitý čas). RK3288 ponese čtyři jádra Cortex-A12. V létě firma uváděla, že by mohla běžet na taktech okolo 1,8 GHz, zda se tento cíl povedl, se ale asi dozvíme až po uvedení. Čip podle všeho nepoužívá model big.LITTLE a je místo toho standardním symetrickým čtyřjádrem. Cortex-A12 by měl přes vyšší výkon dosahovat zhruba stejné efektivity jako Cortex-A9, takže již zřejmě tato obezlička není tak potřebná. RK3288 má být vyráběn na 28nm procesu.

Rockchip RK3288 (SemiAccurate)

Rockchip RK3288 má také používat zbrusu nové grafické jádro z produkce ARMu, typ Mali-T760. Tato integrovaná grafika podporuje OpenGL ES 3.0 a také obecné výpočty přes OpenCL 1.1; rozumí si také s API RenderScript, které pro výpočty na své platformě Android tlačí Google (bohužel na úkor standardního OpenCL). RK3288 bude mít Mali-T760 ve čtyřjádrové konfiguraci a podle starších materiálů by také čip měl mít dvoukanálový řadič pamětí LPDDR3/2 a DDR3. Připraven by SoC měl být i na obrazovky o rozlišeních UHD, tedy 3840 × 2160 bodů.

Čipy čínských výrobců jako je Rockchip či Allwinner se tradičně zaměřovaly na lowend. Na západních trzích se nejvíce uplatňují v kompaktních (pseudo)PC založených na platformě Android, spíš než v tabletech či mobilech. Nicméně tam ambice těchto výrobců nekončí, a podobně jako v současnosti stoupá hvězda například Mediateku, lze očekávat rozšiřování i jejich levných čipů.

Procesor Rockchip
Jeden ze starších procesorů značky Rockchip

Rockchip se skutečně snaží, a jeho čip RK3288 zřejmě bude mít (kromě onoho prvenství s Cortexem-A12) ještě jednu potenciálně zajímavou výhodu. Jako jeden z prvních SoC nabídne hardwarový dekodér pro nastávající videoformát H.265 alias HEVC. Ten nabízí lepší kvalitu videa při stejném datovém toku, než má současný standard H.264, nicméně je výpočetně náročnější. Pro mobilní zařízení bude tedy hardwarová akcelerace pro jeho dekódování téměř nezbytná. Není jasné, zda potřebný dekódovací blok Rockchip licencoval, či zda ho sám vyvinul, každopádně však má zvládat i rozlišení 4K, pro něž se s novým formátem obzvlášť počítá. Bohužel ale nevíme, jaký profil je podporován, zda jen Main, či také 10bitový Main 10.

 

KL24

Zatím to bohužel nevypadá, že by se formát HEVC měl podobně rychle dostat i do hardwaru pro osobní počítače – zatím nemáme informace o tom, že by jej podporovaly třeba procesory Broadwell nebo přicházející GPU generace Maxwell od Nvidie. Možná se tak dočkáme legrační situace, kdy čínské krabičky a klíčenkové počítače k televizi budou umět hardwarově přehrávat video ve formátu HEVC i s rozlišením 4K, ale grafické karty a procesory pro PC (jinak mnohem výkonnější) nikoliv.

Zdroj: SemiAccurate, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?