Hlavní navigace

Čipsety nVidia: definitivní konec?

8. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server PC Magazine informuje, že vývoj všech čipsetů Nvidie je momentálně u ledu. Robert Sherbin, tiskový mluvčí společnosti, oznámil, že Nvidia „odkládá další investice do čipsetů.“ To, o čem se spekuluje už déle než rok, se nejspíše opravdu naplní: z Nvidie, kdysi čipsetové velmoci, zbyde jen stín její zašlé slávy. A to přesto, že ještě v srpnu/auguste byl zelený tým plný optimismu a spekulovalo se o nových produktech.

Jak asi není nutno připomínat, Nvidia nemá na trhu čipset pro platformu Intel LGA 1366, podporu SLI mohou výrobci základních desek za malý poplatek aktivovat u severního můstku Intel X58. Ani pro levnější platformu LGA 1156 Nvidia nenabízí žádnou čipovou sadu. Na rozhraní DMI Nvidia nedostala licenci od Intelu a zdali nakonec využije možnost připojit čipset přes PCI Express je nyní ve hvězdách. Pro starší procesory Intelu s paticí LGA 775 sice Nvidia svá želízka v ohni má – ovšem v ohni, který pomalu, ale jistě dohořívá.

Zatímco Intel se snaží zbavit se čipsetů Nvidie zuby nehty, AMD je vůči nForce benevolentnější. Jenže pro Nvidii to není dostatečně zajímavý trh. Drew Henry, ředitel čipsetové divize Nvidie, řekl serveru Fudzilla, že AMD prodává tak málo procesorů, že vyvíjet nové čipsety pro ně se zkrátka nevyplatí. Ostatně i nejnovější nForce 980a je pouze recyklovaný starší čipset nForce 780a. Současné modely zůstanou nadále v prodeji, s kompatibilitou zřejmě problém nebude, ovšem opět je otázkou času, kdy budou nForce převálcovány modernějšími čipsety z dílen AMD.

Zbývá už jen jeden velmi výnosný byznys a tím je Ion. Druhá generace procesoru Atom ovšem bude obsahovat vlastní integrované grafické jádro, takže čipset Nvidie není potřeba. „Ion 2“, což je zřejmě poslední projekt, který Nvidia ještě nezařízla, se tak bude muset přeorientovat na procesory VIA. Krátkodobě by účel mohly splnit úsporné mobilní či embedded verze Core 2, otázkou ovšem je, jak dlouho je Intel ponechá na trhu.

KL24

Vlak jménem nForce se tedy pravděpodobně řítí do své konečné stanice. Ion ponese zelený prapor nadále, i tak to ale bude znamenat významnou redukci čipsetové divize Nvidie, co do obratu, tak počtu zaměstnanců. Ale abychom zakončili nějakou pozitivní zprávou, Nvidia vzkazuje, že rozhodně nehodlá vycouvat z vyšších segmentů trhu grafických akcelerátorů pro hráče.

Zdroj: PCmag, Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku