Hlavní navigace

Co chystá AMD po APU Beema? 20nm čipy x86 i ARM s podporou DDR4, HEVC, HDMI 2.0

23. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud navštěvujete na našem fóru vlákno věnující se procesorům AMD, možná už víte, že na internet prosákly informace o příští generaci lowendových APU od AMD, tedy čipech, které v roce 2015 nahradí APU Beema. Z AMD totiž unikla roadmapa pro sektor embedded, které tyto čipy (respektive jejich emebedded verze) popisuje. A to nejen APU na bázi architektury x86, ale také jejich sourozence s jádry ARM.

Na příslušné dokumenty upozornil uživatel boom na fóru SemiAccurate. Je třeba podotknout, že jsou téměř rok staré (pocházejí ještě z roku 2013), takže nemusí být úplně aktuální. I tak by ale měly dávat dobrý obrázek o tom, co od prvních 20nm procesorů AMD můžeme čekat. Na rok 2015 roadmapa klade například embedded verzi nám už známého APU Carrizo (Merlin Falcon), nás však bude zajímat dvojice čipů Peregrine Falcon a Lanner Falcon, což budou levná/úsporná APU. Tyto dva čipy budou rovněž první manifestací projektu SkyBridge, který AMD oznámilo na jaře – sesterských APU s jádry x86 a ARM a společnou infrastrukturou.

Uniklá Roadmapa AMD pro sektor embedded (2013)
Uniklá Roadmapa AMD pro sektor embedded (2013)

APU Peregrine Eagle by mělo být ekvivalentem APU Nolan (jak se podle různých zdrojů má následník stávajících APU Beema jmenovat). Půjde o čtyřjádrový SoC, vyráběný už na 20nm procesu. Architekturu CPU označilo AMD poněkud zmatečně: vedle termínu „Catamount“ zde máme na jiném místě také označení Puma. Puma (či dokonce Puma+) je ale už v APU Beema, to ovšem neznamená, že zde nedošlo k žádnému pokroku. Architekturu APU Beema (Bald Eagle) totiž v tomto dokumentu AMD ještě označuje jako Jaguar+ a Pumou tou dobou zvalo až příští, 20nm generaci v APU Nolan. Poté se ale kódová jména posunula a jak příští generaci jader AMD označuje nyní, nevíme.

 

Levná APU konečně s dvoukanálovou pamětí

Stejně jako Beema ponese Nolan 2 MB L2 cache a bude podporovat turbo. Podstatná změna by ale mohla nastat v paměťovém řadiči – ten má nejenže umět vedle DDR3 také DDR4 (takt 1866 MHz efektivně), ale má konečně být dvoukanálový (s tím, že režim ECC by fungoval jen jednokanálově), takže integrované GPU dostane do vínku mnohem lepší paměťovou propustnost. Navíc slajd uvádí podporu i pro LPDDR3, což by u tabletových verzí značně vylepšilo výdrž na baterii. V tomto ohledu pomůže také to, že AMD konečně přidá podporu úsporných úložišť eMMC, které Beema/Mullins neumí – na rozdíl od čipů Intel Bay Trail.

APU Peregrine Falcon by mělo být jiným jménem pro čipy Nolan, 20nm následovníky APU Beema
APU Peregrine Falcon by mělo být jiným jménem pro čipy Nolan, 20nm následovníky APU Beema

Integrovaná grafika dostane novější verzi architektury GCN, k té ale žádné podrobnosti nejsou (až na to, že bude kompatibilní s HSA 2.0). Víme ale, že má Nolan/Peregrine Falcon umět akceleraci formátu HEVC (H.265), a to jak dekódování, tak enkódování, a navíc i v rozlišení 4K. Rozlišení 4K bude podporováno i na obrazových výstupech (i když možná jen na 30 Hz), které mohou být aktivní dva naráz. Kromě DisplayPortu 1.2 a eDP 1.4 tentokrát má přijít také HDMI 2.0 (užitečné právě k připojení 4K obrazovky), podporován bude i bezdrátový přenos obrazu.

APU bude mít integrován řadič PCI Express (podpora verze 3.0 zmíněna není) o šesti linkách, dále SDIO a vedle již zmíněného rozhraní eMMC bude stále podporovat i disky SATA. Podle schématu by ale součástí čipu navíc mohly být rovnou i dva gigabitové adaptéry Ethernet, které najdou uplatnění hlavně v embedded a serverových verzích APU.

 

 

Nolan bude mít dvojče architektury ARM

Jak již bylo řečeno, Nolan/Peregrine Eagle by mělo být prvním dítětem projektu SkyBridge. To znamená, že bude mít dvojče s jádry ARM, které ale bude pinově kompatibilní a bude pasovat do stejné platformy a ekosystému. Tímto dvojčetem bude čip označený Lanner Falcon s čtyřmi jádry Cortex-A57. Pokud se naplní sliby projektu SkyBridge, měl by snad tento SoC mít stejnou výbavu a jižní můstek, tedy podporovat stejná rozhraní, paměti a úložiště (slajdy potvrzují jen přítomnost GPU Radeon). Jak se bude jmenovat verze tohoto čipu určená pro spotřebitelský segment – pokud taková vznikne – ze slajdů bohužel nezjistíme.

Ještě jednou upozorňuji, že tato roadmapa už není nejaktuálnější a AMD mohlo učinit změny (například zaříznout některé nové funkce). Projekt SkyBridge nicméně firma neoznámila tak dávno, takže úplné zrušení těchto APU asi sotva hrozí a měli bychom se jich dočkat někdy v první polovině roku 2015.

KL24

Zdroj: SemiAccurate (fórum)

Byl pro vás článek přínosný?