Hlavní navigace

Co dokáže vojenský minivrtulník Black Hornet? [video]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Norská společnost Prox Dynamics vyvíjí minivrtulník PD-100 Black Hornet. Po sérii prototypů byly první akceschopné modely nasazeny při loňských operacích v Afghánistánu. Využila je britská pozemní vojska, která prohledávala úkryty Talibanu.

" width="480" height="360" frameborder="0">

Black Hornet je totiž sotva viditelný. Rozměry 10 × 2,5 cm a hmotnost 16 gramů z něj dělají těžko stopovatelný cíl. Zároveň si prý dle zkušeností Britů dobře poradí s drsnějšími podmínkami a větrným počasím.

Akumulátor udrží PD-100 ve vzduchu asi půl hodiny. Maximální rychlosti dosahují až 36 km/h a dosah signálu je okolo 800 metrů. Black Hornet může ručně řídit operátor, nebo jej lze automaticky naprogramovat, aby následoval cestu zadanou pomocí GPS souřadnic. Součástí vrtulníku je samozřejmě malý obrazový snímač, díky kterému mohou vojáci prozkoumávat okolí.

Prox Dynamics PD-100 Black Hornet Prox Dynamics PD-100 Black Hornet
Prox Dynamics PD-100 Black Hornet, foto: GOV.uk

Britské ministerstvo obrany, které už v Afghánistánu využívá přes 300 velkých bezpilotních letounů a sond, hodlá investovat 20 milionů liber do nákupu a údržby 160 „černých sršňů“. Pokud byste sami chtěli něco lidovějšího, kvadrikoptéry AR.Drone 2.0 od psolečnosti Parrot se prodávají okolo 8000 Kč.

CS24

 

Zdroj: BBC, GOV.uk via +Jakub Čížek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku