Hlavní navigace

Consumer Preview představen, podívejte se s námi na novinky a do budoucnosti

29. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vyberte si zařízení, operační systém se mu přizpůsobí

Microsoft do Španělska kamery nepustil, žádný videopřenos z očekávaného představení Windows 8 Consumer Preview se kupodivu nekonal. Je to trochu překvapivé, poněvadž očekávání ohledně nového operační systému jsou vysoká a všichni jsme zvědaví na to, co nám osmičky předvedou. V září vyšel Developer Preview, který ale byl již podle názvu určený především vývojářům. Revoluční prostředí Metro nebylo zdaleka dodělané, Microsoftu spíš šlo o to světu ukázat, kam nový systém směřuje. Někteří učinili předčasné katastrofické závěry, takže nyní musí pověst nevydaných osmiček zachraňovat Consumer Preview.

Stále nejsme ve finále, avšak systém by nyní měl působit mnohem dodělanějším dojmem. Není se čemu divit, v létě musí redmondský gigant ještě stihnout vydat kandidáta na vydání a o chvíli později Windows 8 zcela dokončit a nakonec jej poslat do výroby a na pulty obchodů. Vydávat nový systém zkraje roku by byla chyba, kterou už Microsoft nejspíš nezopakuje. Kdepak, stihnout se musí svátky a nákupní šílenství. Výrobci hardwaru již nějakou dobu roztrubují, že jejich zařízení s Windows 8 přijdou na trh ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Plánování nás ale nyní nezajímá, zaměřme se na to, co přináší aktuální Consumer Preview nového, případně, co můžeme v budoucnu čekat. Od dob Developer Preview se dokončilo přes 100 000 úprav a oprav, vývojový tým se snažil vyslyšet nejčastější návrhy a připomínky. A na aktuálních ukázkových Windows 8 je to vidět.

Vyberte si zařízení, operační systém se mu přizpůsobí

Microsoft ve Španělsku otevřeně mluvil o unifikaci. Všichni víme, že se tímto směrem vydal. Všude se počítá se stejným operačním systémem, nebo minimálně se stejným a stejně fungujícím prostředím. Počítače, notebooky, ultrabooky, tablety, telefony a další zařízení budou snadno ovladatelné díky Metru. Dokonce i konzole Xbox 360 se mu poddává, byť Windows 8 jako taková na tomto hardwaru asi nikdy nepoběží. Ale prostředí se sjednocuje a důležité je, že nehledě na hardwaru by nám všude měly fungovat stejné aplikace.

Stolní počítač pojme stejné aplikace jako váš tablet s procesorem ARM. To všechno díky tomu, že aplikace stojí především na webových technologiích. HTML5 a spol se dají použít jak pro běžné aplikace, tak pro hry. Herní stránka bude pro redmodské také důležitá. Nesměla tudíž chybět ukázka herního titulu, který běžel na tabletu s procesorem architektury ARM. Gamesku ale stejně tak rozběháte na počítači s procesorem od Intelu. Microsoft unifikaci vidí jako důležitý krok kupředu, kdy již nejsme limitováni tím, že chceme určitý systém.

Nyní si prostě vybereme zařízení. Můžeme chtít buď mobilní notebook, nebo třeba naopak silný stolní počítač. Windows 8 se nám mají přizpůsobit. Jestliže dříve jste prostře potřebovali Windows a neměli jste před lety příliš na výběr, osmičky ponechávají výrobcům hardwaru kreativitu. Ti nyní mohou popustit uzdu fantazii. Sinofsky, možná budoucí šéf celého Microsoftu, má velmi rád ultrabooky. Intel prý do příští generace těchto ultramobilních notebooků připravuje dotykové displeje. Budete tak moct pracovat, jak jste zvyklí, zároveň ale v případě potřeby můžete displej použít místo myši.

Ovládání vždy využije unikátních vlastností polohovacího zařízení

Jak se takové zařízení bude reálně ovládat, se teprve udiví. I kdybyste nakonec dotykový displej příliš nevyužívali, přesto jde o krásnou ukázku toho, že Windows 8 budou připravena na všechno. Šoupnete-li je do tabletu, budou snadno ovladatelná prsty přejížděcími obrazovku. Stejně tak budou opravdu připravení na klasická polohovací zařízení, především i na myš. Zatímco v případě dotykových obrazovek můžete ovládání perfektně vyladit díky všemožným gestům, u myši takovou možnost nemáte. Místo toho se tak využívá rolovací kolečko k tomu, abyste se mohli v Metru přibližovat a oddalovat.

Dále se využívá mj. toho, že lze s myší efektivně a rychle najet do samého roku obrazovky. To je zase něco, co s takovou lehkostí a přesností prstem nelze udělat. Zato myš, jakmile se octne v jednom z rohů, vás třeba přenese na hlavní obrazovku, tj. na obrazovku Start. A to hovoříme jen o Metru. Vedle tohoto prostředí v osmičkách souběžně existuje desktop, který bude umět všechno důležité, co uměl už ve Windows 7 (takže zde s myší budete jako doma,zatímco na dotykovém displeji spíše zapláčete). V rámci platformy ARM už o něm prakticky neuslyšíme, programy v něm na pár povolených výjimek nespustíte. To, že bude Metro na těchto zařízeních vlastně jediný uživatelským prostředím, znamená, že ARM bude určené běžným domácím uživatelům.

Těm poslouží bezvadně, ale již v tuto chvíli tušíme, že mnoha pracovním podmínkám nebude vyhovovat. Především firmy budou desktop stále potřebovat a také jim zůstane, jen setrvají s platformou x86. Aktuálně se zdá, že si trh rozdělí dvě platformy. Ono by do budoucna dávalo smysl, kdyby opět existovaly vedle sebe dvě edice Windows. Jedna pro nenáročné domácí uživatele, druhá pro podnikovou sféru a s jinou sadou funkcí. Počkat, vždyť ono se to vlastně rýsuje. V průběhu následujících let se Windows pro ARM budou profilovat jako edice systému pro běžné jedince, zatímco pro totální pracovní nasazení poslouží Windows pro x86.

Zatím nám to Microsoft naznačuje velmi jemně, ale v podstatě tu budeme mít dva operační systémy, každý z nich poběží na jiné platformě. A když se nad tím zamyslíte, dává to celé dobrý smysl. Rozdílná architektura značí hranici, kterou v podstatě ani nelze pořádně překročit.

Metro, cloud, Windows Store a aplikace

Cloud propojí služby a stroje

Stroje ukázané na přednášce ve Španělsku silně připomněly okamžiky z letošního CESu. Na pár překvapení ale došlo a nuda byla zahnána. Kromě malých obrazovek nám Microsoft předvedl 86palcového macka, na němž Metro běželo stejně dobře jako jinde. Dokázal tím, jak je nové prostředí bezvadně škálovatelné, nacpat se dá totiž opravdu všude. Když na to přijde, druhým extrémem jsou mobilní telefony s Windows Phone. Ty naopak patří k nejmenším zařízením, kde Metro funguje. A zdá se, že dlaždicové prostředí může stejně dobře pracovat na obrazovce o libovolných rozměrech.

Vy sami můžete mít více zařízení, doma stolní počítač, na cesty třeba tablet. A v tomto bodě musíme zmínit propojení s cloudem, které ve světě Windows 8 odehraje jednu z nejdůležitějších rolí. Stroje budou synchronizované, takže ať si zapnete kterékoliv ze svých zařízení, pokaždé uvidíte v nabídce Start spatříte stejnou sestavu aplikací a ikonek. Mimochodem, přednášející zmínil Microsoft Account. Pověsti o konci značky Windows Live nelhaly, Windows Live ID přestává existovat, nyní se mu bude říkat Microsoft Account.

Další informace: SkyDrive bude jako Dropbox, Windows s ním budou pracovat jako s běžným synchronizovaných úložištěm

Pakliže se ke svým zařízením budete přihlašovat pomocí zmíněného účtu, budete si moct užívat synchronizovaného nastavení a aplikací. Pro Microsoft bude nejdůležitější základní sada programů: Mail, Calendar, People, Messaging, Photos a SkyDrive. Tohle všechno bude propojené s cloudem, zařízení mezi sebou a vám tak nikdy nic neunikne. O synchronizaci jsme již v minulosti napovídali dost, takže s ní nebudeme dále zbytečně zdržovat. Ještě jednou však zdůrazňuji, že půjde o možná nejzásadnější vlastnost Windows 8 a zkoušet ji můžete již v čerstvě vydaném Consumer Preview.

Metro nabídne jiný přístup

Vylepšení desktopu známe, k novinkám se řadí přepracovaná podoba kopírování souborů (ocenili bychom ještě frontu), funkčnější Správce úloh a zmizelé tlačítko Start. Na jeho původní pozici stačí najet ukazatelem myši a nabídka Start se rovnou otevře. Myslíte, že bude toto nové gesto myší použitelné? Měli bychom hovořit o jednom z důkazů, že Windows 8 budou snadno ovladatelná i myší. Jen jestli skutečně budou. Nuže, uvidíme, až si to vyzkoušíme. Od desktopu se ale bude upouštět a z domácího prostředí by měl vymizet. Jak si Metro povede v běžných domácích podmínkách, o to strach nemáme, spíše nás zajímá, jestli má nějakou šanci se výrazněji prosadit ve firemním prostředí.

Metro bude muset dokázat, že je skvělé. Když se mu nepovede svět přesvědčit, uživatelé jej s nezájmem odsunou do pozadí. Nicméně, má na své straně přesvědčivé argumenty, všude v systému bude pomocí postranní lišty šém (něco jako nový hlavní panel) dostupné krom jiné sdílení. Chybět v něm nebude ani e-mail, ani sociální sítě. Šém se vyvolává jednoduchým gestem, musíte přejet prstem ze strany displeje. Případně jej ukáže klávesová zkratka Win+C, která se mi zdá dost nešťastně zvolená. Na tabletech ale podobné zádrhely řešit nebudeme. Šém lze nově vyvolat myší, což je zásadní krok kupředu. V Developer Preview se podobné maličkosti opomenuly a Windows tím pádem nebyla moc dobře použitelná.

Stejně tak budete mít k ruce vyhledávání nebo nastavení. Obecně lze říct, že když budete něco potřebovat, obvykle přivoláte šém. Konkrétně vyhledávání se jistě zařadí k nejpoužívanějším funkcím, poněvadž jej využijete k nalezení obsahu ukrytému v aplikacích, k nalezení aplikací samotných, nebo i ke hledání na webu. Vyhledávání bude mít nos všude, najdete s ním dávno ztracené e-maily, nebo i internetovou adresu překupníka zbraní pomocí Googlu (nebo Bingu?). Doberete se klidně i ke statusům vašich kamarádů – za předpokladu, že jejich statusy budou obsahovat klíčové slovo.

Připínání

Potenciál je de facto nevyčerpatelný. Nebo alespoň obrovský. Myslím, že jde o malou revoluci ve hledání. Pakliže budete mít ke svému stroji připojenou klávesnici, můžete začít rovnou psát a první výsledky se bez prodlení objeví. Aplikace z obrazovky Start tímto způsobem najdete také, ovšem v nich se můžete snadno zorientovat pomocí funkce oddálení. Tak uvidíte všechny skupiny i s aplikacemi pěkně z ptačí perspektivy. Start má rovněž další velmi pěknou vlastnost: kdo vlastní smartphone s Windows Phone, zná to dobře. Na Start můžete kromě aplikací připínat spoustu jiných věcí. Pěkný příklad poskytuje aplikace People, která sdružuje kontakty.

Pakliže s někým často komunikujete, můžete jej rovnou připnout na hlavní obrazovku. Nebo si tam můžete dát skupinu kontaktů. Opět, potenciál tohoto volného připínacího systému je obrovský. A nedělám si iluze – na Windows Phone to funguje výtečně, takže ve Windows 8 by to mělo pracovat přinejmenším stejně pohodově. O všudypřítomném sdílení jsme toho také napsali dost, takže bych jen připomněl, že zde bude důležité napojení na úložiště SkyDrive. Například k e-mailům/zprávám budete místo příloh dávat odkazy na soubory uložené ve vaší osobním cloudové jednotce.

Windows Store startuje s aplikacemi zdarma

Spolu s Consumer Preview si velkou premiéru odbývá katalog aplikací. Windows Store bude centrem pro získávání programů pro Metro. Asi jej není třeba dále komentovat, na obrázcích jsme si ho již několikrát ukázali, takže se raději vrhněte do testování a objevujte jeho zákoutí na vlastní pěst. Oblíbené aplikace září na hlavní straně, další navigaci ulehčí rozdělení do kategorií. Měli byste vědět, že během testovacího období jsou všechny kousky zdarma, placení se tak zatím vyhnete. Nesete však riziko vyšší chybovosti, u prvních ukázek Microsoft sám varuje na případné nedodělky. Ladění bude ještě probíhat v následujících měsících probíhat na plné obrátky.

Consumer Preview v neposlední řadě obsahuje zbrusu nový Internet Explorer 10 Platform Preview 5. Pátá ukázka nadcházejícího prohlížeče v podstatě ničím neohromí, v akci jsme jej viděli, takže žádné totální změny koncepce nečekejte. Ladí se detaily a hlavně to, co se ukrývá pod kapotou. Krom jiného se lepší podpora hardwarové akcelerace a webových standardů. Uživatelské prostředí se klidí uživateli z očí, nejvíce prostoru dostává samotná webová stránka. Ovládací prvky se na obrazovku vrací tehdy, když je potřebujete a vyvoláte.

Windows 8 Consumer Preview cílí na širší publikum, nabízí odladěnější ovládání a funkce a mnohem lépe si z nich uděláte představu o tom, jak budou osmičky vypadat ve finále. Z velké části se zaměřuje na aplikace. Microsoft slibuje, že nám stále má co představovat, takže se těšme na další novinky. Vždy si také můžete pročíst naše starší články a novinky, Windows 8 se věnujeme dostatečně. Zajímají vás některé starší funkce, které jsme si třeba i představili blíže? Čtete.


Obrázky v článku jsme bez výjimky převzali od serveru The Verge, který měl možnost se za zavřené dveře španělské předváděčky Windows 8 dostat.

Galerie

Galerie

MMF24

Byl pro vás článek přínosný?