Hlavní navigace

A zase jinak. Counter-Strike: Global Offensive je teď opravdu „zdarma“

10. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Valve

Nedávné uvedení CS:GO Free Edition bylo jen předkrmem. V této edici mohli hráči bezplatné trénovat s počítačovými protivníky nebo sledovat zápasy ostatních. Během The Game Awards ale vývojáři z Valve veřejnost opravdu překvapili, když Counter-Strike: Global Offensive uvolnili jako free-to-play. Hru si tak můžete zahrát online, i když nebudete nic platit.

Valve okopírovalo obchodní model aktuálního multiplayerového hitu Fortnite, který je rovněž dostupný zdarma. Valve stejně jako Epic Games bude rýžovat na mikrotransakcích, když si hráči budou nakupovat různé doplňky a skiny. Ti, kteří si ale zakoupí (nebo již mají zakoupené) CS:GO, dostanou výhody. Získají přístup k exkluzivním bonusům ve hře a matchmaking bude probíhat mezi dalšími platícími. Je totiž pravděpodobné, že bezplatný režim přiláká další cheatery, se kterými Valve neumí bojovat ani v placené verzi.

Podobnost s Fornitem nebo PUBG ale nekončí. CS:GO totiž stejně jako konkurenti dostává nový režim battle royale nazvaný Danger Zoner. Tvůrci jej samozřejmě kvůli menším mapám museli pojmout jinak. Půjde hrát sólo v 16 hráčích, případně ve skupinách po dvou či třech o maximálně 18 hráčích.

TIP: Na Cnews sledujeme, které hry a aplikace jsou dočasně zdarma

Principem battle royale je to, že se hráči vysadí na libovolném místě na mapě jen s holýma rukama. Zbraně nebo jinou výbavu nacházejí až při průzkumu terénu. Vyhraje ten, kdo přežije jako poslední. A hra sama nutí hráče k pohybu, protože se postupně zmenšuje bezpečná zóna na mapě, kde neprobíhá bombardování.

MMF24

Recenze CS:GO po zavedení F2P modelu Recenze CS:GO po zavedení F2P modelu

CS:GO pravidla žánru dodržuje. Místo masakru s až 100 hráči najednou ale nabídne jiné vychytávky. Lepší výbavu si můžete ve hře nakoupit za nalezené peníze, balíček vám ale doručí dron, kterého mohou ostatní sledovat až k vám. Objednávání probíhá na tabletu, na kterém můžete sledovat mapu rozdělenou do hexů. V nich dokonce vidíte přibližnou polohu ostatních hráčů. Kromě zabíjení nepřátel lze ve hře plnit i kontrakty, například zachraňovat rukojmí nebo sejmout stanovené cíle.

Přestože se pro stávající uživatele prakticky nic nemění a hrát mohou jako doposud, velká část to nese nelibě. Jak ukazují statistiky Steamu, od aktualizace výrazně stoupl počet negativních recenzí, každý den jich je víc než těch pozitivních.

Byl pro vás článek přínosný?