Hlavní navigace

LoRaWAN lépe pokrývá Prahu. Signál dosáhne pod zem nebo do více budov

26. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: ČRA

Pokud chceme, aby koncept internetu věcí fungoval, potřebujeme důkladné pokrytí signálem umožňujícím komunikací těchto zařízení s vnějším světem. České Radiokomunikace aktuálně vlastní sítí pro IoT pokrývají Česko, nedávno však došlo k vylepšení pokrytí Prahy. Radiokomunikace se konkrétně zaměřily na hloubkové pokrytí, které je v angličtině označováno jako deep indoor.

Znamená to jednoduše rozšíření signálu na místa pod povrchem země nebo do větších budov, kam už signál standardně nedosahuje. Využití se najde zejména v oblasti vodohospodářství nebo energetiky. Například se síť hodí pro komunikaci zařízení indikujících hladinu vody v kanalizacích, měření spotřeby energií nebo sledování úniků.

Aktuálně síť LoRaWAN pokrývá až 92 % území Prahy, a to 110 vysílacími body. Dalšího výhodou zahuštění sítě je přesnější lokalizace. ČRA uvádí, že teď lze zařízení lokalizovat s přesností na nižší desítky metrů. Do jejich sítě je zapojeno 18 000 zařízení.

Tip: IoT síť Sigfox již pokrývá všechna krajská města. Poslouží především k odečtu spotřeby energií

KL24

Otevřený standard LoRaWAN, za nímž stojí aliance LoRa, vznikl v roce 2015. Síť pohání stejnojmenný protokol LoRa. Jedná se o zkratku výrazu Long Range – dosah může být značný, což ovšem závisí na daném terénu. LoRa v Evropě využívá kmitočty 433 nebo 868 MHz v bezlicenčním pásmu. Díky nízkým energetickým nárokům mohou jednotlivá zařízení vydržet roky na baterie a oproti např. tradičním mobilním sítím je provoz LoRaWANu levný.

Zdroje: tisková zpráva ČRA | tisková zpráva LoRa Alliance | dokumentace LoRaWan | všeobecné oprávnění č. VO-R/10/01.2019-1

Byl pro vás článek přínosný?