Hlavní navigace

Čtrnáctipalcový Acer Aspire E1 spatřen v Asii s Brazosem 2.0 od AMD

8. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V blíže nespecifikovaném obchodě v Asii se objevil úplně nový, dosud neznámý notebook Aceru. Čtrnáctipalcová novinka s označením Aspire E1 zaujme především procesorem, resp. APU z očekávané nové řady Brazos 2.0 od AMD. Jde o druhý objevivší se notebook, využívající těchto levných, základních APU – prvním byl nedávno představený MSI L2700, který se také objevil v Asii.

Hardware se tedy bude točit okolo AMD. Konkrétně v tomto případě (a této konfiguraci, označené jako E1-421) půjde o nejslabší část nabídky pod označením E1-1200 se dvěma jádry na 1,4 GHz; k tomu patří integrovaná grafická karta Radeon HD 7310. Notebook dále nabídne 2 GB operační paměti, 320GB disk a optickou mechaniku (DVD SuperMulti vypalovačku). Čtrnáctipalcový displej nabídne rozlišení 1366 × 768 bodů; v tomto nepochybně velmi levném notebooku nic jiného ani neočekáváme.

U Brazosu 2.0 nepůjde o výkon, ale o cenu (a také spotřebu; TDP celého APU, tedy kombinace grafiky a procesoru, je docela nízkých 18 W). Osazený model E1-1200 je podle všeho přeznačený starší E-300 s o 100 MHz vyšším taktem, klíčové vlastnosti, jako 40nm výrobní proces, zmíněné TDP či 512kB vyrovnávací paměti L2 zůstávají stejné jako u minulé generace. Integrovaná grafika se také nedočká příliš velkých vylepšení – takt je podle všeho téměř zanedbatelně vyšší (500 MHz oproti dřívějším 488 MHz u integrovaného Radeonu HD 6310), zbytek zůstává stejný.

Acer Aspire E1-421 (zdroj: TechPowerUp) Acer Aspire E1-421 (zdroj: TechPowerUp)

Aspire E1 tedy bude představovat opravdu základní notebook pro nenáročné použití – na prohlížení webu a práci v Office postačí, ale na naprostou většinu her může uživatel rovnou zapomenout. Pokud ovšem šestičlánkový akumulátor nabídne slušnou výdrž, mohlo by jít o zajímavou volbu třeba pro studenty, kteří potřebují něco na psaní poznámek ve škole, ale nechtějí se spokojit s netbooky s miniaturním rozlišením a osekanými Windows 7 edice Starter. Na druhou stranu na E1 budou tlačit starší notebooky s minulou generací APU Brazos, které by s příchodem dvojky mohly jít s cenou dolů, přestože výkon i výdrž budou nejspíš kvůli minimálním rozdílům na velmi podobné úrovni.

 

O ceně ani dostupnosti v ČR nejsou žádné informace, momentálně neumíme ani s jistotou říci, zda se k nám řada Aspire E1 vůbec dostane – tato zpráva je první zmínkou, kterou o těchto levných, základních noteboocích slyšíme.

MMF24

(A mimochodem, kdo najde chybu v prvním obrázku? ;)

Zdroj: Laptoping, TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?