Hlavní navigace

ČTÚ zmapoval český broadband, 30Mb/s internet je na 18 % Česka

6. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zástupci Českého telekomunikačního úřadu spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu letos oznámili, že výnosy z aukce mobilních kmitočtů chtějí investovat do rozvoje vysokorychlostního internetu. Mají v plánu pomocí optických spojů dostat rychlé sítě tam, kde dosud chybí a kde ani nehrozí, že v dohledné době budou.

Chtějí totiž naplnit politiku Digitální Česko 2.0, která stanovuje, že v roce 2020 budou mít všechny domácnosti přístup k internetu s rychlostí 30 Mb/s a polovina domácností dokonce 100 Mb/s. Stejnou agendu podporuje i Evropská unie v dalších členských zemích.

Peníze budou

Aukce už skončila, úřad nabízené frekvence vydražil za 8,5 miliardy. Kmitočty za asi miliardu ještě zůstaly na skladě a půjdou k dalšímu prodeji. Peníze spolkne státní pokladna, která je dále rozdělí na provoz státu, telekomunikačního úřadu a také zmíněnou optiku.

 

Než dojde k prvním zakázkám, ČTÚ musel nejdříve zjistit, kde budou peníze nejvíce potřebovat. Od července do září proto monitoroval stav broadbandu v Česku. Zemi rozdělil na základní sídelní jednotky (ZSJ), které jsou tvořeny obcemi a jejich částmi. Celkově jich je 22 427. Každou pak označil bílou, šedou, nebo černou barvou podle dostupného připojení.

Bílá barva označuje území, kde není ani jeden subjekt, který by nabízel internet s rychlostí stahování 30 Mb/s a více pro nejméně polovinu domácností. Bílou také pokryl místa, kde se mu nepodařilo získat žádné informace. Šedá barva označuje území, kde 30Mb/s internet nabízí alespoň jeden subjekt, černou pak dva více subjektů. Úřad počítal s aktuálním stavem i předpokládaným výhledem na tři roky dopředu.

Česká mapa broadbandu
Česká mapa broadbandu

Rychlý internet i konkurence jen na 3 % území

Výsledná mapa není lichotivá, 82,2 % ZJS dostalo bílou, 15 % šedou a 2,8 % černou barvu. Rychlý internet mají Klatovy, Přerov, Praha, Brno, Zlín, Opava, Bruntál nebo Blansko, pak už se 30Mb/s linky nacházejí hlavně ve větších městech. Bílá (a šedá místa) jsou první, kam by investice měly směřovat.

Data ale ještě nejsou zcela přesná a úřad otevřel veřejnou konzultaci až do 24. ledna 2014. Měření primárně vychází z údajů poskytnutých podnikateli v elektronických komunikacích. Úřad jich oslovil 1717, ale odpovědělo jen 729 z nich (42,4 %). Dále se dotazoval samotných obcí, krajů a zájmových nebo profesních uskupení. Celkově získal odpovědi od 23,9 % dotázaných, ale za klíčové považuje zmíněné poskytovatele připojení. Úřad však nepředpokládá, že by se mapa ještě výrazně změnila.

ČTÚ také zjistil, že 59 % území je pokryto rádiovou sítí (Wi-Fi, WiMax a jiné bezdráty), v 11 % tvoří optické spoje, v dalších 10 % pevné spoje a 8 % má kabelovka. Zbylých 12 % se ze statistik úřadu nějak vytratilo.

Užitečné odkazy

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?