Hlavní navigace

Cyanogen vydal Android Marshmallow i pro Googlem zatracené Nexusy 4 a 10

12. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google podle svých dřívějších slov oficiálně podporuje a bude podporovat jen modely mladší dvou let a kvůli tomu loni na podzim oficiálně životní lhůta velmi oblíbených modelů z roku 2012. Nexus 4 a Nexus 10 se ale v posledních dnech dočkaly prvních oficiálních sestavení od společnosti Cyanogen, která už řadu let stojí za alternativními sestaveními různých verzí operačního systému Android.

Google uvedl Android 4.2, Nexus 4 a Nexus 10
Nexus 4 a 10 již Google odepsal, komunita ne

Poslední verze s číselným označením 13 přináší aktuální Android 6.0.1 Marshmallow včetně všech novinek, které Google minulý rok v květnu představil, i na více než tři roky staré Nexusy 4 a 10. Zatím však marně čekají majitelé ještě starších Nexusů 7 z května roku 2012 a těžko předjímat, zda se během následujících týdnů dočkají, nebo již vývojáři Cyanogenu vývoj vzdali.

Nutno ale dodat, že už několik měsíců existuje hned několik alternativních ROM přinášející vlastníkům Nexusu 4 aktuální Android 6.0 Marshmallow. Za všechny můžu jmenovat třeba Pure Nexus Project. Instalace už však není tak jednoduchá, jako na novějších modelech, kde nejnovější Android distribuoval sám Google a aktualizaci stačilo potvrdit z nastavení.

 

Proto je pro instalaci nutná alespoň minimální technická zdatnost a především několik desítek minut volného času. Na internetu je ale hromada návodů, a jestli o nový Android na svém už starším Nexusu 4 či 10 opravdu stojíte, určitě vše potřebné najdete. Za všechny zásahy jste ale zodpovědní sami, nezapomeňte na staré známé rčení „Dvakrát měř, jednou řež.“

Byl pro vás článek přínosný?