Hlavní navigace

Přidejte si do WhatsAppu Zemana, škodovku nebo Kofolu. České smajlíky Czemoji jsou zdarma ke stažení

26. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Soňa Juríková / koláž Cnews
Loni jsme psali o návrhu sady emotikonů speciálně zaměřených na české reálie. Jejich autorkou je Soňa Juríková, která nyní projekt dotáhla do konce. Emoji s řízkem, chlebíčkem, Zemanem, Burešem, kofolou či s několika značkami českých piv si můžete stáhnout zdarma.

Celá sada obsahuje aktuálně 154 emotikonů, které můžete po instalaci používat v aplikacích WhatsApp, Slack, iMessage a brzy i na Messengeru. Funguje na mobilu i počítači. Sada je zdarma, autorku můžete podpořit zakoupením merche (ponožky, trička…).

Czemoji v těchto aplikacích fungují jako samolepky. Pro jejich zprovoznění je třeba ještě aplikace Sticker.ly. Instalace Czemoji do WhatsAppu a iMessage probíhá v mobilu, následně fungují i na počítači. Odeslané Czemoji se zobrazí i lidem, kteří je nemají nainstalované. Podrobný návod najdete na webu autorky.

WT100

„Původní Czemoji vznikly v roce 2019 jako semestrální práce v 1. ročníku magisterského studia v Typolabu na bratislavské VŠVU. Prvotním záměrem byl redesign "klasických" emotikon, které všichni známe ze sociálních sítí a chatů, ale v nich zkrátka něco chybělo… něco našeho. Tak vznikl nápad na české emotikony. Czemoji obsahovaly některé značky, pohádkové postavy a známé osobnosti, ke kterým se mi ale nepodařilo sehnat autorská práva. Ke všem ostatním vyobrazeným komerčním značkám mám souhlas k jejich užití.“

zdroj: Soňa Juríková

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.