Hlavní navigace

Další dva telefony s Firefox OS, tentokrát od Alcatelu a ZTE - MWC 2013

25. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na barcelonském výstavišti nechybí ani Firefox OS - jeden z alternativních operačních systémů, který se podobně jako Ubuntu for Phones bude snažit prodrat mezi moderní smartphony. Na rozdíl od Ubuntu, které je ve fázi vývoje a vyzkoušet si jej můžete na dražších Nexusech, Firefox OS míří především na levné telefony. Nedávno jsme psali o prvních dvou modelech Geekphones, které pochází ze Španělska. Dnes byly na MWC oznámeny další dvě zařízení se systémem, který je postaven především na HTML5. Vše se událo pod křídly Mozilly, která uspořádala ještě před oficiálním startem MWC 2013 tiskovou konferenci.

Alcatel One Touch Fire

První z nich má tentokrát svůj původ ve Francii. Alcatel, který se nedávno začal opět angažovat na trhu telefonů tak přináší první smartphone, který nepoběží na Androidu. Displej s úhlopříčkou 3,5“ bude mít rozlišení HVGA (480 × 320) s použitým panelem TN. I podle použitého hardwaru je jasné, do jaké cenové skupiny bude One Touch Fire patřit. Gigahertzové jednojádro doplňuje RAM s kapacitou 256 MB a interní úložiště má kapacitu 512 MB. Příjemné je, že již v balení najdete microSD kartu s kapacitou 2 GB, vyměnit ji však můžete až za 32 GB. Telefon umí běžné telefonní i datové sítě včetně 3G, Wi-Fi b/g/n, GPS a najdete v něm i zabudované FM rádio. Alcatel One Touch Fire bude dostupný v Jižní Americe a v Evropě v červnu. Cena zatím nebyla stanovena, měla by se však pohybovat kolem částky třech tisíc korun.

Alcatel One Touch Fire
Alcatel One Touch Fire

ZTE Open

O telefonu ZTE s Firefox OS se už nějaký čas hovořilo. Nyní jsme se dočkali oficiálního představení a stejně jako u Alcatelu jej můžeme zařadit do nižší cenové skupiny. Displej bude mít stejné parametry jako u francouzského kolegy – 3,5“ a rozlišení 480 × 320. Procesor však bude pracovat na ještě nižším taktu – půjde o Cortex-A5 s 800 Mhz. Kapacity operační paměti ani interního úložiště se neliší. Do telefonu je rovněž možné vložit microSD kartu. Na rozdíl od Alcatelu jsme se však nedočkali žádné zmínky o dostupnosti, o ceně tedy už vůbec ne.

KL24

 ZTE OpenZTE Open

 

Byl pro vás článek přínosný?