Hlavní navigace

Objevena další grafika Turing, Nvidia chystá GeForce s 896 shadery. GTX 1150?

26. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Na začátku ledna v novém roce by Nvidia měla vydat nebo odhalit grafiku GeForce RTX 2060 představující levnější model nové generace Turing. Kromě toho se ale prý má objevit i nižší řada těchto GPU s modelem GTX 1160 (pokud tedy nepůjde o GTX 1660, 2060 nebo podobné označení). A zdá se, že se už zároveň začíná rýsovat celá řada levnějších menších čipů Turing, které nahradí dnešní GPU Pascal. Objevily se totiž informace o dalším modelu, který by snad mohl skončit jako GeForce GTX 1150 či 2050.

Tento nižší model, nebo jeden z takových nižších modelů, se zřejmě teď objevil v databázi testu Geekbench. Někteří uživatelé, kteří tyto databáze prohledávají, totiž našli neidentifikované GPU Nvidie, které musí být patrně novou ještě nevydanou grafikou GeForce. Jde o GPU, která podle Geekbench nese 14 „Compute Units“, čímž se v kontextu OpenCL myslí v grafikách Nvidia jeden blok SM. A jeden SM má v grafikách Turing 64 shaderů/Stream Procesorů, pokud se něco v architektuře tohoto slabšího GPU nezměnilo (což není pravděpodobné).

14 CU by proto znamenalo, že Nvidia chystá nějakou novou grafiku, která by obsahovala 896 stream procesorů. Jak se bude přesně jmenovat, jasné není kvůli onomu nedetekovanému označení. Ale asi by mohlo jít o kartu na úrovni GeForce GTX 1150 nebo GTX 2050 (pokud bude značení levnějších ne-RTX karet takovéto). Ve světle posledního úniku lze asi čekat, že i tento model by mohl mít architekturu Turing ochuzenou o podporu ray tracingu a možná i o tensor jádra.

896 shaderů ovšem nemusí být maximální konfigurace. 14 SM není moc kulaté číslo a proto je možné, že jde o záznam z ořezané verze. Plný čip by možná mohl obsahovat 16 bloků SM a 1024 stream procesorů. Možná, že takovou konfiguraci by pak mohla mít třeba GeForce GTX 1150 Ti (ale o názvu i tady jen spekulujeme).

Test grafiky Nvidia s 896 stream procesory v Geekbench (OpenCL)

O konfiguraci toho Geekbench už mnoho dalšího neříká. Frekvence GPU je uvedena 1,56 GHz (což ale asi nemusí být referenční/konečná frekvence). Grafická paměť má kapacitu 4 GB. Jaká technologie nebo frekvence bude nasazena, ale nevíme. Ale kapacita znamená, že sběrnice musí být buď 64 nebo 128 bitů (to je asi pravděpodobnější), jde-li o technologii GDDR5/6 a nikoliv o HBM2. Grafika by snad mohla mít o něco málo víc než polovinu výkonu GeForce RTX 2060 (pro kterou je také k dispozici záznam v databázi Geekbench). V OpenCL dostala 114 206 bodů, kdežto pro RTX 2060 je udáváno skóre 211 876 bodů.

Desktop verze karty se může od notebookového nálezu lišit

Je třeba upozornit na to, že testovaný počítač byl evidentně notebook (soudě dle procesoru Intel Core i7-8750H), takže specifikace v Geekbench patří GPU pro notebooky. Desktopová varianta stejné grafiky bude tedy pravděpodobně vypadat jinak. Pokud mezi verzí pro notebooky a ekvivalentem pro stolní PC budou rozdíly, mohla by asi desktopová karta provozovat GPU na vyšší frekvenci. Teoreticky by možná mobilní varianta mohla používat vyšší množství aktivních shaderů na nižší frekvenci oproti desktopové, ale častější je, že se specifikace v tomto neliší.

KL24

Notebooková verze těchto GPU bude pravděpodobně představena už brzo. Již nějakou dobu kolují informace, podle nichž Nvidia chystá mobilní Turingy a obvykle se čeká, že budou odhaleny na veletrhu CES 2019, který nastane hned na začátku ledna. Kdy by mohla vyjít desktopová verze, to už tak snadno odhadnutelné není. V závislosti na tom, zda třeba Nvidia nepotřebuje ještě doprodávat starší GPU Pascal, by totiž uvedení nových GPU mimo notebooky mohlo být opožděno.

Byl pro vás článek přínosný?