Hlavní navigace

Další Vapor-X, tentokrát Radeon HD 5870

28. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sapphire pokračuje v kanonádě Radeonů s chlazením Vapor-X. Server Legit Reviews zveřejnil detailní fotografie Radeonu HD 5870 s vylepšeným chladičem a jemným přetaktováním z výroby: jádro (ATI Cypress) pracuje na 870 MHz, efektivní takt pamětí je rovných 5 GHz. Referenční frekvence Radeonu HD 5870 jsou 850/4800 MHz. Karta nese pro tento model standardní gigabajt paměti.

Princip fungování chladiče Vapor-X se od minulé generace nezměnil: nad GPU sedí výparní komora, která k rychlému přenosu tepla využívá kapaliny s nízkým bodem varu. Na stejném principu pracují i heatpipes, které teplo dále přenáší do hliníkového žebrování.

  

Sapphire osadil kartu celkem čtyřmi výstupy: na zadní záslepce nalezneme dva DVI porty a po jednom HDMI a DisplayPortu.

KL24

Rodina Radeonů HD 5000 trpí závažnými problémy s dostupností, které jsou způsobeny jednak špatnou výtěžností 40nm výrobního procesu u TSMC a jednak neprozíravostí managementu AMD, který je z výše zmíněné skutečnosti najednou velice překvapen. Theo Valich z Bright Side of News dokonce prorokuje, že AMD své nejnovější grafické akcelerátory zdraží v řádu několika stokorun. Radeony HD 5850 z nové várky se prý budou prodávat za $299 namísto $279 a cena Radeonu HD 5870 se zakulatí na $399, přičemž za speciální verze jako například zde představený Sapphire Vapor-X zákazníci zaplatí ještě o minimálně deset dolarů více.

Zdroj: fórum Legit Reviews, BSN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku