Hlavní navigace

Dánsko je další zemí, která chce vypnout FM rádio a přejít na DAB+

Sdílet

Zdroj: Redakce

Norský veřejnoprávní rozhlas NRK na konci roku 2017 definitivně vypnul FM rádio a komerční stanice jej následují. Švýcarsko na podzim oznámilo, že analog začne postupně vypínat od roku 2020 a v roce 2024 už země bude plně digitální. O konci FM rádia se začalo mluvit i v Dánsku.

Tamní ministerstvo zahraničí připravilo nový plán, který má veřejnoprávní média zmodernizovat a jejich provoz zlevnit. Televize zredukuje počet kanálů z 6 na 4, jednu stanici chce navíc napůl zprivatizovat, až 40% podíl by měla koupit soukromá společnost. A co se týče FM rádia, to by mělo skončit nejpozději v roce 2021. Případně i dřív, po dvou letech od dosažení stavu, kdy polovina populace bude poslouchat digitální rádio.

MMF24

Plán ministerstva ale může zkrachovat. Jak píše Digital Radio Insider, v parlamentu jsou spíš proti. Konec FM rádia a přechod na DAB+ už navíc odmítli ve Švédsku a Finsku. Švédové přitom byli jedni z prvních, kteří začali digitální rádio testovat (od roku 1995). Nedávno řekla také britská BBC, že FM rádio rozhodně vypínat nebude. Zároveň ale velmi podporuje DAB+, aktuálně pokrývá 97 % populace.

V Česku je od loňského podzimu DAB+ multiplex Českého rozhlasu dostupný pro 40 % populace (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a okolí). Konec FM rádia zatím politickým tématem není.

Byl pro vás článek přínosný?