Hlavní navigace

Přenést data mezi Googlem, Applem, Microsoftem a Facebookem bude jednodušší

Sdílet

Pamatujete si loni oznámenou iniciativu Data Transfer Project (DTP)? Společnosti Google, Microsoft, Facebook a Twitter se dohodly, že vytvoří jednotnou platformu, skrz kterou půjde snadno přenášet data mezi jejich službami. Pokud byste měli po krk firmy X, mohli byste na pár kliknutí přesunout „účet“ do Y. Případně může Y sloužit jen pro zálohování X. Do plné funkčnosti a veřejné dostupnosti DTP je ještě daleko, ale jedna dobrá zpráva z vývoje se přece jen objevila. Do projektu se zapojil i Apple.

Všech pět zmíněných společností dnes nabízí nástroje pro export dat. Do jednoho balíčku se zahrnou uložené fotografie, e-maily, soukromé či jiné zprávy, kalendář, adresář kontaktů, uložené soubory, hudební playlisty a jiná data. Problém je v tom, že balíček si sice můžete stáhnout do počítače, ale laik už s ním pak nic moc neudělá. Zmíněné služby totiž postrádají funkci pro import dat. A i kdyby ji měly, možná by si ani neporadily s formáty, do kterých data exportovaly ty ostatní. Uživatel bez zkušeností se scriptováním pak soubory jen těžko hromadně přechroustá a pošle jinam.

Návod: Jak deaktivovat nebo smazat účet na Facebooku

Data Transfer Project tohle řeší. Firmy se domlouvají na interoperabilitě a stejné datové typy by díky DTP mělo jít okamžitě poslat ke konkurenci. Navíc bez mezikroku s uložením do počítače. Služba Y bude moci po přihlášení rovnou získat data z X.

Návod: Jak u Applu stáhnout všechna data, která u něj máte?

MMF24

DTP je open source a do jeho vývoje může přispět každý. Na stránce projektu je uvedeno, že přes 42 000 řádků kódu již odeslalo přes 18 firem či komunitních vývojářů. A interoperabilita nebude zaručena jen mezi Goooglem, Microsoftem, Applem, Facebookem a Twitterem, ale pracuje se na propojení API i s dalšími službami. Jmenovitě hudební streamovací knihovna Deezer, sociální síť Mastodon, galerie Flickr a Smugmug, zápisník Remember the Milk nebo osobní cloud Solid, za nímž stojí mj. otec webu Tim Berners-Lee.

via Fossbytes

Byl pro vás článek přínosný?