Hlavní navigace

Dáváme sbohem Windows XP: vyplatí se přejít na Sedmičky? (1. díl)

30. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Operační systém Windows XP se i přes uvedení dvou nástupnických verzí stále těší značné oblibě. Jeho globální tržní podíl v březnu činil podle společnosti Net Applications téměř 47 %, což z něj stále dělá nejrozšířenější systém současnosti. Statistiky, které poskytuje StatCounter, přes deset let starému systému přejí o něco méně, protože podle nich je s tržním podílem 33,5 % „až“ druhým nejrozšířenějším operačním systémem pro osobní počítače. Pořád si ale vede nadmíru dobře.

Jenže éra Windows XP pomalu, ale jistě končí. Jejich uživatelé by se měli připravit na přechod. Jedním z pádných argumentů je blížící se konec poskytování podpory ze strany výrobce. Podpora v současném rozsahu končí konkrétně už 8. dubna 2014. Poté již nebude Microsoft vydávat ani bezpečnostní aktualizace a to je zásadní problém, protože i počítač vybavený kvalitním antivirovým programem nemusí být adekvátně chráněn.

Konec podpory ze strany Microsoftu obvykle znamená i ochlazení zájmu o tento systém výrobců hardwaru a softwaru. Již dnes některý hardware a software Windows XP nepodporuje. Nejvíce nemilosrdný je Microsoft. Pro Windows XP nejsou k dispozici nejnovější verze knihoven DirectX, prohlížeče Internet Explorer nebo softwarového balíčku Windows Live Essentials.

Microsoft to svádí na technické důvody. Ať je to jak chce, na zhoršení kompatibility s novými produkty i od dalších výrobců se uživatelé Windows XP musí připravit. Již dnes takové případy existují, kdy výrobci používají technologie přítomné jen ve Windows Vista nebo Windows 7. Nastal tedy čas uvažovat o přechodu na vyšší verzi systému. Teď již nikoliv kvůli nějaké módě, ale čistě z praktických důvodů.

Dilema: Windows 7 teď či Windows 8 později?

Otázkou je, jestli si nyní pořídit Windows 7 nebo si počkat na Windows 8, která přijdou na podzim. Windows 7 jsou výborně odladěným systémem, který má za sebou několik let úspěšného působení na trhu a drtivé většině uživatelů se osvědčil. Naproti tomu Windows 8 přicházejí se řadou trhem neprověřených změn.

V případě stolních počítačů nebo klasických přenosných počítačů bez dotykového displeje, kde se nevyužije nový dotykové prostředí Metro, není vážnější důvod čekat na Windows 8. Jejich uvedením se nějakým mávnutím kouzelného proutku nestane z Windows 7 archaický systém aspirující na místo v technickém muzeu. Pořád půjde o špičkový systém podporující nejmodernější technologie.

Netřeba se bát ani toho, že se Windows 7 po uvedení Windows 8 přesunou pro počítačový průmysl na druhou kolej. Podle statistik jde o jasnou tržní dvojku (dle Net Applications) resp. jedničku (tvrdí StatCounter), jejíž úplná podpora vyprší nejdříve 14. ledna 2020. Stále jde tedy o systém s perspektivou, který má co nabídnout a nehrozí mu ani tzv. morální zastarání.

 

Pro konzervativní uživatele jsou Windows 7 určitě lepší volbou. Windows 8 přinášejí mnoho změn, na které si právě někteří konzervativní uživatelé budou těžko zvykat. Jde třeba o prorůstání nového prostředí Metro do klasického prostředí Aero, kde třeba nahrazuje standardní nabídku Start.

Pro počítače, kde se nepočítá s dotykovým ovládáním, nepřinášejí dvě edice Windows 8, které půjdou do maloobchodního prodeje, žádnou opravdu zásadní a exkluzivní novinku. Naopak bude chybět aplikace Windows Media Center, kterou bude nutné v případě zájmu dokoupit zvlášť. Dopadů téměř všech inovací ve Windows 8 lze různými alternativami dosáhnout i ve Windows 7.

Pokud chcete při investici do nové licence a postupování procesu přechodu už rovnou přejít na Windows 8, samozřejmě je to vaše věc. Připravte se ale, že se s některými změnami můžete těžko sžívat. Osobně spíše radím pořídit si nyní Windows 7. Už tak na vás při přechodu z Windows XP čeká řada změn. Většina ale k lepšímu, což potvrzují stovky milionů spokojených uživatelů.

Růžové brýle dolů: reálné nároky systému

Dříve znamenal přechod na novější verzi systému i nutnost investovat do novějšího hardwaru. Pokud dodnes máte počítač z počátku éry Windows XP, pak se upgradu či nákupu nového počítače nevyhnete. Počítače pořízené v posledních letech by si ale s Windows 7 měly být schopné poradit, maximálně může být vhodné rozšířit kapacitu operační paměti.

Windows 7 dle oficiální dokumentace Microsoftu požadují počítač vybavený alespoň procesorem s taktovací frekvencí 1 GHz, 1 GB RAM a 16 GB volného místa na pevném disku. To je ale opravdu minimum. Doporučit lze některý z novějších vícejádrových procesorů, pro které byl systém optimalizován. Především je moudré počítat s větší kapacitou operační paměti. Pro neherní sestavu jsou rozumným minimem 4 GB operační paměti.

Zatímco Windows XP příliš neřešila možnosti grafické karty, Windows 7 jsou na tom v tomto ohledu jinak. Stejně jako předchozí Windows Vista používají grafické prostředí Aero, které pro svůj chod vyžaduje grafickou kartu alespoň se 128 MB paměti (pro současné větší monitory Microsoft radí spíše 256 MB) a podporou pro technologie DirectX 9, WDDM 1.0 a Pixel Shader 2.0.

Tyto požadavky dnes bezezbytku splňují i grafické nejlevnějších počítačů na trhu. Nicméně Aero není podmínkou pro práci s Windows 7. Pokud počítač nezvládne jeho provoz, je možné použít prostředí Classic. Jeho barevný design je obdobný jako v případě výchozího motivu vzhledu pro Aero. Jste ale ochuzeni o vychytávky jako jsou stíny oken, poloprůhledná okna, barevný nádech záhlaví a okrajů oken či efektní 3D přepínání mezi otevřenými okny.

Samostatnou kapitolou je internetové připojení. Formálně jej systém nepotřebuje a to ani pro proces aktivace, který lze provést jednoduše po telefonu. Nicméně řada funkcí v dnešní době automaticky s přístupem na internet počítá. Minimálně jde o stahování nejnovějších aktualizací systému nebo ovladačů k hardwaru.

Hardware: co zahodit a co naopak nakoupit

Podpora hardwaru Windows 7 je momentálně na nejvyšší možné úrovni, protože se jedná o vlajkový systém pro osobní počítače. Pokud jde o podporu staršího hardwaru, tak ta je velmi dobrá. Oproti zvyklostem z dob Windows XP již obvykle nemusíte obcházet weby výrobců hardwaru a hledat kompatibilní ovladače. Windows 7 si je většinou najdou a stáhnou přes Windows Update během několika desítek sekund.

Starší hardware lze tedy obvykle zprovoznit i pod Windows 7. Ta podporují i takové archaismy jako je disketová mechanika. Disketovou mechaniku ostatně mají podporovat i Windows 8. Výjimku v podpoře starších technologií představuje rozhraní gameport přítomné na starších zvukových kartách, coby dozvuk dob, kdy zvuková karta patřila jen do počítače na hraní her. Gameport nepodporovala už Windows Vista. Samotná zvuková karta poběží, ale gameport bude nefunkční. Nicméně herní periférie pro USB 2.0 začínají na ceně od 100 Kč výše (záleží na požadované kvalitě a funkcích).

Před příchodem Windows Vista na trh se hodně diskutovalo o protipirátské technologii HDCP, která je i ve Windows 7 a pro přehrávání chráněného videa ve vysokém rozlišení (třeba filmů na Blu-ray) vyžaduje hardware kompatibilní s touto technologií. Konkrétně grafickou kartu a monitor. Zařízení prodaná v poslední pětiletce obvykle HDCP podporují. Pokud ne, mělo by být teoreticky možné přehrát si daný obsah alespoň v nižším rozlišení.

Pokud se rozhodnete používat aplikaci Windows Media Center , která je na rozdíl od Windows XP nebo Windows Vista součástí všech maloobchodně dostupných edic, pro sledování televizního vysílání a nahrávání pořadů na pevný disk, budete potřebovat TV tuner. Aplikace Windows Media Center se dorozumí téměř se všemi staršími i nejnovějšími TV tunery, které budou pod Windows 7 fungovat.

KL24

Není nutné pátrat vyloženě po televizním tuneru, který se chlubí podporou pro Windows Media Center, jako tomu bylo za časů Windows XP. Pokud TV tuner podporuje Windows 7, bude na 99,9 % podporovat i Windows Media Center. Aplikace spolupracuje s externími i interními DVB-T a DVB-S tunery (a také tunery analogovými, které si ale po nastolení digitální tmy nenajdou využití). Windows Media Center si rozumí také se set-top-boxy pro příjem pozemního, kabelového nebo satelitního vysílání.

Tolik první díl našeho miniseriálu pro uživatele stále využívající Windows XP. Ve druhém a závěrečném dílu se podíváme na to, jak se to má s kompatibilitou se softwarem a jak se dají řešit případné problémy s ní, jaké jsou rozdíly mezi edicemi Windows 7 a kterou si vybrat, jak se k novému systému dostat za výhodnou cenu a na co si dát pozor při nákupu netbooku s Windows 7.

Byl pro vás článek přínosný?