Hlavní navigace

DDoS na Seznam.cz. První stránka českého internetu je nedostupná

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po včerejších útocích na zpravodajské weby se možná dalším terčem stal Seznam.cz. Web Seznamu je pomalý nebo často nedostupný, přihlašování k e-mailu rovněž nefunguje. Zeptali jsme se tiskové mluvčí na reakci, jestli o případném DDoS útoku ví, nebo jde o interní problémy.

Nedostupný web Seznamu 

Aktualizováno

[9:48] (Ne)dostupnost potvrzují i monitoru webového provozu, například downforeveryoneorjustme.com, alertra.com nebo check-host.net.

DDoS na Seznam DDoS na Seznam DDoS na Seznam

[9:53] Irena Zatloukalová, tisková mluvčí Seznamu, útoky potvrzuje: „Je pravda, že jsme zaznamenali další DDos útoky i dnes. Kolegové z technického oddělení je již řeší a jako včera pracují na tom, aby naši uživatelé  měli s využíváním ty nejmenší potíže.“

[9:57] Stále se neví, kdo za útoky stojí. Ke včerejším DDoS se nikdo nepřihlásil. Ruce pryč dala i česká komunita Anonymous na svém Facebooku.  Zároveň ale tvrdí, že nejsou jednotným kolektivem a jednotliví členové si prakticky mohou dělat, co chtějí.

[10:15] Zatížit main page Seznamu je v rámci ČR nejvyšší metou. Web měl jen včera přes 13 milionů návštěv a 44 milionů zobrazených stránek. Je dimenzován na úplně jinou zátěž než zbytek českých portálů.

[10:43] Hlavní web seznam.cz už většinou běží, ale přihlášení k e-mailu nikoliv.

[11:05] Zdá se, že už běží i e-mailové služby.

MMF24

[11:17] Další vyjádření Seznamu.

Služby společnosti Seznam.cz se v dopoledních hodinách potýkaly s DDoS útokem (snaha uměle přetížit sítě, která vypadá jako by se ke službám Seznamu přihlašovalo vysoké množství počítačů ze zahraničí najednou, čímž dojde k přetížení sítě a pro uživatele může služba krátkodobě vypadávat, nebo se déle načítat). V současné chvíli došlo k odstřižení části přístupů na domovskou stánku Seznam.cz ze zahraničí. Naprostá většina českých uživatelů, kteří přistupují na Seznam.cz skrze peering NIX.CZ, by tak již v současné chvíli neměli mít žádné potíže. Hledáme dlouhodobější řešení tohoto problému a využíváme k tomu i kontaktů z ruského Yandexu. Situaci i nadále budeme monitorovat. V současné chvíli jsou však naše služby pro většinu českých uživatel dostupné.

Byl pro vás článek přínosný?