Hlavní navigace

Definitivní verdikt. Firefox bude podporovat Windows XP a Vista do června 2018

9. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

S podporou výrobcem již nepodporovaného operačního systému Windows XP si mnoho producentů aplikací hlavu neláme. Za zřejmě nejkritičtější považujeme podporu ze strany internetových prohlížečů, přičemž od populárního systému z roku 2001 se odvrátil např. loni na jaře Google, zatímco Opera se pro změnu snaží získat plusové body prodlouženou dobou podpory.

Důležitým prohlížečem je stále Firefox, přičemž Mozilla se konečně rozhodla, jak to s ním ve vztahu k Windows XP bude. Původně bylo řečeno, že bude Firefox ve Windows XP a Windows Vista podporován minimálně do září tohoto roku. Po zhruba tři čtvrtě roce jsme se dočkali upřesnění, resp. definitivního verdiktu.

Tip: Windows XP dnes najdeme na 6 % počítačů

Původně bylo v plánu, že podporu zmíněné dvojice Windows si nejdéle udrží dlouhodobě podporovaný Firefox 52 ESR, jenž se objevil letos v březnu. Jenže doba podpory této edice pod Windows XP a Vista byla prodloužena až do června 2018. Tento termín už máme brát jako definitivní, tudíž žádné další případné prodloužení na stole nehledejme.

CS24

Starší a nepodporovaný (nejen) prohlížeč představuje bezpečnostní riziko Starší a nepodporovaný (nejen) prohlížeč představuje bezpečnostní riziko

Co to znamená? Posledním oficiálním vydáním ze série bude Firefox 52.8 ESR, jenž vyjde 1. května 2018. Tato verze bude případně ještě záplatována až do vydání další plánované verze, tj. do 26. června, kdy již v rámci edice ESR vyjde jen Firefox 59.2. (Děkuji Michalovi Stankemu za doplnění zjevné skutečnosti, kterou jsem trestuhodně opomněl.)

Po tomto datu zůstanete bez bezpečnostních aktualizací a také bez možnosti toto omezení obejít. Produkce záplat pro staré vydání se zastaví, dlouhodobě podporovaná edice Firefoxu (tj. ESR) bude nahrazena řadou 59, která tedy již starší verze Windows nepodporuje. Pro zprovoznění Firefoxu od té doby budete potřebovat minimálně Windows 7.

Byl pro vás článek přínosný?