Hlavní navigace

Dell aktualizoval svoje herní notebooky Alienware. Co čeká hráče?

23. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O značce Alienware a novinkách

O chystaných upgradech herních notebooků Alienware vás informujeme už delší dobu tak nějak postupně – pokaždé, když se objeví nějaké zákulisní informace na známém blogu Dell Labs či kdekoliv jinde. Nyní Dell upgrady oznámil oficiálně a rovnou si je můžete i objednat – tedy alespoň ve Spojených státech. Momentálně jsou nové řady upgradované jen "napůl", stále využívají procesory architektury Sandy Bridge; novější Ivy Bridge přijdou až časem. Upgrade se tak bude týkat především grafických karet.

Co je Alienware?

Pokud jste posledních deset let strávili na opuštěném ostrově bez kontaktu s okolním světem, možná jste trochu zmatení. Co mají mimozemšťané ("aliens") společného s notebooky? Alienware je značka herních počítačů (nejen notebooků, ale i stolních sestav), patřící americkému počítačovému gigantu Dell. Stolní sestavy jsou trochu diskutabilní, protože trochu znalejší uživatel si stejně výkonný počítač bez problémů postaví i sám a za nižší cenu, než jakou zaplatí při koupi mašiny od Dellu. To je ale úplně mimo záběr našeho serveru.

Čtěte také:

Herní notebooky Alienware jsou něco jiného: přenosný počítači si logicky doma z nakoupených komponent poskládáte jen těžko. Tady to už má smysl. Současná (resp. nyní již minulá) generace přenosných herních mašin této značky byla nabízena ve čtyřech variantách, od nejmenšího herního notebooku M11x s úhlopříčkou 11,6″ až po obří stroj, schopný v podstatě úplně nahradit desktop – M18x s 18,4″ displejem. Pozornému čtenáři nepochyně dojde, že číselné označení v názvu udává právě úhlopříčku a tím i celkové rozměry notebooku. Jednotlivé generace jsou někdy odlišovány doplňkem Rx, kde x značí právě číslo generace; takže třeba M17x R3, který jsme recenzovali už před nějakou dobou, představoval třetí verzi sedmnáctipalcového herního počítače Dellu.

Core i7 Extreme Edition

U těchto notebooků je odjakživa tradiční agresivní design, evokující něco mezi vesmírnou lodí, vysavačem a sportovním automobilem. Rozhodně si je nespletete s pracovním nástrojem, celkový vzhled i detaily přímo křičí do světa, že se jedná o stroj na zábavu. Samozřejmě je možné na notebooku seriózně pracovat, pokud potřebujete vysoký výkon třeba na navrhování v 3D nástrojích, herní notebooky obecně nebývají špatnou volbou díky silným procesorům a grafikám a displejům s vysokým rozlišením, ale pokud byste čtrnáctipalcový Alienware vytáhli na obchodním jednání, vaši partneři by se nejspíš docela divili.

Další tradicí je vysoká úroveň možnosti přizpůsobit si notebook na míru. Jednak po stránce hardwarové konfigurace, kdy si můžete vybrat z několika různých procesorů, grafických karet, množství (a frekvence) operační paměti a typů a kapacit pevných disků či SSD. Konfigurovatelné jsou i detaily – třeba rozlišení displeje, počet a rozmístění reproduktorů či třeba síťová karta. Navíc mají všechny Alienwary uživatelsky konfigurovatelné barevné podsvícení klávesnice a touchpadu, takže svůj notebook můžete nechat svítit třeba růžově, sladit si s podsvícením i pozadí plochy a odlišit se od ostatních, nebo třeba nastavit barvy podle své nálady.

Konfigurovatelnost (v obou smyslech) ovšem není výsadou pouze Alienwaru; podobné možnosti nabízí i další herní notebooky, jako třeba herní série MSI GT, jejíhož zástupce, novinku GT70, máme nyní v redakci na test. Ale to jen tak bokem.

Novinky stručně a společné znaky

Značku jsme si tedy představili a můžeme se vrátit k prvotnímu účelu článku: rekapitulaci novinek. Předně jedna pro někoho možná smutná zpráva: pokud jste se zálibně koukali na miniaturní Alienware M11x, budete zklamaní: tento jedenáctipalcový model končí a vyrábět se nebude. Nejmenším Alienware se tak stává čtrnáctipalcový M14x. Podle nás to ale až taková škoda není – jasně, vždycky je dobré mít co největší výběr, ale hraní na jedenáctipalcovém notebooku prostě není úplně ono.

Jedenáctipalcový M11x se nástupce nedočká

Nabídka herních mašin Alienware se tak smrskne na tři modely: 14″ M14x, 17,3″ M17x a 18,4″ M18x. Design zůstává stejný jako u předchozích generací včetně podsvícení, které zahrnuje klávesnici, touchpad, logo Alienware na víku pod displejem a přední stranu. Na pohled jsou tak od sebe notebooky téměř k nerozeznání, pokud pomineme samozřejmé rozdíly v rozměrech a hmotnosti; nabídka komponent se ale výrazně liší. Procesory jsou, jak bylo zmíněno na začátku, stále ze současné generace Intelu Sandy Bridge, na novější 22nm procesory architektury Ivy Bridge si budeme zatím muset nechat zajít chuť. Grafiky patří mezi to nejnovější na trhu, většina z nich je od Nvidie z řady GeForce GT(X) 6xxM, ale i AMD má jedno želízko v ohni v podobě Radeonu HD 7970M u sedmnáctipalcového M17x. Na jednotlivé modely se podíváme v následující kapitole.

Všechny tři (staro)nové notebooky by se podle amerického webu Dellu měly začít prodávat 21. května (předběžné datum), objednávat je možné již nyní na oficiální stránce řady Alienware. Česká verze stránek zatím nové modely nezná a u starých pouze píše, že je nyní není možné objednat.

M14x R2: nejsilnější čtrnáctka na světě

Začneme nyní již nejmenším dostupným notebookem značky se čtrnáctipalcovým displejem. Jeho rozlišení může být buď 1366 × 768 nebo 1600 × 900 bodů – Full HD rozlišení nabízeno není, což ale nepovažujeme za úplný nedostatek, protože na takto malém displeji by už asi stejně bylo až příliš jemné.

14" Alienware M14x R2

Nabízené procesory začínají u dvoujádra střední třídy Core i5-2450M (2,5 – 3,1 GHz, 3 MB cache, TDP 35 W) a končí u čtyřjádra Core i7-2860QM (2,5 – 3,6 GHz, 8 MB cache, TDP 45 W). Ani u nejnižšího procesoru se ale nemusíte bát nedostatku výkonu – v tomto ohledu dost záleží na tom, zda daná aplikace umí využít čtyři jádra, což i dnes spousta her neumí. Třeba komprimace souborů tak na nejslabším procesoru bude o dost pomalejší než na nejsilnějším, ale ve většině her se projeví jen minimální rozdíl.

Na operační paměť RAM jsou zde dva sloty a její maximální kapacita je 16 GB, minimum je 6 GB. Všechny možnosti počítají s frekvencí paměti 1600 MHz. Rozdíl ve výkonu oproti běžně používaným modulům na 1333 MHz bude minimální, ale proč ne.

14" Alienware M14x R2

U grafické karty jsou zalistovány dvě varianty, které se liší pouze množstvím operační paměti. Jedná se o novou GeForce GT 650M s 1 či 2 GB paměti GDDR5. GT 650M je nová grafika využívající 28nm architekturu s jádry Kepler. Jejího příbuzného, GF GT 640M, jsme již důkladně otestovali a karta nás svými schopnostmi nadchla; GT 650M je v podstatě stejná karta, jen na vyšších taktech (nebo naopak, je stejná jako ještě silnější GTX 660M, jen s takty o trochu níže – stojí mezi těmito dvěma kartami. Výkon GT 640M je na úrovni herní grafiky minulé generace GTX 560M, což je skvělé, a 650M na tom bude ještě o něco lépe – na přesné výsledky si ovšem budete muset počkat do doby, než se nám nějaký notebook s touto grafikou dostane do redakce. Na hry každopádně bude stačit skvěle, zvlášť v relativně nízkém rozlišení displeje, které notebook nabízí.

 

U úložiště bude na výběr mezi klasickým plotnovým diskem a SSD; ve čtrnáctipalcovém šasi je pouze jedna šachta, takže na RAID tentokrát zapomeňte. Kapacity by se měly pohybovat do maximálně 512 GB u SSD a do 750 GB u pevného disku. Rychlost otáčení ploten u HDD by měla být 7 200 ot./min.

Síťové karty budou také konfigurovatelné, takže si můžete zvolit mezi dvěma různými bezdrátovými moduly Intelu, případně si připlatit za bezdrátovou kartu Bigfoot Killer Wireless-N 1202 a/g/n. Za příplatek je možné dokoupit i podporu Intel WiDi.

K napájení slouží osmičlánkový akumulátor s kapacitou 63 Wh, což je mírně nadprůměrná hodnota. V kombinaci s dobře zpracovaným šetřením energie u procesorů Intelu, bezešvým přepínáním mezi integrovanou a diskrétní grafikou Optimus a ideálně ještě i úsporným SSD namísto pevného disku by mělo být možné dosáhnout docela slušné výdrže na jedno nabití. Ostatně, minulá generace Alienwaru M14x nám v testu vydržela pět a půl hodiny při prohlížení webu přes Wi-Fi; se správným nastavením by to mohlo být ještě o kus déle, což je u herního notebooku nečekané, ale rozhodně příjemné překvapení.

14" Alienware M14x R2 14" Alienware M14x R2 14" Alienware M14x R2

Nabídka rozhraní je skutečně bohatá, jak se na herní notebook sluší: 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, LAN (Ethernet), mini DisplayPort, HDMI, VGA, 2× 3,5mm audio výstup, 1× 3,5mm audio vstup, čtečka paměťových karet, optická mechanika typu slot-in (tedy bez vysouvacího šuplíku), která může být podle konfigurace buď DVD±RW vypalovačka, nebo Blu-ray/DVD±RW kombo) a samozřejmě konektor napájecího adaptéru.

Rozměrově nebude M14x R2 žádný střízlík nebude, ale to od herního notebooku asi nikdo nečeká. Hmotnost 2,92 kg s osmičlánkovým akumulátorem by byla dost i u patnáctipalcového notebooku, pokud by se nejednalo taky o herní stroj; u čtrnáctek jsme zvyklí spíše na hmotnost zhruba 2 kg. Spolu s rozměry 337 × 258 × 38 mm to znamená, že na každodenní nošení bude asi vhodnější koupit něco jiného. K dispozici jsou dvě barvy notebooku (když pomineme zmiňované nastavitelné podsvícení), a to černá (Stealth Black) a červená (Nebula Red).

Cena nejlevnější konfigurace Alienwaru M14x je 1100 amerických dolarů, za 1600 USD už dostanete docela slušnou konfiguraci včetně 64GB mSATA SSD, 2GB grafiky, čtyřjádrového procesoru a lepšího displeje.

M17x R4: sedmnáct palců počtvrté

Sedmnáctipalcová úhlopříčka dává výrobci větší prostor (doslova i figurativně) pro různá kouzla s chlazením a osazení silnějších komponent. M17x tedy bude patřit mezi skutečně plnokrevné herní stroje, na kterých si zahrajete téměř cokoliv v maximálním nastavení.

Mezi procesory jsou tentokrát na výběr tři varianty. Všechny opět patří do druhé generace intelovských Core ix, takže využívají 32nm architektury Sandy Bridge. Jedná se o trojici čtyřjader: Core i7-2670QM, Core i7-2760QM a Core i7-2860QM. Nabídka procesorů je tak stejná jako u M14x, jediná změna spočívá v tom, že není dostupné žádné dvoujádro. Na paměť jsou tentokrát k dispozici čtyři sloty, což umožňuje osadit od 6 až do 32 GB RAM, stejně jako minule na frekvenci 1600 MHz.

17,3" Alienware M17x R4

Grafické karty jsou u sedmnáctipalcového modelu rozmanitější. K dispozici bude buď zatím nejsilnější grafika s jádrem Kepler, GeForce GTX 660M; alternativně GeForce GTX 675M, tedy jinými slovy GTX 580M, a fanoušci AMD jistě ocení možnost osadit i Radeon HD 7970M. Všechny grafiky budou mít k dispozici 2 GB paměti GDDR5. Zapojení dvojice grafických karet do SLI/CrossFire možné nebude. Stejně tak bude chybět technologie Optimus; diskrétní grafická karta bude aktivní neustále.

Displej bude mít úhlopříčku 17,3″. V základní konfiguraci bude jeho rozlišení jen 1600 × 900 bodů, za příplatek můžete dostat Full HD (1920 × 1080 px) displej, respektive dokonce dva, lišící se obnovovací frekvencí. Ta může být buď klasických 60 Hz, nebo dvojnásobek (120 Hz), což zároveň naznačuje i podporu 3D zobrazení přes technologii Nvidia 3D Vision.

 

Na pevné disky budou podle všeho k dispozici již dvě šachty, takže si můžete nakonfigurovat buď do 1000 GB (1 TB) úložného prostoru na plotnových pevných discích (2× 500 GB v RAID0), případně stejná kapacita na SSD. V takovém případě se ale připravte na pořádný průvan v peněžence, vysokokapacitní SSD rozhodně nepatří k levným hračkám.

Akumulátor bude opět masivní (devítičlánkový) s kapacitou dost nadprůměrných 90 Wh. To by i takto velkému notebooku s velkým a žravým displejem (a vždy aktivní diskrétní grafikou) mělo dodat dostatek energie na aspoň čtyři hodiny méně náročné práce. Minulá generace, Alienware M17x R3, v našem testu vydržel 3 hodiny a 17 minut prohlížení webu přes bezdrátové připojení.

17,3" Alienware M17x R4 17,3" Alienware M17x R4 17,3" Alienware M17x R4 

Webkamery obvykle nezmiňujeme vůbec, nebo jen krátce, protože to pro naprostou většinu uživatelů nic neznamená a kameru stejně nepoužívají. Ta osazená v M17x ale za řeč stojí, protože má rozlišení Full HD (2,1 Mpx) a dvojici mikrofonů. Těžko říci, jak to bude s kvalitou obrazu, ale rozlišení dává alespoň malou naději na něco lepšího, než na co jsme zvyklí u většiny konkurence.

Zajímavé je, že web Alienwaru tentokrát mezi síťovými kartami nezmiňuje žádné alternativy, takže je uvedená pouze osazená "drátová" karta (gigabitový Ethernet) a základní bezdrátovou kartu Intel Centrino Wireless-N 2230, podporující Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 4.0. Žádný Bigfoot Killer se zde nekoná, i když si nejsme jistí, zda nejde jen o opomenutí. Byla by to docela škoda.

17,3" Alienware M17x R4

Konektorová výbava bude ještě bohatší než u čtrnáctky a bude mezi ní 4× USB 3.0, 1× USB 2.0/eSATA, 3× audio výstup (dva jacky a S/PDIF), jack na mikrofon, LAN, HDMI výstup (1.4), HDMI vstup (1.3), mini DisplayPort, VGA, napájení a multiformátová čtečka karet. A opět samozřejmě i optická mechanika, stejně jako u M14x buď DVD vypalovačka, nebo kombo Blu-ray čtečky a DVD±RW vypalovačky.

Opět budou k dispozici dvě barevné varianty (černá a červená), nebude samozřejmě chybět barevné podsvícení všeho možného, hmotnost bude úctyhodných 4,26 kg a rozměry 410 × 304 × 44 mm. Notebook tak většinu času stráví na stole a přenášen bude nejspíš maximálně tak do kufru auta a zpět.

Nejlevnější konfigurace vás vyjde na 1500 dolarů; varianta s Core i7-2670QM, 16 GB paměti, 64GB SSD na systém, 500GB HDD na data, Radeonem HD 7970M a Full HD 60Hz displejem vás vyjde na 2 225 dolarů.

M18x R2: podvozek v ceně není

Na konec se podíváme na největší model řady, M18x ve druhé generaci s masivní úhlopříčkou 18,4 palců. Rozlišení displeje tentokrát může být jedině 1920 × 1080 bodů, cokoliv menšího by na takto vysoké úhlopříčce nepůsobilo dobře. 3D displej s obnovovací frekvencí 120 Hz ovšem k dispozici není, narozdíl od v minulé kapitole probíraného sedmnáctipalcového modelu.

K procesorům z M17x, tedy Core i7-2670QM, i7-2760QM a i7-2860QM přibylo tentokrát ještě masivně výkonné čtyřjádro Core i7-2960XM, a to ve dvou variantách. Jednak základní verze, tedy ta s frekvencí 2,7 až 3,7 GHz, 8MB cache a TDP na notebookový procesor dost vysokých 55 W, jednak továrně přetaktovaná varianta, kterou lze "vytáhnout" až na masivní 4 GHz. S tímto procesorem na notebooku můžete dělat v podstatě cokoliv, výkonově patří mezi špičku a nezalekne se ani třeba opravdu náročné práce s videem. Na operační paměť jsou opět čtyři sloty, takže maximální kapacita činí stejně jako u M17x 32 GB na 1600 MHz. A nebo si můžete nakonfigurovat 8 GB RAM na 1866 MHz.

 

U grafických karet se tentokrát dočkáme opět jen dvojice modelů Nvidie, AMD alespoň momentálně chybí. Buď si můžete vybrat novou GTX 660M s jádrem Kepler, nebo GTX 675M, což je, jak již bylo zmiňováno, přeznačená GTX 580M. Potud je to stejné jako u sedmnáctky, rozdíl spočívá v tom, že druhá jmenovaná karta může být přítomná i dvakrát v zapojení SLI pro výrazný nárůst výkonu.

Šachty na pevné disky jsou tentokrát dokonce tři, takže je možné si nakonfigurovat trojici 256GB SSD v RAID0 s kombinovanou kapacitou 768 GB – nebo třeba 2× 500GB HDD v RAID0 a k tomu 32GB SSD do slotu mSATA, které bude využíváno jako rychlá vyrovnávací paměť na často používaná data.

18,3" Alienware M18x R2

Mezi síťovými kartami opět oproti čtrnáctce není velký výběr a Bigfoot Killer se nekoná, automaticky dostanete kartu Intel Advanced-N 6200 a/g/n a podporu Bluetooth ve verzi 3.0. Můžete si jen přikoupit podporu bezdrátového přenosu obrazu Intel WiDi.

Rozměry jsou skutečně masivní: 436 × 322 × 55 mm. K tomu si připočtěte hmotnost 5,41 kg s masivním dvanáctičlánkovým akumulátorem (kapacita 97 Wh) a je vám asi jasné, že ten podvozek zmíněný v názvu kapitoly se asi opravdu bude hodit. M18x není žádný drobeček. Na jeho masivní tělo se ale na druhou stranu vejde opět bohatá nabídka konektorů. Ta je stejná jako u M17x v minulé kapitole, jinými slovy více než dostatečná. Stejná je i optická mechanika: opět je bezšuplíková (slot-in) a opět může jít o DVD±RW SuperMulti vypalovačku, nebo k tomu ještě může číst disky Blu-ray; zapisovat na ně nezvládne ani jedna, ale v době levných externích disků to stejně asi málokdo vyžije. Barevné kombinace také zůstávají stejné, notebook může být černý nebo červený.

MMF24

18,3" Alienware M18x R2

Cena M18x R2 bude začínat na 2000 amerických dolarech. Nejsilnější konfiguraci se nám podařilo vyšvihnout až na 5 624 dolarů, tedy 106,5 tisíc Kč, a to bez daní, cla a tak dále. Za tu cenu dostanete továrně přetaktované Core i7-2960XM Extreme Edition, Windows 7 Ultimate, 32 GB RAM na 1600 MHz, 2× GeForce GTX 675M, 3× 256GB SSD zapojené v režimu RAID0 a Blu-ray/DVD±RW kombo.

Byl pro vás článek přínosný?