Hlavní navigace

Dell se přidává s 32" LCD o rozlišení 4K. I UltraSharp 32 bude mít panel IGZO

25. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Budoucnost monitorů, tedy obrazovky s (prozatím) „ultimátním“ rozlišením 4K, je již tady, byť se zatím odehrává jen v profesionální sféře. Počet takových obrazovek ale pomalu roste, což by mělo jejich jemný rastr časem zavát i do přístupnějšího sortimentu. Obrazovku s rozlišením 4K na konferenci SIGGRAPH ukázala i firma Dell. Půjde o ratolest populární řady UltraSharp, a ponese ozančení UltraSharp 32.

Název bude mít něco do sebe: Srdcem UltraSharpu 32 by měl být doslova Sharp. Jde zřejmě o stejný panel, jako má Sharp PN-K321 (a dotykový PN-K322P ) a Asus PQ321. To je obrazovka technologie IGZO (specialita Sharpu) s rozlišením 3840 × 2160 bodů, což se jinak označuje též jako UHD či již řečenou zkratkou 4K. Povrch by měl mít matnou úpravu, byť Dell údajně učinil neupřesněná opatření, aby nepůsobila rušivým zrnitým dojmem (jaký efekt to bude mít, těžko předvídat). Úhlopříčku tohoto panelu jinak výrobci monitorů označují různě, mělo by ale jít o 80,1 cm, což odpovídá spíše 31,5" (tak ji také prezentuje Asus) než 32".

Dell UltraSharp 32
Dell UltraSharp 32

Model je údajně určený pro tvorbu různého „obsahu“, tedy práci s grafikou, animací a videem. Podporuje 30bitový vstup (tedy 10bitové složky RGB), což teoreticky umožňuje zobrazit přes miliardu barev – ovšem předtím, než si se signálem pohraje elektronika a přijde řada na samotný panel.

 Dell UltraSharp 32 Dell UltraSharp 32

Obrazovka je opět poměrně tenká (podobně jako další monitory s tímto panelem Sharpu). Stojan byl vyroben z hliníku a dovoluje nastavit výšku. Co se portů týče, použil Dell vedle HDMI dvojici DisplayPortů (jeden ve variantě Mini), integrován je i rozbočovač USB a na levém boku také čtečka karet SD. Jak monitor vypadá, si můžete prohlédnout na sérii fotografií, které na prezentaci pořídil web Engadget.

Cena na SIGGRAPH oznámena nebyla. Vzhledem k tomu, že Dell monitor oznámil zrovna tam, lze ale čekat, že bude určen zejména movitějším profesionálům (přiložen je kalibrační software, a barvy lze upravovat přímo přes hardwarovou LUT monitoru), a tak bych nečekal zrovna přívětivou sumu. Na trh se má UltraSharp 32 dostat v čtvrtém kvartále roku, takže tou dobou se o něm dozvíme více.

CS24

 

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?