Hlavní navigace

Dell uskuteční největší IT obchod v dějinách. Za 67 mld. dolarů kupuje EMC

12. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dell si chce podmanit nejen PC trh, ale také podnikovou sféru. Bylo to vidět už před pěti lety, kdy se s HP přetahoval o to, kdo koupí společnost 3Par vyrábějící datová centra. Dell nakonec z bitvy vzešel jako poražený, ale hned nato za miliardu koupil Compellent, jenž rovněž staví datacentra.

 

Před dvěma lety přišel další zlom. Dell čelil propadu PC trhu, což akcionáři neradi viděli. Proto se rozhodl, že za 24 miliard odkoupí jejich akcie a stane se soukromou společností. Nebude pod tlakem a může dělat odvážná rozhodnutí. Přitom Dell také potvrdil, že počítače pro něj nebudou hlavní byznys, ale chce se čím dál více zaměřovat na B2B služby.

A teď firma oznámila krok, který jinak než odvážným nelze nazvat. Dell se dohodl na akvizici společnosti EMC Corporation. Jejím podílníkům vyplatí 33,15 dolaru za každou akcii, celkově obchod vyjde na 67 miliard dolarů, což z něj dělá nejdražší akvizici v oblasti informačních technologií v historii.

Hodnota obchodu je v přepočtu 1,6 bilionu korun. Plánované výdaje státního rozpočtu České republiky pro rok 2015 činí 1,2 bilionu korun

Obchod bude financovat Michael Dell, jeho investiční fond MSD Partners a finanční skupina Silver Lake. Vzhledem k náročnosti procesu a dohledům antimonopolních úřadů se jeho dokončení očekává až v druhé polovině roku 2016.

MMF24

EMC aktuálně zaměstnává 70 000 lidí. Zabývá se výstavbou datových úložišť, virtualizací systémů, analýzou dat, cloud computingem a bezpečnostními řešeními. Po spojení se Dell stane největší soukromou IT firmou na světě. Veřejně obchodovatelná ale nadále zůstane divize VMware, která pro EMC vyvíjí virtualizační nástroje a služby.

Produkty EMC

Odvětví Produkty
Úložiště XtremIO, VMAX, VNX, Isilon, VSPEX, ScaleIO, Atmos
Ochrana a zálohování dat Avamar, DataDomain, NetWorker, Mozy, Spanning, RecoverPoint, Centera, SourceOne
Správa obsahu Storage Resource Management Suite, Service Assurance Suite, ViPR, Documentum, Syncplicity, Captiva, ApplicationXtender
Virtualizace VMware, VPLEX
Bezpečnost RSA Security
Cloud Computing VCE, VSPEX, ECS
Data Computing Greenplum, Pivotal

Zdroj: Wikipedia, Dell

Byl pro vás článek přínosný?