Hlavní navigace

Dell uvádí nová LCD. 27" 144Hz model pro hráče má podporu pro G-Sync

31. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno mohli příznivci technologie FreeSync (potažmo VESA standardu Adaptive-Sync) jásat, že se na tuto stranu ve válce systémů pro adaptivní obnovování monitoru přidalo Eizo. Dnes zde máme naopak povzbuzení pro opačný tábor technologie G-Sync, která sice standardizovaná není, ale zase ji u grafik protlačuje Nvidie. K výrobcům monitorů s tímto systémem se nyní přidala značka v oblasti LCD dosti populární, a to Dell se svým prvním monitorem nabízejícím adaptivní obnovování.

Dell minulý týden přišel s dvěma novými monitory. Dražší z nich s označením S2716DG je prvním hráčským LCD této firmy s G-Sync. Jedná se o obrazovku s úhlopříčkou 27 palců a rozlišením 2560 × 1440 bodů, která kromě G-Sync podporuje obnovovací frekvence až 144 Hz jako je u lepších herních monitorů standardem.

Dell S2716DG s G-Sync
Dell S2716DG s G-Sync

Nevýhodou (alespoň v některých ohledech) však je, že toto LCD patrně používá panel technologie TN. Podle Dellu má totiž mít odezvu na hodnotě 1 ms, což je téměř jistou známkou, že je použita tato starší technologie a nikoliv něco na principu VA nebo IPS. Z hlediska barev a pozorovacích úhlů je TN podřadná, ovšem právě v odezvě má před lepšími alternativami stále náskok – před nedávnem ani v takovýchto herních monitorech nic jiného nebylo.

 

S2716DG by měl mít plnohodnotnou výbavu portů i stojanu – ten má umožňovat nastavení výšky i pivot k otočení do vertikální orientace. Integrován je čtyřportový rozbočovač USB 3.0 a k připojení lze použít nejen DisplayPort (který je nutný pro fungování G-Sync), ale i HDMI 1.4 například pro konzoli. Monitor by se měl údajně začít prodávat v druhé polovině října, ovšem jeho doporučená cena je značně vysokých 800 USD (23 400 CZK). V porovnání s alternativami by za tuto sumu nebyl moc atraktivní, je ale možné, že reálně se bude dát koupit „v akci“ za sumy nižší, než je tato oficiálně doporučená cena.

 

Dell SE2716H
Dell SE2716H

CS24

Kromě tohoto LCD oznámil Dell ještě jedno se stejnou úhlopříčkou, monitor SE2716H. V tomto případě ale půjde o spíše o multimediální obrazovku. Monitor má zakřivený panel se zúženým rámečkem (technologie bohužel upřesněna nebyla) a v tomto případě i 9W reproduktory. Tento model má oficiálně udávanou cenu přesně poloviční (400 USD), takže jeho panel bude patrně normální 60Hz a bez G-Sync. Na trhu by Dell SE2716H měl být 15. září.

Zdroje: The Tech Report, Dell

Byl pro vás článek přínosný?