Hlavní navigace

Dell XPS 15: výkon podprůměrný, zbytek super (první pohled)

16. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tenký Dell XPS 15z už jsme na recenzi měli, napadlo nás ještě na sklonku života architektury Sandy Bridge otestovat plnotučný Dell XPS 15, přesně řečeno XPS L502x. A když říkám plnotučný, myslím to tak trochu s úsměvem. Jde sice o nejtlustší notebook, co jsem kdy recenzoval, jeho herní výkon ovšem není příliš valný. Zaujme ovšem jinými věcmi.

Proč nejtlustší? Notebook nemá vysokou tloušťku po celém těle, základna i víko jsou celkem klasicky vysoké, kolem 35 mm (odhadem). Jenže Dell osadil devítičlánkovou baterku. Za to mu samozřejmě děkujeme, ale kdyby rozprostřel akumulátor na větší plochu, bylo by to lepší než vytvářet na notebooku takový batoh, který jej takřka o 2 cm ztlušťuje. Když se nad tím ale zamyslíte ještě jednou, není to zase taková škoda. Díky onomu „batohu“ může notebook dobře dýchat i bez nožiček, a to je v téhle kategorii plus.

 
Jinak – XPS je zkratka pro eXtreme Performance Systems. Že by XPS 15 v naší konfiguraci oslňoval výkonem tedy říct nemohu. Po shlédnutí všech do očí bijících předností jsem rychle zkoumal Správce zařízení, kde je vlastně háček. Jak si přečtete ve specifikacích, je tu jen dvoujádrové Core i5 s 4 GB RAM, 750GB disk (i když velmi rychlý) a to nejhorší – Nvidia GeForce GT 540M. S tou si sice zahrajete, ale na cenovce od více než 23 tis. Kč bych ji v multimediálním/herním notebooku už nečekal.

A co ty ostatní věci? Musím uznat, že Dell nedostatky v herním výkonu napravil řadou pěkných maličkostí na notebooku. Tak jakmile jej zapnete, na černém panelu nad klávesnicí na vás zabliká několik senzorických tlačítek – skutečně luxusně vyhlížející věc.

Dell XPS 15 L502x preview Dell XPS 15 L502x preview Dell XPS 15 L502x preview

Dál si určitě všimnete, že notebook nemá numerickou klávesnici, ale jen klasickou, která má po obou stranách širokou mřížku pro reproduktory. Pozor na to, třeba na Alfě mají fotky s numerickým blokem. A taky nezapomeňte, že tu bohužel chybí podsvícení. A jak zjistíte hned při znělce Windows – ony 2.1 reproduktory od JBL mají pěkný a plný zvuk, přičemž se integrovaný subwoofer podepisuje i na nějakých basech.

Velmi musím pochválit rozlišení displeje, parádních 1920 × 1080 px, což za 23 tis. Kč není v žádném případě samozřejmost. Je sice lesklý, ale to k těžkému multimediálnímu 15,6" notebooku už trochu patří, i když nadšen nejsem.

Devítičlánková baterka zvyšuje hmotnost notebooku na 2,87 kg a v jedné úrovni tloušťku na nepěkných zhruba 5 cm. Na druhou stranu ale napomáhá dýchání chlazení a notebook s dvoujádrem Sandy Bridge a grafikou přepínatelnou přes Optimus si i s velkým Full HD displejem zachovává více než pěknou výdrž na baterku. A když o ní mluvíme - pěkným bonusem je i pětidiodový LED indikátor nabití baterky, který se přece jen hodí.

 Dell XPS 15 L502x preview Dell XPS 15 L502x preview Dell XPS 15 L502x preview

Dell XPS L502x je stejně jako všechna dnešní XPSa vyveden převážně z hliníku, všechny hrany jsou ale zakulacené a vše je dobře slícované. Notebook je velmi elegantní (když pominete drobné nedostatky jako 4 cm silnou baterku), černostříbrná se bude líbit asi všem.

MMF24

 

Vše se podrobněji dozvíte v recenzi, včetně měření barev LCD, konkrétních hodnot výdrže na baterku nebo rychlosti onoho 7200otáčkového disku. Jinak můžu říct už teď – 23 590 Kč je na multimediální notebook s GeForce GT 540M trochu dost, ovšem když si započítáte všechny vychytávky a hlavně tříletou NBD záruku, už jde o smysluplnou nabídku.

Byl pro vás článek přínosný?