Hlavní navigace

Desktop převeden do Metra. Nemusíte z něj vystrčit nos [Windows 8.1]

10. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Soustřeďme se pro dnešek na to, jak se Microsoft snaží, aby nás udržel v Metru. Dotekové prostředí se muselo osamostatnit a je skoro k neuvěření, jaké za zhruba rok vývoje prodělalo změny k lepšímu. Dotekové ovládací panely se s předchozí verzí srovnávat dost dobře nedají, neboť ve Windows 8.1 Preview vyhlíží podstatně rozdílně než ty ve Windows 8.

Jiný sled kategorií v postranním panelu je začátek. Jak se vývojový tým Windows poučil, skryté ovládací prvky lidé špatně přijímají, proto postupně navrací viditelná tlačítka či políčka pro aktivaci hledání ve vlastních aplikacích. To se vztahuje také na předvolby. V úvodu sumíruje páky, jimiž hýbete nejčastěji. Pokud se ale pustíte do objevování tajů, objevíte košatost předvoleb. Tak např. první položka PC & Devices skrývá celou řadu vnořených možností.

 

Nechybí zamykací obrazovka a její parametry, které vám ničím zrak nevytřou, až na novinku v podobě přehrávání presentace snímků. Zajímavé věci ale odhalíte hned o vteřinu později. V dotekovém rozhraní již snadno uzpůsobíte rozlišení displeje parametrům obrazovce, kdyby náhodou nebylo vybráno správně. Podobně budete konfigurovat myš, výchozí akce při připojení přenosného média či správu napájení, kde se určuje, za jak dlouho se má počítač uspat při nečinnosti.

Viditelná vyhledávací políčka vás mají upozornit na to, že hledání je dostupné
Viditelná vyhledávací políčka vás mají upozornit na to, že hledání je dostupné

Metro se mění v dospělého

Microsoft skutečně přenesl každý důležitý parametr ze striktně desktopových Ovládacích panelů do Metra. Čím si naznačit, kam až zašel? Jeden z mnoha oddílů obsahuje souhrnné informace o daném počítači. Windows 8.1 jsou dokonce vybavena políčkem pro zadání nového produktového klíče. To myslím hovoří za vše. Ani kvůli této oficialitě se nemusíte přepínat na pracovní plochu.

Dokonce i rozlišení obrazovky upravíte v Metru
Dokonce i rozlišení obrazovky upravíte v Metru

Tablety teď mohou dokazovat svou nezávislost na klasických polohovacích zařízeních. Svůj prostor si vysloužilo online úložiště SkyDrive. Již jsme vás informovali, že při instalaci operačního systému můžete právě cloudovou jednotku nastavit jako výchozí místo pro osobní data, čímž získá vytouženou nadvládu nad lokálními disky. Ačkoli věříme, že se ještě podoba některých částí Windows 8.1 změní, nemáme důvod si to myslet o SkyDrive. V Metru budete mít přehled o stavu účtu, tedy o celkové a využité kapacitě.

A co víc, další kapacitu lze rovnou dokoupit. Nečeká vás žádné přesměrování na web, což je upřímně báječné. Opět máme o důvod méně, proč opouštět známé prostředí. Čistě volitelnou funkcí zůstává automatické nahrávání fotek do SkyDrive. Můžete jej aktivovat a k tomu specifikovat, v jaké kvalitě se snímky mají na server ukládat. U videí takovou možnost nemáte, tam jen zapínáte automatické odesílání.

Je dobrým zvykem Windows, že samovolné mechanismy se aspoň zarazí při omezeném připojení. Typicky se jedná o mobilní 3G, které je v Česku zatíženo nízkým FUP. Pak bude lepší, když odesílání či stahování ponecháte na Wi-Fi.

Produktový klíč lze také zadat v dotekovém rozhraní
Produktový klíč lze také zadat v dotekovém rozhraní

Převádění desktopu do Metra

Aktualizační služba Windows Update již Metro navštívila ve Windows 8. Tam jste ale maximálně mohli aktualizace instalovat. Tentokrát budete mít v dosahu prstu standardní set nastavení, které se službou souvisí. Upravíte automatické stahování a instalování, zapnete aktualizace také pro jiné produkty od Microsoftu atp. Prohlédnete si dokonce historii instalací. I seznam dostupných aplikací vám připomene známé okno Windows Update z desktopu. Člověka vyloženě potěší detaily.

Potřebujete koupit prostor na SkyDrive?
Potřebujete koupit prostor na SkyDrive?

KL24

Kdyby aktualizací bylo příliš mnoho, nemusíte je prstem označovat po jedné, naopak je označíte hromadně klepnutím na Select all available updates. Právě takový detail vás udiví v tom, jak mohli stejní lidé před rokem vydat Windows 8. Tam bylo totiž několik problémů přehlíženo a především v souvislosti s Windows 8.1 budou nešvary první veze Metra vylézat na povrch a bít do očí.

Přehled dostupných aktualizací připomíná dialog z desktopu
Přehled dostupných aktualizací připomíná dialog z desktopu

Byl pro vás článek přínosný?