Hlavní navigace

Dexim Visible Green Cable: svítící kabel pro nabíjení mobilu (video)

13. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dexim je zhruba o polovinu tlustší a tužší, než obyčejný napájecí USB kabel a na délku měří 90 cm (standard je metr). Na jednom konci je micro USB pro smartphone, na druhém rozměrný USB konektor velikosti menšího flashdisku – v něm je ukrytá elektronika řídící světelný pásek uvnitř kabelu.

Parametry
Cena Dexim Visible Green Cable (microUSB) 479 Kč
Dexim Visible Green Cable (iPhone) 383 Kč
Dexim Visible Green Smart Charger (včetně adaptéru, microUSB) 850 Kč
Dexim Visible Green Smart Charger (včetně adaptéru, iPhone) 947 Kč
Zapůjčil Dexim
Dexim Visible Green Cable
Na světle
konektory microUSB (verze pro iPhone má dock), USB
délka kabelu 90 cm

Kromě verze s microUSB je k dostání i verze pro iPhone v bílém i černém provedení. Buď můžete mít samotný kabel, nebo i s adaptérem, který ovšem cenu zdvojnásobuje. Doporučuji tak pořídit jen kabel, jenž pasuje do jakéhokoliv USB adaptéru od vašeho smartphonu. Kromě adaptéru můžete nabíjet i z počítače či notebooku.

(Omluvte horší kvalitu zvuku, fotoaparát Sony je náchylný na rušení)

Po připojení telefonu k nabíječce se během dvou sekund rozsvítí miniaturní modré diody, jejichž pulzování vytváří iluzi přenášení elektrické energie ze zásuvky do mobilního telefonu. Elektronika v kabelu je chytrá a pulzování přizpůsobuje elektrickému proudu. Jakmile je telefon téměř dobit a tok proudu se sníží, rychlost světla v kabelu také poklesne.

A protože označení Green v názvu prý znamená ekologii, při úplném dobití kabel přestane svítit; což se ovšem u testovaného HTC One X neprojevilo a minimální proudový odběr zde byl pořád. Navíc bychom to za ekologii neoznačili a obyčejný microUSB kabel nám v tomto ohledu přijde stejný. Dobíjení si řídí telefon sám.

Za denního světla je efekt vidět jen trošku, ale v přítmí se viditelnost rapidně zlepší a za tmy slouží i jako slabé noční světlo. Spotřeba telefonu při nabíjení přes obyčejný originální kabel činila 5,5 W a po výměně kabelu za Dexim se zvýšila o zhruba 0,5 W. Spotřeba diod a řídící elektroniky vás tedy nijak trápit nemusí.

Ač je jedinou funkcí kabelu navíc jeho osvětlení, provedení je pěkné a nejde jen o světlo – už na dálku poznáte, jak rychle se telefon dobíjí.

Plusy / mínusy
světelná simulace přenosu energie tužší kabel
lze ušetřit při použití vlastního adaptéru dražší verze s adaptérem
Hodnocení 90 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.