Hlavní navigace

DICE ukázalo fotografii Radeonu s HBM. Fiji má krátké PCB a vodní chladič

23. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Teď, když se na trh zdá se blíží GeForce GTX 980 Ti, zřejmě povolí kohoutky také AMD a začne do světa pouštět víc informací o své protizbrani, tedy čipu Fiji. Tento týden se firma rozhovořila o detailech pamětí HBM, kterými bude nový highendový Radeon s GPU Fiji vybaven. Nyní pronikla ven také první fotografie reálného exempláře této grafiky. A nejde o nic pofidérního, ale naopak o únik téměř oficiální.

Možná si letmo vzpomenete, že na podzim roku 2013, ještě předtím, než se Radeony R9 290 a R9 290X dostaly na trh, vypustil jeden z prvních snímků těchto karet Johan Andersson ze studia DICE (s nímž AMD spolupracovalo třeba na API Mantle). Situace se letos téměř přesně opakuje. DICE opět dostalo od AMD vzorky nového highendu a stejný Johan Andersson opět kartu vyfotil a nasdílel na Twitteru. Snímek můžete vidět zde:

Radeon s GPU Fiji, který AMD poslalo hernímu studiu DICE (Zdroj: Twitter)
Radeon s GPU Fiji, který AMD poslalo hernímu studiu DICE (Zdroj: Twitter)

V doprovodném textu příspěvku pak stojí: „Tenhle nový ostrov je skutečně působivé a fajnové GPU. Wow a díky, @AMDRadeon! My už jim najdeme nějakou užitečnou práci :)“ Jinými slovy, DICE zřejmě tyto karty dostalo pro ladění her, Mantlu a enginu Frostbite, případně pro nějaký další vývoj a testování. AMD také publikování fotky nového Radeonu nejspíš samo schválilo, neboť každá takováto publicita je v marketingu dobrá.

Radeon R9 390X na AMD Financial Analyst Day 2015
Radeon R9 390X v prezentaci z AMD Financial Analyst Day 2015

Karta ve tweetu vypadá podobně jako tato vizualizace, kterou mělo AMD v prezentaci na Financial Analyst Day 2015, takže už asi můžeme říci, že byla reálná. Potvrzuje se nám tedy, že díky HBM se grafika vejde na značně menší PCB, než má běžný highend s GDDR5. Dvouslotový chladič je nejspíš opět vodní, soudě dle „náhodného“ výskytu minerálky Fiji na Financial Analyst Day. Radiátor a hadice na snímku nejsou vidět, na renderu však ano. Kryt na horní straně by také nebyl zrovna ideální z hlediska nasávání. Nicméně to se bavíme o referenčním provedení, výrobci karet nejspíš budou mít i vlastní modely s odlišným chladičem.

Na kartě by neměly být žádné výstupy DVI, jen DisplayPorty a HDMI – ostatně firma bude určitě model označovat za kartu na hraní v 4K. Také konektory pro CrossFire na PCB chybí, stejně jako na kartách s čipem Hawaii. Na hřbetě se nachází jen malý otvor, v němž by možná mohl být přepínač BIOSů.

 

Pokud mají pravdu poslední dostupné neoficiální zvěsti, pak by tato karta měla být oficiálně odhalena možná už 18. června, ovšem s mírným zpožděním, pokud jde o fyzickou dostupnost v obchodech. Reálně se prý prodeje rozběhnou až 24. června.

CS24

Voda z Fidži. Počet lahví asi nic neznamená, značka minerálky ale náhoda nebude

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?