Hlavní navigace

Do sedmice pro štěstí - ASRock Fatal1ty X79 Professional

22. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již sedmou základní desku založenou na čipsetu Intel X79 představil ASRock. Osobně se zde musím trochu ošít (neboť se právě snažím z nabídky výrobce vybrat) – např. pro Socket AM3+ je nabídka ASRocku dost ubohá napříč všemi čipovými sadami, a na druhé straně tu je sedm desek pro jediný socket Intelu (LGA 2011). Obzvláště přitom s ohledem na cenovou relaci těchto (X79) desek a jejich pravděpodobné absolutní prodeje.

 ASRock Fatal1ty X79 Professional

Novinka nese označení po známém hráči - Fatal1ty X79 Professional. Výrobce zde trochu přebírá chvástavé praktiky konkurence, obzvlášť s ohledem na to, že její výbava je buď dnes již celkem standardní (dvě unce mědi), nebo se nejspíš jedná jen o marketingové přednosti (zlaté kondenzátory, které mají speciální nanejvýš ten lak). Z výbavy, kterou je možné si opravdu osahat, tu máme chlazení napájecí kaskády procesoru s jednou heatpipe a velký plochý pasiv na severním můstku.

Z rozšiřujících slotů to jsou čtyři PCIe 3.0 ×16 (umožňující plnohodnotný CrossFireX, nebo čtyřcestný režim SLI), jeden ×1 a dva PCI. Dále čtyři banky pro paměti DDR3-2400, deset konektorů SATA (z toho nejspíše šest SATA-600, zbytek SATA-300). I/O panel nabízí dva porty eSATA, čtyři USB 3.0 a šest USB 2.0, FireWire-400, RJ-45 ke GbE modulu a S/PDIF (digitální i optický) s běžou sadou jacků k osmikanálovému zvukovému modulu.

ASRock Fatal1ty X79 Professional

Jeden z konektorů USB 2.0, označený jako Fatal1ty, je určen speciálně pro myš, umožňuje totiž nastavení frekvence na 500 Hz pro co nejrychlejší odezvu. Mimo I/O panel lze skrz brackety zapojit ještě další dva porty USB 3.0 a dle fotografie pravděpodobně čtyři USB 2.0 a jeden–dva firewire. Jelikož je deska určena zčásti pro nadšené ladiče, nemůže chybět tlačítko pro výmaz uživatelské části nastavení BIOSu a tlačítko pro zapnutí/restart spolu s dvoumístným LED displejem osazené přímo na desce.

CS24

ASRock Fatal1ty X79 Professional

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?