Hlavní navigace

Dragon Dictation: Esemesky na iPhonu můžete diktovat už i v češtině

2. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

(Čeští) majitelé iPhonů a iPadů už nemusejí jejich kolegům s Androidem závidět možnost diktování SMS zpráv nebo poznámek. Tuto středu se v App Store objeví aplikace Dragon Dictation, která si poradí s přepisem mluvené češtiny na text.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Aktualizace: Vývojáři aplikace Dragon Dictation informovali, že její uvedení do App Store bude zhruba o týden posunuto. V katalogu aplikací by se tedy měla objevit druhý květnový týden. 

Na propagačním videu vypadá převod řeči na text velmi slibně, vyzkoušel jsem jej i v praxi. Aplikace si bez problémů poradí se „základní“ češtinou, s komplikovanějšími výrazy už měla obtíže. Jako nástroj k nadiktování textovky v autě ale plní svůj účel dobře (důležitým faktorem je v tomto případě ovšem kvalita silnice).

Nuance Dragon Dictation

Ovládání aplikace je intuitivní

O jakékoli integraci do jablečného systému samozřejmě nemůžeme mluvit. Aplikaci spustíte klepnutím na její ikonku, nadiktujete text, případně jej upravíte a pošlete jej jako e-mail, textovku či jako příspěvek na sociální sítě. Nadiktovaný text rovněž můžete uložit jako poznámku. Sociální sítě lze s aplikací přímo propojit, nadiktovat „status“ je proto pohodlné.

Nuance Dragon Dictation

Nadiktovaný text můžete z iPadu poslat e-mailem, nebo jej sdílet na sociálních sítích. Na iPhonu jej pak můžete poslat jako SMS zprávu

Aplikace se v App Store objeví již dnes. Bude dostupná jak pro iPhone, tak i iPad a přehrávač iPod Touch. Převod řeči na text funguje ve všech verzích stejně, liší se pouze některé možnosti (například SMS z iPadu nepošlete). Později by se měla objevit i verze pro Android, byť patrně většina uživatelů tohoto systému zůstane věrná vestavěné funkci pro převod řeči.

 

V této souvislosti je záhodno srovnat Dragon Dictation s vestavěnou aplikací pro konverzi řeči na text v Androidu. S jednoduššími větami si poradí oba programy zpravidla stejně, u těch složitějších má Android zatím lepší výsledky. Lze nicméně předpokládat, že Dragon Dictation se bude postupně učit tak, jako tomu bylo u Androidu.

Nuance Dragon Dictation

Po klepnutí na některé slovo si můžete zobrazit alternativy

Spolu s touto aplikací se v App Store objeví i Dragon Search – nástroj pro hledání na internetu pomocí hlasu. Na této aplikaci oceňuji především to, že pracuje s více vyhledávači zároveň.

Na následujícím videu si můžete udělat přibližný obrázek o tom, jak si aplikace poradí s převodem řeči na text. Jednodušší věty jí nedělají problém, zádrhele se objevily pouze u těch složitějších. Úspěšnost konverze řeči na text nicméně do velké míry záleží na tom, jak srozumitelně aplikaci diktujete. Aplikaci jsem zkoušel s více lidmi a u každého z nich dosahovala různých výsledků. Sám ale přiznávám, že nemluvím zrovna nejpomaleji.

KL24

" width="560" height="315" frameborder="0">

I když úspěšnost převodu není vždy stoprocentní, drobné chyby snadno opravíte na klávesnici telefonu nebo tabletu. Majitelé jablečných telefonů tak mohou konečně diktovat (nejen) textovky i v češtině. Aplikace přijde vhod ve chvílích, kdy máte ruce zaměstnané něčím jiným – nejčastěji řízením auta.

Byl pro vás článek přínosný?