Hlavní navigace

Dřevěná bezdrátová Qi nabíječka Min Pad je z Česka a sází na ekologii (recenze)

21. 12. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Bezdrátová nabíječka standardu Qi je dnes spíše spotřební zboží a kdo chce doma nabíjet bez použití kabelu, koupí si zkrátka nějakou podle svého vkusu. Občas se ale nabíječky trochu liší. Dostali jsme nabídku na otestování Min Pad, která je ze dřeva a má českého výrobce. Proto uděláme drobnou výjimku.

Min Pad je v Česku vyrobená bezdrátová nabíječka standardu Qi v dřevěném těle. Aby bylo plastů ještě méně, lze zvolit i kompostovatelný kabel. Výrobce nabízí dva tvary (kulatý a čtverec) a na výběr máte tři druhy masivu. Ve všech případech jde o kvalitní dřeviny pocházející z českých lesů, tedy žádný smrk po kůrovci. Na výběr je jasan nebo dub (ten je na fotkách) a u dražší verze ořech.

Celé balení je velmi ekologické. Produkt přijde v papírové krabičce a kromě bublinkové folie (rozložitelný plast z kukuřičného škrobu) je jediným plastem gumička na USB kabelu. I lepicí páska na krabičce je textilní. Samozřejmě pro poštu je to celé zabalené v klasické bublinkové obálce, kde lze ale bublinky od papírové obálky oddělit.

Min Pad recenze6 Výrobce se snaží mít ekologické balení

Dřevěné tělo je spárovka, kde na jednu nabíječku vychází tři dřevěné lamely. Horní část a střed jsou pak jedna část a po vložení elektroniky se přilepí spodní díl. Výsledek vypadá velmi hezky a kromě tří gumových nožiček na spodní straně je viditelný už jen port USB-C a nápis MIN. Povrchová úprava je olej (výrobce již neuvádí jeho typ), což je na masivní dřevo velmi dobrá volba.

Snímky z výroby
Snímky z výroby

Aby vám to na stole ladilo, lze vybrat i barvu USB kabelu: bílá, černá nebo stříbrná. Kabel je také bez plastů, má látkový potah a měří asi metr. Výrobce z počátku dodával nabíječku s konektorem microUSB, ale již přešel na modernější USB-C. Udávané parametry nabíjení se tím nezměnily. Ve verzi premium pak lze jít ekologii ještě dále naproti a zvolit kompostovatelný kabel z pšeničné slámy.

Nahoře stará verze s microUSB
Nahoře stará verze s microUSB

Samotný kabel má na konci určeném pro adaptér USB-A, což je dáno větším rozšířením tohoto portu. Pokud byste preferovali USB-C na USB-C, musíte si jej už pořídit sami. Když výrobce nabízí barvu, ocenil bych, kdyby nabídnul i variantu s USB-C na obou stranách a případně i delší variantu. Metr může být u některých stolů málo. Ale přikoupit můžete samozřejmě jakýkoliv vlastní kabel. V balení není adaptér, který by produkt zbytečně prodražoval.

Výrobce po prvních recenzích přešel na USB-C

Jelikož mi výrobce poslal dvě nabíječky, tu první omylem ještě s microUSB, mohl jsem srovnávat dva produkty. Dřevo je logicky pokaždé trochu jiné a v případě microUSB se mi ani příliš nelíbil detail díry pro konektor. Zpracování je ale jinak velmi kvalitní a u modelu s USB-C již byla přesně vyfrézovaná díra. Na rychlost nabíjení nemá tvar konektoru vliv.

11,88 V (měřák neukazuje dvě cifry)
11,88 V (měřák neukazuje dvě cifry)

 

Výkon modulu Qi má být maximálně 15 W a nejvýše dva ampéry. Na standardních 5V se tak dá získat 10 W, ale při použití adaptéru s podporou Quick Charge lze využít vyšší napětí. Výrobce udává 9 V, já naměřil nejvýše 12 V při 1 A. Při používání se dřevěný povrch velmi lehce zahřeje, ale téměř to nepoznáte.

Samotná elektronika se již v Česku nevyrábí, ale výrobce na náš dotaz sdělil, že hledají místního dodavatele modulu, aby výroba byla již kompletně lokální.

Ve srovnání s dnešními drátovými rychlonabíječkami některých telefonů není bezdrátové nabíjení moc rychlé a akumulátor z nuly na sto do hodiny nenabijete. Podle kapacity počítejte minimálně s dvěmi. Nevýhodou bezdrátových nabíječek také obecně je, že když si během nabíjecího cyklu chcete zavolat, nabíjení přerušíte.

MMF24

Ceny a modely

Také cena není ve srovnání se základními čínskými nabíječkami úplně malá. Za čtvercový model dáte 1390 Kč a za kulatý 1590 Kč. Verzi s ořechovým dřevem si výrobce cení ještě o 400 Kč výše. Za další příplatek lze nechat na povrch umístit své logo. Kvalitní masiv a ruční práce ale levné nejsou. Výroba probíhá u Prahy za pomoci běžného truhlářského nářadí a nabíječky jsou ručně olejovány.

Bezdrátové nabíjení je příjemný doplněk, který šetří konektor (i když baterii už tolik ne, ideální je proto oba typy nabíjení kombinovat). A tento model šetří i planetu. Kromě psaní o technologiích ve volném čase kutím věci ze dřeva a mohu říct, že toto je velmi kvalitní truhlářský výrobek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.