Hlavní navigace

Dva monitory a Windows 8? Podle frustrovaného nerda se systém chová hloupě

13. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft se chlubil tím, jak ve Windows 8 vylepší zážitek při používání dvou a více obrazovek. V Osmičkách se panoramatické tapety pěkně táhnou z jedné obrazovky na druhou. Jeden z uživatelů sestavy se dvěma monitory a nainstalovanými Windows 8 se nicméně ozývá s tím, že jej neskutečně vytáčí, jakým způsobem se operační systém chová. Ačkoli jeho tvrzení nelze efektivně zpochybnit, stejně na něm příliš nezáleží. Proč? To si povíme.

Jak dokládá názornou ukázkou, Osmičky se nechovají zrovna logicky a tak, jak by jeden předpokládal. Problém nastane, když se rozhodnete používat aplikace pro Metro vedle desktopu. Kupříkladu není možné na jednu obrazovku přetáhnout dotekovou aplikaci a na druhou obrazovku druhou aplikaci. Multitasking se omezuje na režim dvou aplikací spuštěných vedle sebe ovšem jen na jedné obrazovce. Když se pokusíte jednu z nich přetáhnout na druhou obrazovku, přesune se na ni celé dějství související s dlaždicovým rozhraním.

 

K oprávněným požadavkům tedy patří, abychom mohli otevírat dotekové aplikace na obou obrazovkách souběžně. Úvodní obrazovka se nikdy neroztáhne na oba monitory, což mi ovšem dává lepší smysl. Problémy lze shrnout tak, že všechno pracuje velmi dobře do té doby, než začnete pracovat s Metrem. Osobně se domnívám, že běžného uživatele to vůbec zajímat nemusí. Předně, kdo má doma dva monitory? Maximálně profesionálové a opravdu nároční uživatelé, kteří na počítači potřebují vykonat velké množství práce.

Jenže tito uživatelé budou sotvakdy pracovat s dotekovými aplikacemi. Ty je nikdy neuspokojí, budou se tudíž pohybovat výhradně v desktopu. Pokročilý uživatel se dvěma monitory nebude otevírat dotekového e­‑mailového klienta, který obsahuje jen základní funkce, ani dotekovou verzi Internet Exploreru. To, že se dotekové aplikace v přítomnosti dvou obrazovek nechovají ideálně, nicméně je skutečným problémem, který by Microsoft měl raději vyřešit. Zvlášť pokud chce dotekovým rozhraním postupně nahradit desktopové prostředí.

CS24

Zdroj: WinSource

Byl pro vás článek přínosný?