Hlavní navigace

Hotovo: DVB-T2 je kompletní, všechny čtyři multiplexy přešly na H.265 a Prima zvyšuje rozlišení

29. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Cnews
Přechod na DVB-T2 je hotový. České Radiokomunikace o půlnoci vypnuly poslední vysílač ve standardu DVB-T (Ploštiny) a ráno spustily vysílání multiplexu 23. Nyní tedy DVB-T nenaladíte již nikde a DVB-T2 pokrývá ve čtyřech celoplošných multiplexech 96 až 99,9 % populace.

Už měsíc má přitom hotovo Česká televize, jejíž multiplex 21 dokončil přechod na DVB-T2 dříve. Uvolněné pásmo 700 MHz nyní bude spolu s 3400 MHz předmětem aukce pro mobilní sítě 5G. Standard DVB-T2 má podle ČTÚ vydržet minimálně 10 let do roku 2030. A jestli bude potom nějaké DVB-T3, nebo přijdou úplně jiné technologie samozřejmě nikdo ještě neví.

První zkušební vysílání DVB-T2 proběhlo přitom již v roce 2010 z žižkovského vysílače a nebylo veřejné. Přechod a vypínání DVB-T trval 11 měsíců a postupoval od západu země na východ, od Prahy do Zlínského kraje.

V DVB-T2 nyní vysílají čtyři multiplexy. Pro příjem všech tedy na televizoru automaticky naladíte čtyři kanály, každý s šířkou pásma 8 MHz, respektive 33,3 Mb/s. Což je asi o třetinu více než ve starém standardu, který byl navíc kódován v méně úsporném MPEG2/4.

I do multiplexu v DVB-T2 se při kódování H.265/HEVC a kmitočtu obrazu 50 Hz vejde stále jen omezený počet televizních stanic. A provozovatelé multiplexů stále sázejí spíše na kvantitu.

Ve Full HD pouze ČT, ale kvalitu zvyšuje i Prima

Aktuálně lze naladit 39 celoplošných stanic a deset rádií. Pouze Česká televize vysílá opravdu kvalitní obraz ve Full HD, TV Seznam a Barrandov v anamorfním rozlišením 1440 × 1080 px (televizor si jej na poměr stran 16:9 roztáhne). Na anamorfní „SD+“ dnes současně přešla i Prima, zatím pouze u své hlavní stanice.

Vysílat jde i ve 4K, což zkouší multiplex 23 s volnou stanicí NASA TV. Vzhledem k potřebné šířce pásma by ale aktuálně jeden multiplex zvládl pouze tři až čtyři stanice v rozlišení 4K.

DVB T2 final DVB-T2, finální rozdělení stanic k 29. 10. 2020 (obrázek: České Radiokomunikace)

Zbytek komerčních stanic i v novém DVB-T2 vysílá v nekvalitním SD (respektive 960 × 540 px, tedy qHD), což je na televizorech s větší úhlopříčkou nekoukatelné. Důvodem jsou finance, neboť provozovatel multiplexu si za větší bitový tok řekne televizní stanici o více peněz. Ty si tak HD či Full HD nechávají jen pro placenou televizi. Ať už satelit, kabelovku, internet či nově zkušební placené DVB-T2 , jež vysílá na regionální síti 4.

KL24

Během přechodu na nový standard běžely reklamní kampaně i ostatních provozovatelů. Nalákat diváky k sobě se snažily internetové televize i satelitní operátor Skylink.

zdroj: vlastní

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.