Hlavní navigace

Dvoujádrový Atom do netbooků: volejte sláva

19. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší slabinou netbooků a obecně zařízení s procesorem Intel Atom je nízký výkon při více spuštěných aplikacích najednou. Zapnete Firefox, mailový prohlížeč, k tomu pustíte muziku a nedejbože jdete upravovat fotky, a ani HyperThreading jednojádrovému Atomu nepomůže před masivním propadem ovladatelnosti systému. A co takhle kdyby na to Atomy byly dva?


i u starého Atomu dvě jádra pomáhala

Intel na rok 2010 kromě modelů N455 a N475, inovací dnešních 1,66GHz N450 a 1,83GHz N470 s podporou pamětí DDR3 připravuje pro netbooky i Atom řady N500. 45nm dvoujádro s integrovanou grafikou GMA 3150 bude tikat na 1,5 GHz a řekne si maximálně o 8,5 W energie. To není o moc více než TDP modelu N470 (6,5 W), a i přes vyšší frekvence dnešních Atomů novinka zřejmě předvede výrazně vyšší výkon, a to právě v kritických situacích s multitaskingem.

Pokud takový Atom spárujeme s čipem Nvidia Ion, dočkáme se i výrazně vyššího herního výkonu, moderní hry a aplikace jsou často optimalizovány pro dvě jádra a úzkým hrdlem výkonu je nyní zcela jistě jedno slabé jádro Atomů N400.

Minibooky s dvoujádrovým Atomem budou mít nejspíše zhruba o čtvrtinu kratší výdrž na baterie, což mnoho uživatelů nezarmoutí. Prozatím nevíme, kdy dá Intel řadě Atom N500 zelenou.

Zdroj: Fudzilla, Techbit

Byl pro vás článek přínosný?