Hlavní navigace

E-čtečka pro náročné. PocketBook InkPad X má třikrát větší displej než váš Kindle

17. 10. 2019

Sdílet

Malé šestipalcové čtečky à la Kindle jsou výborné pro čtení e-knih. Mají podobný formát jako papírové knihy, dostatečně velké písmo, skladné a lehké tělo. Ale na víc si netroufnou. Díru na trhu se teď snaží zacelit PocketBook, který začne koncem října prodávat novou čtečku InkPad X s 10,3" displejem, tj. plochou zhruba třikrát větší.

InkPad X má tradiční poměr stran 4:3, rozlišení 1404 × 1872 px (227 ppi) a zobrazí 16 odstínů šedé. Nechybí mu nasvícení s autoregulací jasu ani dotyková vrstva pro pohodlné ovládání. Disponuje též senzorem pro detekci otočení, takže se obraz automaticky přizpůsobí režimu na šířku i výšku.

A k čemu je vhodný tak velký displej? Dobře zobrazí například PDF vygenerované do formátu A4, typicky různé vědecké práce, vysokoškolská skripta nebo notové zápisy. Pohodlně půjdou číst i noviny nebo komiksy, pokud vám tedy nebudou chybět barvy. A díky integrovanému prohlížeči můžete pohodlně prohlížet webové stránky.

Uvnitř běží linuxový systém s dalšími integrovanými aplikacemi (RSS čtečka, slovník, kalkulačka, poznámky…) a hrami (šachy, sudoku…). PocketBook provozuje vlastní cloudové úložiště, odkud lze synchronizovat obsah přímo do čtečky. Potěší ale také dostupnost Dropboxu.

InkPad X podporuje 10+ knižních formátů (ACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, ePub, ePub s DRM, FB2, FB2.ZIP, HTM, HTML, MOBI, PDF, PDF s DRM, PRC, RTF, TXT), zobrazí také obrázky v JPEGu, BMP, PNG a TIFFu. Dokonce umí přehrávat i hudební soubory MP3, OGG a AAC (M4B). Spíš než na poslech hudby se bude hodit pro audioknihy. InkPad X umí i předčítat knihy, ale na češtinu zapomeňte. Reproduktor také bohužel chybí, takže budete muset využít sluchátka.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-168-jsou-e-čtečky-a-tablety-slepé-uličky/

K internetu se čtečka připojí přes Wi-Fi, ke sluchátkům pak pomocí Bluetooth nebo kabelu. Jack byste hledali marně, PocketBook ale dodává adaptér pro USB-C. Ano, opravdu zde najdeme nový oboustranný konektor.

Používáte e-čtečky?

  • Ano
    0 %
  • Ne
    0 %

Uvnitř čtečky najdeme dvoujádrový 1GHz procesor, 1 GB RAM a úložiště s kapacitou 32 GB (bez možnosti rozšíření). Na plně nabitý 2000mAh akumulátor vydrží až měsíc. InkPad X měří 249,2 × 173,4 × 4,5–7,7 mm a váží rovných 300 gramů. Prodávat se bude za 11 000 Kč.

Stejně už stojí jiná 10,3" čtečka Onyx Boox Note. Má rychlejší procesor, stylus, reproduktor a dvakrát větší baterku, ale běží na ní žravější Android, je větší, těžší a chybí ji podsvícení.

Zdroj: TZ PocketBook

Byl pro vás článek přínosný?