Hlavní navigace

EasyScan Portable Scanner: skener do téměř každé brašny (minirecenze)

2. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud uslyšíte výraz skener, pravděpodobně si většina vybaví velkou placku, která zabírá třetinu pracovního prostoru na psacím stole. Popřípadě vrchní odklápěcí víko na domácí multifunkci. Existuje však kategorie skenerů, pro kterou tyto zažité předpoklady neplatí. Jsou jimi cestovní skenery dokumentů, jež mohou typicky být dvojího vzhledu. Prvním typem jsou rozkládací průjezdové skenery, které často umožňují skenování ze zásobníku a jedním zmáčknutím tak zařízení naskenuje stoh dokumentů. Dobrým příkladem může být Canon P-215, který jsme nedávno na ExtraPC.cz testovali. Cenovka blížící se sedmi tisícům však pravděpodobně leckoho odradí. Pokud tedy vaše nároky nejsou nijak vysoké a spokojíte se s manuálním skenováním každého dokumentu, můžete sáhnout po druhém typu přenosných skenerů, mezi něž spadá i testovaný EasyScan Portable Scanner.

Konstrukce a zpracování skeneru

Na první pohled není cela zřejmé, oč se vlastně jedná. Neznalý přihlížející by si mohl pomyslet, že sušíte vlhký papír žehličkou na vlasy. Právě té se skener podobá asi nejvíce. Délka 25 centimetrů a několikacentimetrové kratší rozměry skvěle zapadnou do brašny k notebooku. Navíc není potřeba přibalovat žádné speciální kabely napájení. Skener si totiž vystačí s energií dodávanou dvěma tužkovými bateriemi typu AA.

Na přední straně najdete konektor miniUSB pro připojení skeneru k počítači a přenesení naskenovaných dat. Ta jsou ukládána na paměťovou kartu microSD, jejíž konektor je hned vedle datového kabelu. Tuto dvojici poté doplňují dvě zapuštěná tlačítka, pro jejichž zmáčknutí je nezbytné použít propisku či narovnanou kancelářskou sponku. Jedno z nich zformátuje vloženou paměťovou kartu, druhé s popiskem Time Set slouží pro nastavení systémového času skeneru. Z toho je vycházeno při tvoření informací skenovaného obrázku.

Na horní straně najdete vše potřebné ke skenování. Přidržením prostředního tlačítka skener zapnete a zároveň spustíte či ukončíte skenovací proces. Dvěma tlačítky vedle displeje je možné přepínat dvě hodnoty rozlišení a režim barevného, nebo černobílého skenování. Na displeji jsou zobrazeny informace o počtu naskenovaných obrázků, zda je vložena paměťová karta, aktivní rozlišení, barevný režim skenování a informace o zbývající energii baterie.

Na spodní straně je nejdůležitější úzká štěrbina pokrytá sklem, za kterou jsou ukryty senzory samotného skeneru. Těch je celkem 5138. Nezbytnou součástí je také pojezdový mechanismus, který zajišťuje plynulý pohyb po skenovaném dokumentu bez výchylek.

Detail snímačů

Skenování a jeho kvalita

Samotné skenování je pohodlnější, než u stolních skenerů. Nemusíte totiž spouštět žádný skenovací program na počítači a stačí zmáčknutí jediného tlačítka. Ještě předtím je nezbytnou součástí položení skenovaného dokumentu na pevnou podložku, ideálně pracovního stolu a připravení skeneru do výchozí polohy. Šířka oblasti, kterou skener dokáže nasnímat je označena na obou stranách výraznými šipkami. Po spuštění skenovacího procesu stačí přetáhnout skener po celé oblasti dokumentu rychlostí, kterou je nutné upravit podle režimu skenování a především jeho rozlišení.

Překvapila nás především kvalita černobílých dokumentů. Pokud totiž netrváte na vyšším rozlišení (600 DPI) a spokojíte se s menší kvalitou 300 DPI, je možné dokument sejmout za dobu dvou sekund. Pokud budete mít pevnou ruku a na cestě ke konci listu papíru se o nic nezadrhnete, je výsledná kvalita pro běžné účely digitálního uchování dokumentů naprosto použitelná.

Při skenování s rozlišením 600 DPI je samozřejmě lehce zpomalit, i tak však stačí průměrná rychlost kolem pěti sekund na stránku.

Na opačné straně samozřejmě stojí barevné skenování ve vyšším rozlišení, u něhož je minimální dobou skenování 13 sekundu. Při testování jsme bezchybného skenování formátu A4 dosáhli i při nějakých deseti sekundách. Prostor pro chybu se však s rychlostí úměrně zvyšuje. V případě, že budete uspěchaní a dokument přejedete skenerem příliš rychle, pomalejší frekvence ukládání jednotlivých obrazových frekvencí ze snímačů způsobí, že vedle sebe budou uloženy body, které jsou ve skutečnosti na papíře od sebe vzdáleny několik centimetrů. Ostatně výsledek tohoto experimentu si můžete prohlédnout v galerii na konci článku.

Samozřejmě se běžně při ručním skenování stává, že nechtíc uhnete na papíře a jedna strana skeneru se tak pohne rychleji, než protilehlá. V takovém případě se většinou rozsvítí napravo od displeje červená LED dioda signalizující chybu skenování. Obrázek je sice uložen, avšak pravděpodobně na něm bude chyba a je tedy doporučeno skenování zopakovat. Podobný průběh nastane, pokud budete příliš rychlí.

Velice pozitivní dojem z cestovního skeneru trochu pokazila výdrž na tužkové baterky. Po naskenování asi třiceti stránek klesl ukazatel na jednu čtvrtinu. Pokud by vybíjení pokračovalo tímto tempem, životnost dvou baterií by byla asi 40 stránek ve formátu A4. Druhou a pravděpodobnější možností je však nepřesný ukazatel, jež nedokáže zcela přesně určit klesající napětí v bateriových článcích.

EasyScan Portablet Scanner Ke skeneru dostanete i cestovní pouzdro a hadřík pro čištění skenovací části

KL24

Kromě tohoto zádrhelu jsme nenarazili během testování na větší problém, který by nějakým zásadnějším způsobem kazil bezproblémové používání skeneru. Pokud ke skvělé skladnosti na cestách přičteme nijak vysokou cenu, EasyScan si vysoké hodnocení rozhodně zaslouží.

Galerie skenů

Příliš rychlé skenování se nevyplatí Barevné skenování - 600 DPI Barevné skenování - 300 DPI Černobílé skenování - 300 DPI Černobílé skenování - 600 DPI Černobílé skenování - 600 DPI Černobílé skenování - 300 DPI (čas 3s)

Parametry
Cena 1650 Kč včetně DPH
Zapůjčil FotoFanda.cz
Hodnocení
EasyScan Portable Scanner
rozlišení 300 × 300 DPI, 600 × 500 DPI
formát souborů JPEG
konektory miniUSB, slot na microSD
napájení 2× AA baterie
maximální rychlosti čb. dokumentů 6 s. (600 DPI), 2 s. (300 DPI)
maximální rychlosti bar. dokumentů 13 s. (600 DPI), 3 s. (300 DPI)

Byl pro vás článek přínosný?