Hlavní navigace

Elop byl trojským koněm. Microsoft kupuje mobilní divizi Nokie!

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední dva roky Nokie

Dva roky se o tom šuškalo a dělala legrace. Byla to moc velká shoda náhod. Nokia se dostala do krize a Microsoft nestíhal v mobilním byznysu. Do čela finského výrobce se dostal Stephen Elop, dříve šéf nejvýnosnější divize v Microsoftu. A brzy nato Elop oznámil, že stojí na hořící plošině a musí rychle zvolit směr do budoucnosti. Inu, do týdne ohlásil velkou spolupráci s Microsoftem. Nokia se měla zbavit Symbianu a všechny karty vsadit na Windows Phone. To už bylo k odkoupení americkým partnerem jen kousek.

Stephen Elop a Steve Ballmer
Stephen Elop a Steve Ballmer, zdroj: Nokia

Přesto Nokia zůstala po dva roky samostatná. Během té doby úspěšně pohřbila Symbian a provedl velkou restrukturalizaci. Zavřela továrny, propustila tisíce lidí a výrobu outsourcovala do Asie. Rozjela mapový byznys. Mapy a navigace dříve nakoupeného Navtequ pak nabídla i jiným výrobcům. Dnes už veškeré mapové technologie známe pod značkou Here. Od Siemensu navíc firma zakoupila poloviční podíl ve společném podniku Nokia Siemens Networks, který se zabýval výstavbou síťové infrastruktury.

Čtěte také:

A prodej telefonů? Nokia nezastavila klesající tempo a nechala se předjet dravým Samsungem. Finové se pozdě vrhli do Windows Phonu, až nakonec Microsoft ohlásil, že s první generací systému už nepočítá. Reboot systému Windows Phone 8 se už ale povedl. Co se funkcí týče, Microsoft téměř dohnal konkurenci (iPhone a Android) a Nokia se konečně mohla vyřádit.

Je to jediný výrobce, jenž se dlaždicím věnuje exkluzivně. Zbývající – HTC, Samsung nebo Huawei – jsou plně zavázání Androidu a Windows Phone mají jen pro udržení dobrých vztahů s Microsoftem. Ten, kdo platformu pomáhal rozšiřovat, je opravdu jen Nokia. Na trh dodala řadu telefonů, mezi kterými si může vybrat každý. Sama se zapojila do vývoje softwaru. A svým Lumiím dala velký bonus – bezplatnou turn-by-turn navigaci. Nokia kromě toho vyrábí ještě napůl chytrou platformu Asha a jednoduché mobily, kterými zásobuje především rozvojové země.

Z krize se Nokia stále nevyhrabala. Ač rostou prodeje Lumií, firmě klesají tržby a hospodaří v červených číslech. Jako v posledním kvartálu, když utržila 5,7 miliardy eur, ale skončila v provozní ztrátě 115 milionů.

Microsoft + Nokia = velká láska

Chystaný obchod má pomoci oběma. Nokia se zbaví koule u nohy a Microsoft získá, co mu zatím nejvíce chybí – výrobu zařízení. Redmondští za to zaplatí 5,44 miliardy eur. Z toho 3,79 miliardy za samotnou mobilní divizi a dalších 1,65 miliardy za licencování patentů a jiných technologií (fotografické nástroje apod.). Ty si Nokia ponechá a dále bude vydělávat jen na sítích Nokia Siemens Networks a mapách Here.

Nokia bude Microsoftu mobilní patenty licencovat po dobu 10 let, Microsoft na oplátku licencuje Nokii patenty týkající se map. Sám ale bude Finům čtyři roky platit za poskytování technologií a hlavně navigace, kterou rozšíří ve Windows Phonu.

Nokii zůstane legendární značka, ale Microsoft jí bude moci deset let používat na telefonech řady Series 30 a 40. Firma sice tvrdí, že jí to dá příležitost dostat se i na do jiných oblastí, ale všichni předpokládají, že během deseti let zkrátka hloupé telefony zmizí. Z toho ale zatím není patrné, co se stane se značkou Lumia. Bude ji Microsoft používat dál, nebo si zvolí vlastní?

 

Microsoft k sobě přetáhne asi 32 000 zaměstnanců z celkových 56 000. Je v tom započteno i několik členů nejvyššího vedení včetně šéfa Nokie Stephena Elopa. Ten se tak vrátí na místo činu. Logicky by měl velet mobilní divizi Microsoftu, ale od minulého týdne se o něm mluví jako o hlavním adeptovi na vystřídání Ballmera v roli CEO. Ostatně tah s Nokií byl mistrovský kousek. Jestli bylo cílem úmyslně škodit Nokii, aby ji pak mohl Microsoft levně koupit, tak se to povedlo na jedničku a Elop je obchodní génius.

Nokia samotná začne hledat nového šéfa, který pevně uchopí zbývající divize. Microsoft kromě toho ještě slíbil, že ve Finsku vybuduje velké datacentrum, jež bude obsluhovat evropské uživatele. V příštích letech do něj investuje přes čtvrt miliardy dolarů.

Co Microsoft koupil?

Proč jsme mobilní divizi Nokie označili jako kouli u nohy? U vyhlašování finančních výsledků jsme už několikrát podotkli, že by Nokii z krize vytáhlo, kdyby se mobilů úplně zbavila. Zařízení sice tvoří polovinu tržeb, ale zároveň se jedná o ztrátový byznys. V posledním čtvrtletí skončil 33 milionů eur v mínusu. Nokia vyrábí se zápornou marží (-11,8 %) a nedokáže to kompenzovat jinde. Microsoft si podobné ztráty může dovolit, protože si to vynahradí na Windows, Office a serverech. Svou online divizi ostatně také dotuje.

V posledním kvartálu Nokia prodala 61,1 milionu telefonů, což z ní stále dělá tržní dvojku. Chytré telefony se na prodejích podílely jen menší měrou, Lumií se prodalo 7,4 milionu (meziroční pokles o 27 %). Řady Asha a hloupé telefony mají na svědomí 53,7 milionu prodaných mobilů (rovněž 27% pokles). Meziroční pokles tržeb činí 32 %. Pro Nokii to nebyly dobré vyhlídky.

Microsoft na druhou stranu může průběh otočit. Má k tomu dost prostředků, jen nesmí zopakovat komerční průšvih jménem Surface. Tablety se mu nepodařilo prodávat a musel si odepsat takřka miliardu dolarů. Určitě si vzpomenete na přehrávače Zune, které měly konkurovat iPodům, ale ani zde se Microsoftu nedařilo, a tak Zune pohřbil. Bystřejší si možná vzpomenou i na telefony Kin, kterých se prodalo asi 1 000 kusů, než to Redmondští zabalili. Prodat chytrá zařízení (s výjimkou herních konzolí) se Microsoftu nikdy nedařilo.

Může to změnit Nokia? S akvizicí Microsoft získá i spousty partnerů, dohod s operátory nebo lokálních prodejních sítí, takže se to může povést.Na první výsledky si ale musíme počkat do příštího roku. Pokud vše půjde hladce, mobilní divize Nokie přejde pod nového majitele v prvním čtvrtletí 2014.

Zdroj: Microsoft | Nokia

Byl pro vás článek přínosný?