Hlavní navigace

Správce hesel Enpass 6 se ukazuje v novém kabátě. Přináší řadu vylepšení

31. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Používáte-li Enpass, v posledních dnech jste zřejmě znamenali, že klienty byly aktualizovány na verzi 6.0. Alternativa ke službám jako LastPass, která není postavena na modelu předplatného, se na velký upgrade chystala již několik měsíců. Základní funkce se nezměnily, tedy Enpass si zapamatuje vaše přihlašovací údaje, ale také informace o platebních kartách, průkazech apod. Cokoli mu svěříte.

Správce hesel pak uzamknete jedním silný heslem, jež používáte místo jednotlivých hesel ke svým službám – nástroj se integruje s internetovými prohlížeči. Obsahuje rovněž generátor hesel. Enpass 6 pocitově odskakuje starším klientům poměrně dost – a povýšeny byly klienty pro všechny podporované platformy.

Na první pohled si samozřejmě všimnete nového designu, který představuje velkou změnu primárně na tradičních počítačích (ve srovnání s tradičním klientem). Na většině platforem s výjimkou iOS je nově podporován tmavý režim zobrazení. Pomocník pro přihlašování v prohlížečích byl přejmenován z Enpass Helperu na Enpass Assistant, běží v rámci hlavní aplikace a umožňuje vyplnit více něž dvě přihlašovací pole.

Enpass při aktualizaci na novou verzi provede upgrade databáze Enpass při aktualizaci na novou verzi provede upgrade databáze

Lepší zabezpečení i správa přihlašovacích údajů

Dle slov autorského týmu ale největší změnu představuje to, co není vidět, tedy bezpečnostní model, který se teď opírá o šifrovací techniky PBKDF2-HMAC-SHA512. Stejné jádro je používáno napříč platformami, takže případné změny se hned projeví všude. Navíc byl proveden bezpečnostní audit šesté řady Enpassu, který provedla firma VerSprite z Atlanty.

Žádali jste možnost spravovat více databází najednou? Enpass 6 podporuje více tzv. trezorů, takže případně oddělíte např. domácí a pracovní databáze. Na tradiční počítače se šestou řadou dorazila správa vlastních kategorií a šablon. Na Desítkách k přihlášení do aplikace využijete Windows Hello. Rozšířena byla podpora importu hesel z jiných správců nebo šifrování sdílených přihlašovacích údajů.

Pro snazší přihlašování k Enpassu si nastavíte PIN, ověření otisku prstu apod. Pro snazší přihlašování k Enpassu si nastavíte PIN, ověření otisku prstu apod.

Ačkoli Enpass není postavený na předplatném, zejména na mobilech je omezený (databáze může obsahovat jen 20 položek) a vyžaduje jednorázový nákup doživotní licence, jenž limity zruší. Aktuálně ji seženete za poloviční cenu. Synchronizace je řešena přes obvyklá cloudová úložiště jako Dropbox a spol.

Byl pro vás článek přínosný?