Hlavní navigace

Ericsson končí válku s Applem. Mají patentovou dohodu a budou spolupracovat na 5G

22. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Švédská společnost letos rozjela několik soudních přestřelek s Applem týkajících se 2G, 3G a 4G sítí. Ericsson k nim drží několik klíčových patentů, ale po vypršení kontraktu si Apple neobnovil licence a využíval je nadále. Dva roky jednání stály na tom, že podle Applu chtěl Ericsson zaplatit až příliš. Apple ale tahal za kratší konec provazu a Ericsson jej kvůli zneužití patentů v únoru zažaloval v USA, v květnu pak v Británii, Německu a Nizozemsku.

Ericsson a Apple budou spolupracovat na 5G sítích
Ericsson a Apple budou spolupracovat na 5G sítích

Včera firmy oznámily, že se konečně dohodly na křížovém licencování. Ericsson nebude hrozit možným zákazem iPhonů v Evropě a Americe, Apple zase dostane přístup k patentům drženým švédskou společností. Kromě toho budou firmy spolupracovat na vývoji 5G sítí, na optimalizacích bezdrátových přenosů a distribuci videa.

 

Přesné podmínky dohody jsou utajené. Smlouva ale potrvá sedm let a Apple bude muset zaplatit neznámou částku. Zdroje Reuters tvrdí, že prý jde o 0,5 % tržeb z iPhonů a iPadů. Za celý fiskální rok 2015 Apple na iPhonech utržil 155 miliard a iPadech 25 miliard dolarů. Ericsson by proto mohl získat až 900 milionů dolarů ročně.

Zdroj: Ericsson

Byl pro vás článek přínosný?