Hlavní navigace

ESA: Základny na Měsíci by mohly vytvořit 3D tiskárny

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evropská kosmická agentura (ESA) hledá způsob, jak co nejefektivněji stavět lunární základny. Většina odborníků se domnívá, že ještě, než se astronauti vydají směrem k Marsu, bychom měli znovu vyrazit na Měsíci. Případná kolonizace cizích planet a měsíců ale nebude snadná záležitost. Vynést do vesmíru velké obyvatelné moduly je nákladné, takže se bude muset využít co nejvíce tamního materiálu.

Základny na Měsíci vyrobené 3D tiskárnami

ESA teď proto začala spolupracovat s architekty Foster + Partners, aby zkoumali možnost tisku budov přímo na místě. Nedávno jsme na Cnews psali o budově, jejíž části vytiskne D-shape – velká 3D tiskárna, která používá písek a speciální pojivo k tomu, aby vyrobila přesné bloky.

D-shape by se nakonec mohl použít i v kosmu. Agentura spolu s architekty testuje umělou měsíční půdu sloučenou s oxidem hořečnatým a solí, aby vytvořila objekty pevné jako kámen. Struktura má připomínat duté ptačí kosti, které jsou odolné, ale zároveň lehké.

Základny na Měsíci vyrobené 3D tiskárnami Základny na Měsíci vyrobené 3D tiskárnami

Už se podařilo vytvořit 1,5tunový blok (na fotografii). Z podobným částí by se v budoucnu mohla postavit budova, která bude v otevřeném prostoru chránit astronauty před mikrometeoroidy a radiací.

 

Zdroj: ESA (via Phys.org)

Byl pro vás článek přínosný?