Hlavní navigace

EU se kromě vyhledávače Googlu nelíbí ani Android. Komise jej začne vyšetřovat

16. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Antimonopolní spor mezi Evropskou komisí a Googlem včera postoupil o další krok. Už od roku 2010 je Google vyšetřován kvůli údajnému zneužívání dominantního postavení. To se projevuje tak, že:

  • Google ve výsledcích zvýhodňuje odkazy na vlastní služby. Nejvíce je to vidět při vyhledávání hotelů, restaurací nebo produktů. Konkurence, ač může poskytovat relevantnější výsledky, je vidět méně, případně vůbec.
  • Ve výsledcích Google bez povolení využívá data třetích stran, například obsahy recenzí.
  • Vydavatelé, kteří chtějí nasadit reklamy Googlu, nemohou mít na stránkách reklamy třetích stran, případně musí být v menšině.
  • Kampaně vytvořené přes Google Adwords nelze přenést do konkurenčních reklamních platforem.

Google už navrhl ústupky, komisi to stačilo, ale konkurence se ozvala, že je to málo. Včera komisařka odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová vydala předběžný závěr týkající se prvního bodu (další ještě zkoumá) a navíc potvrdila, že začne Google vyšetřovat i kvůli Androidu.

Vyhledávač zneužívá dominantního postavení…

V případě Googlu se obávám, že společnost nespravedlivě zvýhodňovala svou vlastní službu pro porovnávání obchodních nabídek, a antimonopolní pravidla EU tak porušovala. Nyní má příležitost přesvědčit Komisi o opaku. Pokud by však šetření naše obavy potvrdilo, musela by společnost Google čelit právním důsledkům a změnit způsob, jakým v Evropě podniká,“ říká Vestagerová s tím, že Google má k námitce deset týdnů na vyjádření.

Takhle vypadají Google Nákupy
Takhle vypadají Google Nákupy  

Komise konkrétně zmiňuje službu Nákupy Google (dříve Froogle nebo Product Search), což se součást vyhledávače, která při zadání dotazu najde nejvýhodnější obchodní nabídky z e-shopů. Google má ve většině zemí EU 90% podíl na trhu s vyhledávači. Kvůli této síle komisi vadí, že Nákupy jsou ve výsledcích na prominentním místě a nedotýká se jich PageRank, který by mohl nerelevantní výsledky posunout níže. Vyšetřovatelé se obávají, že to má vliv na spotřebitele, protože s Nákupy nemusí získat ty nejlepší možné výsledky. Konkurenční služby mohou být lepší.

… ale konkurenci to neškodí

Google reaguje tím, že jeho vertikální vyhledávače zas tak velký vliv nemají, jak se komise obává. Ukazuje příklady na vyhledávači letů v Německu, kde služba Google Travel je co do návštěvnosti až 16. v pořadí. Konkurence dokázala vyrůst i proti Googlu. Ten zmiňuje i jejich finanční výsledky. Vyhledávač podniků Yelp v posledních čtyřech letech navýšil tržby o 350 %. TripAdvisor tržby zdvojnásobil a Expedia vyrostla o dvě třetiny.

Vyhledávače letů v Německu
Vyhledávače letů v Německu

Firma z Mountain View dále vytáhla grafy z nákupních stránek. V Británii jsou Nákupy až pátou nejnavštěvovanější oborovou stránkou, v Německu sedmou a ve Francii desátou. Nutno podotknout, že Google mluví o nákupních stránkách obecně, proto má v grafech i Amazon nebo eBay, což nejsou konkurence Nákupů, ale obchody, které se v Nákupech klidně mohou objevit.

V českém prostředí je soupeřem Nákupů například Heuréka, Zboží.cz nebo Srovnáme.cz. A především těmto typům služeb vadí, že má Google vlastní srovnávač cen přímo ve výsledcích. Argument Googlu s Amazonem a eBayem je tedy slabý a těmito stránkami by se ohánět neměl.

Obchody ve FranciiObchody v NěmeckuObchody v Británii
Obchody ve Francii, Německu a Británii

Google nicméně vyjádření EU respektuje, ale nesouhlasí s ním. Uživatelé prý podle něj mají možnost volby. Používat Google není povinnost. Vyhledávat umí Bing, Yahoo, Quora, DuckDuckGo, pro doporučení k nákupům lidé sledují Facebook či Twitter nebo mohou využívat alternativní srovnávače. Německý Idealo.de je dvakrát navštěvovanější než Nákupy.

Google nechce v Androidu cizí aplikace…

Komise rozšířila vyšetřování a začal se zabývat také Androidem. „Většina výrobců chytrých telefonů a tabletů používá operační systém Android v kombinaci s řadou patentovaných aplikací a služeb společnosti Google. Aby výrobci získali právo instalovat na svých zařízeních se systémem Android aplikace Googlu, uzavírají se společností dohody,“ říká Vestagerová.

Tip: Tak je Android open source, nebo není? [komentář]

Komise chce vyšetřit smlouvy, ve kterých:

  • se výrobci zavázali předinstalovat na telefony aplikace a služby Googlu.
  • by mohl Google zamezovat výrobcům, aby na telefony či tablety předinstalovali jiné aplikace.
  • by mohl Google zakazuje výrobcům instalovat jeho aplikace na vlastní odnože Androidu.

… ale výrobci mají spoustu možností

Také k těmto bodům se Google vyjádřil. Android vyvíjí (nejen on) jako open source. Každý si může kód přeložit a systém vydat, na jakémkoliv zařízení. Amazon na něm postavil vlastní systém Fire OS, Nokia taky přinesla vlastní fork Androidu. Odnoží je rovněž populární CyanogenMod.

Google ale má s výrobci, kteří chtějí používat jeho aplikace jako Gmail, Play Store či Mapy, dohodu, která je nutí instalovat na nové zařízení nejnovější verze systému. Tím Google brání fragmentaci platformy a šetří nervy vývojářům.

Tyhle aplikace jsou jen v Play Storu
Tyhle aplikace jsou jen v Play Storu

Další podmínkou je, že musí nainstalovat celý balík aplikací, nejen jejich část. Díky tomu prý zákazníci dostanou plně připravené zařízení hned po rozbalení. Vlastní aplikace přibaluje i Microsoft nebo Apple. Druhý zmiňovaný jich v základu má více.

Google se také brání nařčení, že by výrobcům zakazoval předinstalovávat cizí aplikace. Jako příklad uvádí novinku Galaxy S6, do které Samsung vložil i aplikace Microsoftu a Facebooku. Vlastní aplikace mají na telefonech i tabletech také další výrobci.

Komentář

Osobně bych jen dodal, že aplikace Googlu se objevují i na odnožích Androidu. Google nicméně podepisuje smlouvy s výrobci zařízení nikoliv vývojáři systémů. Proto v komunitní verzi CyanogenModu není Play Store ani jiný software Googlu. Na telefon OnePlus One, který oficiálně Cyanogen OS (komerční nekomunitní verze), už tyto aplikace nechybí.

 

CS24

Spor o Android používá ještě chatrnější argumenty než ten o vyhledávač. Výrobci zařízení nejsou nuceni používat aplikace Googlu. Mohou nasadit vlastní software i služby na k obrazu svému upravený Android. Existuje řada alternativních obchodů se softwarem, map, prohlížečů, e-mailových klientů atd. Kdyby se Samsung a další výrobci rozhodli, mohou Google postavit mimo hru.

Zdroj: EU (1, 2), Google (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?