Hlavní navigace

Exprezidentka Intelu a kandidátka na CEO řídí nového výrobce ARM procesorů pro servery

6. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel, coby faktický král segmentu serverových procesorů a tím i datacenter, má dnes celou řadu vyzyvatelů – AMD, IBM, několik výrobců s procesory ARM. Jen o jedné z firem, které by proti polovodičovému Goliáši chtěly sehrát roli Davida, se ale dá říct jedna pozoruhodná věc: že ji řídí někdo, kdo byl sám prezidentem Intelu a skoro se stal i jeho hlavním šéfem neboli CEO. Mezi výrobci serverových ARMů se nyní objevilo nové jméno: firma Ampere. Ta je sice čerstvě založená, přesto ale hlásí, že již má vzorky svých procesorů a v průběhu letoška je začne regulérně prodávat. Trik je v tom, že pod značkou Ampere pokračuje byznys serverových procesorů X-Gene od firmy Applied Micro. Tu koupila společnost Macom a poté od ní procesorovou divizi získal kapitálový fond Carlyle Group. Za jeho peníze se nyní procesory X-Gene chystají konečně na trh coby samostatný hráč pojmenovaný Ampere. Což bude zdá se také jméno samotných procesorů.

CEO z Intelu

A do čela této společnosti Ampere nyní nastupuje Renee James, což je manažerka, která stála do roku 2015 v nejvyšším vedení Intelu, tedy nyní přímého konkurenta. Renee James měla v kompetenci softwarové aktivity, spojena byla s bezpečnostní divizí McAffee v době, kdy pod Intel patřila (dlužno říct, že šlo o dost kritizovanou akvizici). V roce 2013 byla povýšena do role viceprezidentky a dostala se mezi tři kandidáty, z nichž byl během několikaměsíčního přechodného období vybírán nový šéf neboli CEO po rezignaci Paula Otelliniho. Jak známo, tuto soutěž vyhrál Brian Krzanich, a občas se spekulovalo o tom, že pak se svými konkurenty nevycházel dobře (třetím kandidátem byl Stacy Smith, který odchází nyní). Když se stal šéfem, Renee James současně získala post prezidentky Intelu. Ovšem v roce 2015 pak ze společnosti odešla.

Renee James, CEO firmy Ampere Renee James, CEO firmy Ampere

Renee James nastupuje nyní v nově rozjetém podniku Ampere jako jeho CEO. V určitém smyslu tedy bude mít šanci ukázat Intelu, v němž před pěti lety nedostala šanci být šéfem, zač je toho loket, a trošku se mu pomstít. Samozřejmě je ale třeba mít na paměti, že Ampere je malá firma, od čehož je nutno odvíjet očekávání. Ačkoliv ambice zde jsou: Carlyle údajně poskytuje dobré financování, s nímž by toho čipy Ampere mohly dosáhnout více, než pod starou značkou Applied Micro. Budou se ovšem muset vypořádat s tím, že kvůli váhání po prodeji Applied Micro a nedostatku peněz před vznikem Ampere jdou na trh se zpožděním. Na druhou stranu ale mají podporu Microsoftu, Oracle a údajně také Lenova (které by je tedy asi mohlo použít ve svých serverech.) Procesory mají být fyzicky dostupné před polovinou roku 2018.

Prvním produktem Ampere bude zřejmě čip známý doposud jako X-Gene 3. Ten má 32 jader s vlastní 64bitovou architekturou. Čip by měl být 16nm s tranzistory typu FinFET, snad se 125W TDP a maximální frekvencí až 3,3 GHz. Půjde o SoC s osmikanálovým řadičem pamětí DDR4 s ECC, virtualizací a různými bezpečnostními a RAS funkcemi (data poisoning, memory scrubbing). Má také odpovídat standardům SBSA a používat ke spouštění standardní UEFI firmware. To je významná věc, protože bude „out of the box“ podporovat standardní Linuxové distribuce, na rozdíl od typických ARM platforem, které vyžadují každý specifické patche a forky jádra, což se občas označuje jako „ARM džungle“. U platforem vyhovujících standardu SBSA by to naopak mohlo fungovat skoro tak hladce, jako na PC.

CS24

Specifikace pro procesor X-Gene 3, které nyní udává firma Ampere Specifikace pro procesor X-Gene 3, které nyní udává firma Ampere

Přetažení architekti jader CPU

Kromě Renee James by v týmu Ampere měli být významní bývalí zaměstnanci Intelu i na inženýrských pozicích. Šéfarchitektem je Atiq Bajwa, výkoným viceprezidentem pro inženýrství je Rohit Vidwans, Oba působili v Intelu dlouhou dobu a podíleli se na vývoji produktů a architektur pro datacentra, PC i mobilní oblast. A zastávali i vedoucí pozice. Z Intelu (působil ale i v Apple) je také finanční ředitel. Nicméně tato nová krev se projeví až v násldeujících procesorech.

ampere-logoJména braná Nvidii

Jméno Ampere je v jistém komplikovaném smyslu také zvláštní. Dočasné pracovní jméno podniku bylo původně „Project Denver“. Project Denver bylo přitom kódové jméno dnes už staršího programu 64bitových procesorů ARM Nvidie, u nichž se kdysi dávno také počítalo s nasazením v serverech. Taková shoda okolností ve výběru jmen byla tudíž docela divná. A stejně tak i jméno Ampere je něco, co už si stihla „zabrat“ Nvidia: podle některých zdrojů by se tak totiž měla jmenovat nová architektura GPU, navazující na Pascal a Voltu. Až člověka napadá, jestli v tom není nějaké skryté zapojení a zda Nvidia, v minulosti vykazující určitou rivalitu s Intelem, nakonec přece jen nemá zájem o serverová CPU.

Byl pro vás článek přínosný?