Hlavní navigace

Extra Fail 3: výběr těch největších průšvihů a úspěchů za minulý měsíc

15. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tarifomat, aneb ČTÚ je na zrušení

fail

Na našem mobilním kolbišti voláme a datujeme proti zbytku Evropy mnohem dráže, což operátoři vytrvale popírají, případně argumentují specifickým trhem. ČTÚ (Český telekomunikační úřad) jim v ještě sekunduje a aby se neřeklo, přišel s webovou kalkulačkou mobilních hovorů. On ji tedy sám nevymyslel, pouze udělil akreditaci. Tarifomat.cz vám má pomoci najít nejvýhodnější tarif podle vašich potřeb. Datových služeb se týká pouze zatržítko „potřebuji internet“, které počítá s nejnižším FUPem, navíc je vyžadováno vaše číslo, na které vám pak občas někdo zavolá s „výhodnou nabídkou“.

 

Doplněno: ozval se nám zástupce Tarifomatu s novými informacemi, proto považujeme za vhodné je do článku doplnit:

Tarifomat prošel několika změnami a nyní již není vyžadováno telefonní číslo. Zároveň se o něco zlepšilo samotné zadávání parametrů a u datového tarifu lze nyní vybrat i vyšší FUP, než jen nízký základní. ExtraFail nadále platí pro ČTÚ, služba Tarifomat se již stala použitelnou. Pouze zadávání parametru "potřebuji internet" by ještě stálo za to vylepšit.

 

tarifomat

Havárie v grantové elektrárně

fail

Grantová agentura ČR oznámila zrušení vyhlášených veřejných soutěží ve výzkumu, vývoji a inovacích. Důvodem je ztráta dat, a teď pozor: nastala technická havárie v úložišti dat a „Havárií byly postiženy i poslední zálohy systému, takže kompletní sadu dat již nelze obnovit. Na identifikaci příčiny stále pracují IT odborníci.“ Agentura se omlouvá, nás spíše zajímá, co se mohlo stát (teroristický útok, Godzilla, Windows?), že došlo ke zničení všech záloh a záloh jejich záloh. Jestli oni náhodou ještě nekopírují data na diskety nebo na cédéčka.

gacr

 

Tojevool, dva miliony za web

failStředočeský kraj představil novou webovou stránku určenou pro studenty na doméně Tojecool.cz. Pomineme-li zbytečnost takového webu, zůstává rozum stát nad cenou a provedením. Rathův kraj zaplatil 2 miliony korun (což je také hranice pro vypsání veřejné zakázky) za web postavený na volně dostupném publikačním systému Wordpress, odkud pochází i lehce upravená grafická šablona. Při zběžném prohlédnutí webu najdete pět závažných chyb v kódu a infantilní písmo podobné Comic Sans. Za webem stojí nepříliš průhledná společnost a za informace o této podivné zakázce musel magazín Lupa zaplatit tiskovému oddělení Středočeského kraje 1 855 Kč.

tojevool

Někdo vlastní ptačí práva na Yotube

failJdete se projít do lesa, natočit video a do toho vám řvou místní ptáci. Tak to máte problém, protože když takové video dáte na Youtube, je možné, že se nějaká nahrávací společnost přihlásí jako vlastník. Youtube prochází nahraná videa a porovnává zvukovou složku s autorsky chráněnými nahrávkami. Protože některé společnosti vlastní práva na zvuky, tedy spíše ruchy, Youtube vám na základě shody video zablokuje a jste označen za piráta. A pak se hádejte s korporacemi.

 

youtube

 

Tlačítko Start nebude

failZbývá necelý půlrok do vydání nových Windows 8. Veřejnost dostala možnost vyzkoušet si alfa verzi, ale málokdo je spokojený. Chybí totiž tlačítko Start, bez nějž jsou zmatení nejen pokročilejší geekové, ale podle našich testů i obyčejní uživatelé. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by Microsoft své rozhodnutí změnil. Jednak by tím přiznal chybu, druhak se snaží tlačit rozhraní Metro kvůli chystaným tabletům, a tím zároveň podpořit prodej telefonů s Windows Phone. Nejde nám do hlavy, čemu by Start mohl překážet, ale Microsoft se zřejmě rozhodl říci ne.

start

 

Češi začínají prodávat na Androidu

winGoogle konečně zařadil Česko mezi země, jejichž programátoři mohou prodávat aplikace na Android Marketu. Následovalo nás Polsko, naopak Slováci si ještě počkaji. Dřívější důvody, jako „nekompatibilita bankovních a právních systémů“, tak zřejmě najednou nejsou překážkou. Předběhli jsme dokonce mnohem větší země, za což vděčíme nejen našim programátorům, kteří mají v Googlu dobrou pověst, ale určitě pomohl i jejich protest na Google Developer Day, kde jsme je sledovali při focení v tričkách s Androidem se železnou koulí na noze. Pro nás uživatele z toho ve výsledku plyne více lepších aplikací pro smartphony.

CS24

 

android

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.