Hlavní navigace

ExtraFail 31 (září): výběr těch největších průšvihů a úspěchů v IT

16. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

fail

Na Messenger opatrně

 


 

Facebook oddělil chatovací Messenger a nutí vás k jeho instalaci. Pro kontakt se svými přáteli tak musíte zprovoznit další službu. Pravým důvodem je ale další pokus o ovládnutí elektronické komunikace. S vlastním emailem se jim to nepodařilo, lidé schránku typu honza@facebook.com nechtěli. Facebook by rád, aby jeho Messenger plně nahradil email jako takový. Půjde přes něj platit a vlastně to bude takový mix mezi chatem a emailem. Jak se ale na Facebook přihlásíte, když by email přestal existovat? Třeba přes telefonní číslo, které na přihlašovací stránce nenápadně požaduje.

A k čemu mu potom bude WhatsApp, kterou za velké peníze raději koupil? Naše doporučení na chatovací službu je Telegram, výborný a bezpečný způsob komunikace dostupný pro všechny platformy.

 

 

fail

New York Times dobrovolně započal konec novin

 

Na stole je totiž dohoda s Facebookem, který by měl převzít veškerý obsah novin pod svou síť. Dokáže prý lépe doručit čtenářům články, a ti tak nebudou muset vůbec opouštět síť modrého F. Kromě New York Times jde i o další vydavatele.

Facebook by s vydavatelem novin sdílel příjmy z reklamy, nicméně veškerý obsah by se stal jeho majetkem (stejně jako jsou jeho majetkem vaše soukromé fotografie). Noviny by také ztratily informace o svých čtenářích. Toto nelze srovnávat s přechodem hudby na iTunes či filmů na Netflix. Pokud chcete nechat na Facebooku, které novinové články vám zobrazí a které vám zatají, směle do toho.

 

failPubtran žije

 


 

Výborná aplikace pro MHD jménem Pubtran ve své původní podobě skončila, ale jeho autor za to nemůže. Již by nemohl využívat data, která má stále pod palcem společnost CHAPS (a která mají být z principu veřejné). Koupil jej Seznam, který se už dlouho snaží k datům o spojích MHD dostat a Pubtran je snad zachráněn. Funkčně je zatím o něco horší než byl dříve pod programátorem Františkem Hejlem, ale časem by mělo dojít ke zlepšení.

 

fail

Google bude novým O2, Vodafonem a T-Mobilem

 

Google spouští virtuální síť nazvanou Fi, zatím pouze v USA. Dostává se tím do pozice částečně virtuálního operátora (využívá) LTE dokonce dvou skutečných operátorů a k tomu navíc Wi-Fi. Dostanete SIM kartu, která se dokáže připojit k oběma sítím podle toho, která je výhodnější a plynule mezi nimi přepínat.

Cena zatím jediného tarifu je 20 dolarů, za které dostanete neomezené volání a sms, data stojí 10 dolarů za gigabajt. Neprosurfované GB vám ale proplatí zpět. Není to nejlevnější, ale přesto jde o revoluci, které se současní operátoři budou určitě bránit.

 

fail

ThinkPad jako od IBM

 

  
   
 

ThinkPady pod Lenovem by se mohly dělat zase jako za časů IBM. Designer David Hill z Lenova pracuje na vytvoření špičkového ThinkPadu přesně podle přání náročných uživatelů. Těch se ptá prostřednictvím dotazníků na věci jako jaký displej by měl ideální ThinkPad mít nebo jestli preferujete podsvícnenou klávesnici nad diodou. Podle průběžných výsledků chce nejvíce uživatelů velikost 14,1". Od Lenova je to chvályhodný krok, také bychom si rádi nějaký notebook takto „složili“.

 

fail

Instagram nebere ohled na uživatele

 

CS24



Jednomu z nich sebral účet a smazali fotky jen proto, že se jmenuje stejně jako fotbalista klubu FC Barcelona Andrés Iniesta (@ainiesta). Administrátoři Instagramu se asi neobtěžovali zjistit podrobnosti a účet prostě zrušili, aby byl dostupný pro celebritu. Andrés se ovšem nedal, kauzu zveřejnil a nakonec dostal svůj účet zpět. Zveřejnit takový problém v médiích je totiž jediná cesta, jak některé služby přinutit komunikovat – všichni víme kdo Instagram vlastní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.