Hlavní navigace

Facebook chystá kopii Clubhousu. Nebylo by to poprvé

12. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz

Facebook prý chystá vlastní službu podobnou Clubhousu. Na základě dvou zdrojů s tím přišly New York Times. Sám Zuckerberg se na Clubhousu již objevil a krátce mluvil o virtuální realitě.

Facebook se samozřejmě zajímá o další možnosti rozšíření sociální sítě včetně zvukové komunikace. Je ale také velmi dobrý ve vykrádání cizích nápadů. Do svého Instagramu „převzal“ od Snapchatu krátké mizející příběhy a Reels také není jeho vynález. Podle zdroje měly nejvyšší místa Facebooku nařídit vytvoření podobného produktu, jako je Clubhouse.

O Clubhousu se začalo mluvit již loni v květnu a v poslední době získává vcelku rychle popularitu (jednu roomku zrovna poslouchám při psaní tohoto článku). Místo sdílení fotek, storíček nebo videí na výšku nabízí prostor pro mluvené slovo. Lidé se tam sdružují v místnostech (roomkách) a diskutují na různá témata.

Clubhouse Getty Images Clubhouse

V době sociální izolace je možnost živé komunikace s ostatními tak trochu vyplněním niky na trhu. Aplikace má také (možná chtěný) punc exkluzivity, neboť ji autoři vydali pouze pro iPhone a účet získáte jen na pozvánku. Těch je dnes již dost a aplikace pro Android se také chystá.

Za Clubhousem stojí podnikatelé Paul Davison (má zkušenosti z Pinterestu) a Rohan Seth (v minulosti pracoval v Googlu), kteří v lednu sehnali od investorů 100 milionů dolarů. Tím hlavním je investorská skupina Andreessen Horowitz. Služba je aktuálně oceněná na jednu miliardu dolarů a mezi uživateli má řadu celebrit IT světa včetně Elona Muska.

MMF24

Za leden čítal Clubhouse sice jen 2 miliony stažení, ale vzhledem ke zmíněným omezením nelze zatím čekat lámání žebříčku. Mezitím začala Clubhouse omezovat Čína mimojiné kvůli tomu, že se na platformě scházejí lidé z Tchajwanu a Hong Kongu a vedou „politické“ debaty.

zdroj: NY Times, Clubhouse

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.